Snel naar

Algemeen

Hypotheek.nl, hoe gaan jullie te werk?

Hypotheek.nl combineert de snelheid van online met het prettige van persoonlijk contact. Daarom krijg je bij ons persoonlijk advies vanaf afstand. Telefonisch, via de videocall of op een andere manier - net wat je fijn vindt. Hierdoor kun jij gemakkelijk vanuit huis contact opnemen met jouw persoonlijke Hypotheekexpert. 

Tijdens het proces houden wij je voortdurend op de hoogte via jouw eigen online omgeving. Zo weet je steeds precies hoe het er met jouw hypotheekaanvraag voorstaat.

Lees meer over hoe wij werken

Wanneer zijn de hypotheekexperts van Hypotheek.nl te bereiken?

Het Hypotheek.nl team is doordeweeks bereikbaar tussen 8:30 en 17:00. We zijn direct bereikbaar via telefoon, chat en e-mail.

Is het eerste gesprek gratis?

Ja, het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. In dit oriënterende gesprek leer je jouw Hypotheekexpert kennen en nemen jullie jouw wensen en hypotheekmogelijkheden globaal door. Daarna beslis je zelf of je van onze kennis en diensten gebruik wilt maken.

Welke gegevens hebben jullie van mij nodig?

Afhankelijk per situatie hebben we verschillende gegevens van je nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld jouw persoonsgegevens en die van je partner, je inkomsten en in sommige gevallen BKR-registraties. 

Jouw gegevens verzamelen en verwerken doen we uiteraard volgens de wet- en regelgeving in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Hypotheek.nl bewaart de door jou verstrekte persoonsgegevens niet langer dan redelijkerwijs noodzakelijk is voor de beschreven doelen.

Hoeveel kost hypotheekadvies bij Hypotheek.nl?

Wij houden van heldere prijsafspraken en zijn altijd duidelijk over wat je betaalt. Voor onze adviespakketten betaal je zomaar € 300 minder dan gemiddeld in Nederland (bron: Advieskeuze.nl). Voor ons volledige prijsoverzicht verwijzen wij je graag door naar ons adviesaanbod!

Lees meer over onze tarieven.

Hypotheek afsluiten

Hoeveel hypotheek met studieschuld kun je krijgen?

Dit hangt af van wanneer je je studieschuld hebt opgebouwd (in het nieuwe of oude stelsel) en van de hoogte van je studieschuld. Een studieschuld in het oude stelsel drukt meer op je hypotheek dan een studieschuld in het nieuwe stelsel.

Verder geldt: hoe hoger je studieschuld, hoe lager je maximale hypotheek zal zijn. Krijg via onze rekentool een indicatie van jouw hypotheek met studieschuld.

Wat zijn de gevolgen van een studieschuld voor je hypotheek?

Een studieschuld geldt als een structurele kostenpost. Dit neemt de hypotheekaanbieder daarom mee bij het bepalen van jouw maximale hypotheek. Hoe hoger je studieschuld is, hoe minder je aan hypotheek kunt krijgen.

Wat is een bankgarantie?

Bij een bankgarantie voor de waarborgsom stort de bank voor jou de gevraagde waarborgsom op de rekening bij de notaris. Jij hoeft hiervoor dus niet zelf geld van je spaarrekening te gebruiken.

Wat kost een bankgarantie?

Voor een bankgarantie betaal je meestal 1% van het bedrag van de waarborgsom aan de bank. Het precieze percentage kan per bank verschillen.

Waarop letten bij hypotheekofferte?

Het is vooral belangrijk om na te kijken of alle informatie correct vermeld staat in de offerte. Kloppen het hypotheekbedrag, de genoemde rentevaste periode en het rentepercentage? En zijn al je persoonlijke gegevens correct? Bekijk dat goed voordat je je handtekening onder de offerte zet.

Hoe lang blijft de hypotheekofferte geldig?

Dit staat vermeld op de hypotheekofferte. Je zult hier twee data vinden: de offertedatum en de passeerdatum.

Vóór de offertedatum moet je de hypotheekakte ondertekend hebben teruggestuurd.

Vóór de passeerdatum moet je bij de notaris zijn geweest om de definitieve hypotheekakte te ondertekenen en daarmee je hypotheek rond te maken.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek houdt in dat je de hypotheekrente die je in een jaar hebt betaald mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit zorgt ervoor dat je in totaal minder belasting hoeft af te dragen over je inkomsten. Uiteraard gelden er bepaalde voorwaarden om recht te hebben te hebben op renteaftrek.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek ontvang je?

De hypotheekrenteaftrek bedraagt in 2024 36,97%. Dit betekent dat je 36,97% van je hypotheekrente mag aftrekken. Voor AOW-gerechtigden geldt soms een lager percentage hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Je draagt belasting af over het inkomen dat je in een jaar hebt verdiend. Hiervoor vul je je jaarinkomen in bij de belastingaangifte. Heb je een koophuis dat geldt als je hoofdverblijf en voldoe je aan de voorwaarden voor renteaftrek? Dan geef je verderop in de belastingaangifte je eigenwoningschuld op en kijkt de Belastingdienst hoeveel je aan hypotheekrente hebt betaald.

Door de hypotheekaftrek wordt (een deel van je) hypotheekrente in mindering gebracht op je belastbaar inkomen. Je betaalt dan al met al minder belasting.

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek na een scheiding?

Als jij of je ex-partner in het huis blijft wonen en de andere partner vertrekt, dan is de woning niet meer het hoofdverblijf van de vertrekkende partner. Maar dankzij de scheidingsregeling kun je in zo’n geval alsnog onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. In elk geval tot twee jaar na aankoop van het huis.

Lees er meer over in de gids hypotheek en scheiden.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin je werkgever zwart op wit zet hoeveel jouw inkomen bedraagt en wat voor type dienstverband je hebt. Deze verklaring moet je verplicht aanleveren bij je hypotheekaanbieder als je in loondienst werkt en een hypotheek wilt afsluiten.

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Deze is meestal geldig tot 3 maanden na de datum die op de verklaring staat.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een vragenlijst waaruit blijkt hoe het met je gezondheid is gesteld en hoe je medisch verleden en leefstijl eruitzien. De verzekeraar gebruikt een gezondheidsverklaring als je een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt.

Hoe kom ik aan een gezondheidsverklaring?

De verzekeraar zal jou na je verzekeringsaanvraag vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hiervoor krijg je het formulier meestal toegestuurd. Er zijn geen kosten aan zo’n verklaring verbonden.

Hoe lang is een gezondheidsverklaring geldig?

Informeer hiernaar bij de verzekeraar bij wie je de verzekering wilt afsluiten. Die kan je hier meer over vertellen. Of wellicht kun je er in de voorwaarden meer over lezen.

Is het verstandig om je studieschuld voor je hypotheek (deels) af te lossen?

Als je een hypotheek wilt aanvragen en de ruimte hebt voor een aflossing, kan het slim zijn om (een deel van) je studieschuld af te betalen. Dan kun je wellicht een hogere maximale hypotheek krijgen. Ook bespaart het je veel rente en maandlasten.

Check wel of je ook na de aflossing nog voldoende geld overhoudt om andere kosten te kunnen dragen. Een buffer is altijd handig.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot bij je hypotheek is een aparte rekening waarin een deel van je hypotheeksom wordt gestort. Dit geld is speciaal gereserveerd voor de bouw van je nieuwbouwwoning of voor het verbouwen van je (nieuw gekochte) woning.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot kun je zien als een aparte rekening waarin een deel van de hypotheek wordt gestort. Vandaaruit betaalde hypotheekaanbieder de facturen van de aannemer en andere kosten voor je verbouwing of voor het bouwen van je nieuwbouwwoning.

Ook kun je zelf declaraties indienen voor gemaakte kosten voor de verbouwing. Het bouwdepot heeft een looptijd van 6 maanden tot 2 jaar. Je betaalt rente over het opgenomen geld uit het bouwdepot, maar ontvangt ook rente over het bedrag dat nog in het depot staat.

Wat valt onder een bouwdepot?

Vanuit het bouwdepot kun je de kosten betalen voor de grond en de bouwtermijnen voor je nieuwbouwwoning. Ga je verbouwen?  Dan kun je met het bouwdepot kosten betalen voor verbouwingen van dingen die aan je woning vastzitten. Een nieuwe keuken of zonnepanelen op het dak kun je er dus wel mee financieren, maar bijvoorbeeld niet je nieuwe gordijnen. Uiteraard kun je niet méér declareren of betalen dan het geld dat in het bouwdepot bij je hypotheek zit.

Hypotheek verhogen

Hoe kun je een verbouwing financieren?

Daar zijn meerdere manieren voor. Naast je spaargeld gebruiken, kun je ook een verbouwhypotheek afsluiten, je overwaarde gebruiken voor je verbouwplannen of een lening afsluiten.

Een hypotheek voor je verbouwing nemen biedt vaak allerlei voordelen, zoals dat je profiteert van een lagere rente dan bij een persoonlijke lening én dat je (onder bepaalde voorwaarden) hypotheekrenteaftrek krijgt.

Wat kost een verbouwing?

De kosten voor je woning verbouwen lopen nogal uiteen. Hierbij speelt onder andere een rol of je zelf gaat klussen of dat je dat uitbesteedt, welke materialen je kiest en hoe duurzaam je het wilt maken. In ons artikel over kosten voor een verbouwing vind je de gemiddelde kosten voor een verbouwing van bijvoorbeeld een zolder, aanbouw en badkamer.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor een verbouwing?

Je maximale hypotheek is afhankelijk van je inkomen én van de waarde van je woning (na de verbouwing). Je kunt maximaal 100% lenen van wat je woning naar schatting na de verbouwing waard is. Doordat een verbouwing waardevermeerderend kan zijn voor je huis, heb je kans dat je woningwaarde na de verbouwing iets hoger ligt dan nu.

Ga je verduurzamen? Dan kun je sowieso een wat hoger percentage lenen: je mag dan maximaal 106% van je woningwaarde aan hypotheek afsluiten. Wel toetst de bank de nieuwe, hogere hypotheek aan je huidige inkomen.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat verbouwen?

In dit artikel vind je een handig stappenplan voor de voorbereiding voor je verbouwing. Belangrijk om rekening mee te houden is bijvoorbeeld dat je over de juiste vergunningen beschikt, dat je een heldere begroting hebt en dat je de afspraken met de aannemer goed vastlegt. Bedenk verder wat je doet als je een tijdje je huis of een bepaalde kamer niet kunt gebruiken. Regel een tijdelijk onderkomen of ga op zoek naar alternatieven.

Wat is een verbouwingshypotheek?

Een verbouwingshypotheek is een extra hypotheek die je afsluit bovenop de hypotheek voor je huis. Je financiert er – hoe verrassend! – je verbouwing mee. Het gaat dan vaak om een tweede hypotheek die bij dezelfde bank loopt als waar je voor je huidige hypotheek al zit. Hierover betaal je elke maand rente en je lost er gedurende de looptijd op af.

Kan ik een hypotheek krijgen voor mijn verbouwing?

Dit hangt af van je verbouwplannen, je inkomen en je woningwaarde. Je kunt in principe 100% lenen van de waarde van je woning na de verbouwing. Bij verduurzamende maatregelen geldt een iets hoger percentage: 106%.

Sommige verbouwingen zorgen voor waardevermeerdering van je huis, waardoor je meer kunt lenen dan je wellicht denkt. Wel toetst de bank je hogere hypotheek aan je huidige inkomen. Je inkomen moet voldoende zijn volgens de normen om de nieuwe, hogere hypotheek te kunnen krijgen.

Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een verbouwing?

Het zou goed kunnen dat dit voor jou mogelijk is. Als je overwaarde op je huis hebt, kun je daarmee wellicht je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten. Daarmee kun je doen wat je wilt. Je verbouwing ermee financieren is één van de opties.

Welke kosten vallen onder verbouwingskosten?

Onder verbouwingskosten vallen alle kosten voor dingen die onlosmakelijk met je woning verbonden zijn. Het gaat dan niet om meubels of gordijnen die je koopt. Wel om kosten die je betaalt voor de aannemer of voor bijvoorbeeld een nieuwe vloer of voor een nieuwe badkamer of keuken. Informeer bij je bank welke kosten jij wel en niet vanuit de verbouwingshypotheek mag betalen. Al deze verbouwingskosten zijn fiscaal aftrekbaar (mits je aan de andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet).

Hoe kan ik de overwaarde op mijn hypotheek berekenen?

Trek hiervoor je openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van je woning. Het bedrag dat overblijft, is de overwaarde op je huis. De huidige waarde van je woning kun je bijvoorbeeld ontdekken door je woning te laten taxeren of door gegevens hiervoor op te vragen bij het Kadaster.

Waar mag je overwaarde aan besteden?

Als je je overwaarde opneemt via je hypotheek, ben je op zich vrij in wat je ermee doet. Je kunt je overwaarde bijvoorbeeld inzetten om een verbouwing van je huis mee te betalen of om een bedrag te schenken aan je kinderen. Of je kunt het geld opzij zetten voor je pensioen of voor andere plannen die je hebt voor later.

Is het verstandig om overwaarde op te nemen?

Dit hangt af van je situatie. Heb jij behoefte aan meer financiële ruimte en kun je hogere maandlasten dragen? Dan kan je overwaarde opnemen een goed idee zijn. Als je net aan rondkomt en de hogere maandlasten er niet bij kunt hebben, is het wellicht een minder goed plan.

Verder hangt het af van welke plannen je hebt met de overwaarde. Heb je geen grote plannen en kun je de plannen die je hebt ook zelf bekostigen, dan is dat soms slimmer. Een van onze Hypotheekexperts kan je precies uitleggen of jij er slim aan doet om je overwaarde op te nemen.

Kan ik alleen mijn overwaarde opnemen door te verhuizen?

Nee hoor, in dit artikel kon je al lezen dat er meer opties zijn om je overwaarde op te nemen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een tweede hypotheek, oversluiten of een hypotheekverhoging. Ook een consumptief krediet is soms een optie. Een Hypotheekexpert kan voor je uitzoeken wat specifiek voor jou voordelige opties zijn.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Dat is afhankelijk van je inkomen en van de plannen die je hebt met je overwaarde. Hypotheekaanbieders zijn soms wat strenger qua hypotheekmogelijkheden als je er bijvoorbeeld een verhuurwoning mee wilt kopen dan wanneer je het geld in een verbouwing van je huis steekt. Verder geldt dat je nieuwe hypotheek wordt getoetst aan je inkomen. Dat is dus bepalend voor hoeveel overwaarde je kunt verzilveren.

Is overwaarde opnemen verstandig?

Dat is volledig afhankelijk van je financiële situatie en van wat je met de overwaarde wilt doen. Kun jij extra geld gebruiken voor mooie plannen, heb je een mooie overwaarde en verdien je voldoende om hogere maandlasten te kunnen dragen? Dan kan je overwaarde opnemen inderdaad een goed idee zijn.

Kan ik een tweede hypotheek afsluiten met mijn overwaarde?

Dat is inderdaad een manier om je overwaarde te verzilveren. Wel is het zo dat de bank de extra hypotheek toetst aan je huidige inkomen. Dat moet voldoende zijn volgens de normen van de hypotheekaanbieder om de nieuwe, hogere hypotheeklasten te kunnen dragen.

Wat kost overwaarde opnemen?

Je overwaarde verzilveren doe je niet met één muisklik. Vaak schakel je hiervoor hypotheekadvies in; daar betaal je kosten voor. Houd er daarnaast rekening mee dat je voor een tweede hypotheek opnieuw langs de notaris moet en dat een taxatie van je huis nodig is. Ook daar ben je kosten aan kwijt.

Vaak kun je die kosten wel meefinancieren in je hypotheek. En gebruik je de hogere hypotheek voor een verbouwing of verduurzaming van je woning, dan zijn die kosten ook nog fiscaal aftrekbaar.

Wat is voor mij de beste optie om mijn overwaarde te verzilveren?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is onder meer afhankelijk van je financiële situatie. Hoe hoog is bijvoorbeeld je huidige hypotheek? Is er ruimte om die te verhogen zonder langs de notaris te gaan? En ook: hoeveel rente betaal je nu en wat zijn de actuele marktrentes?

Door met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl in gesprek te gaan, kun je ontdekken wat voor jou slimme opties zijn om je overwaarde op te nemen.

Waar kan ik mijn overwaarde voor gebruiken?

In principe ben je er vrij in om dit zelf te bepalen. Je kunt de overwaarde gebruiken voor een verbouwing, een schenking of verduurzamende maatregelen, of voor diverse consumptieve bestedingen zoals een auto of boot. Wat er mogelijk is, hangt vooral af van de hoogte van je overwaarde en van hoeveel overwaarde je kunt opnemen gezien jouw inkomen.

Hoeveel overwaarde kan ik gebruiken?

De hoogte van je hypotheek hangt van twee dingen af: je inkomen en je woningwaarde. Aan de ene kant geldt dat je 100% van je woningwaarde mag lenen (of 106% als je de hypotheek deels voor energiebesparende maatregelen gebruikt). Aan de andere kant wordt je hogere hypotheek getoetst aan je inkomen. Dat laatste is dus medebepalend voor hoeveel overwaarde je kunt gebruiken.

Als je inkomen niet toereikend is voor een hogere hypotheek, kan een opeethypotheek of een consumptief krediet soms uitkomst bieden om toch je overwaarde op te nemen.

Welke opties zijn er om je overwaarde te gebruiken voor een verbouwing?

Vaak zie je dat mensen hiervoor een tweede hypotheek nemen. Andere opties zijn je hypotheek oversluiten of je hypotheek onderhands verhogen (als je je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven).

Hoe mag je je overwaarde besteden?

Naast dat je de overwaarde kunt opnemen voor een verbouwing, kun je de overwaarde ook anders gebruiken. Zo kun je het bedrag in een volgende koopwoning steken, er een auto van kopen of je tuin ermee renoveren. Ook kun je het geld gewoonweg op je spaarrekening laten staan, waardoor je het kunt gebruiken voor wat je maar wilt.

Houd er wel rekening mee dat de rente over je extra hypotheek alleen fiscaal aftrekbaar is als je de hypotheek in de verbouwing of verduurzaming van je eigen woning steekt. Gebruik je de hypotheek voor andere doelen, dan is de rente niet aftrekbaar.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een speciale rekening, naast je hypotheek, waarop het hypotheekdeel wordt gestort dat voor je verbouwing bestemd is. Je kunt de facturen van onder andere de aannemer of voor je nieuwe keuken bij de bank indienen. Zij betalen deze dan rechtstreeks via het bouwdepot.

Kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken?

Ja, dat is één van de opties om je overwaarde in te zetten. Laat die nieuwe keuken maar komen! Of nou, voorwaarde is wel dat je daadwerkelijk (voldoende) overwaarde hebt en dat je ook voldoende verdient voor de hogere hypotheeklasten.

Hoeveel overwaarde kan ik gebruiken voor een keuken?

Dit is afhankelijk van wat je verdient. De hypotheekaanbieder toetst je nieuwe, hogere hypotheek aan je huidige inkomen. Dat bepaalt of je de volledige overwaarde of een deel ervan kunt opnemen.

Is de rente aftrekbaar?

Ja, als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluit om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een keuken, dan is de rente aftrekbaar. Dit levert je een mooi voordeel op bij de belastingaangifte.

Kun je overwaarde opnemen voor een auto?

Ja, dit is een van de manieren om je overwaarde te gebruiken. Als je je overwaarde opneemt, ben je vrij in wat je met dit geld doet. Je kunt er dus ook bijvoorbeeld een auto of een boot van kopen. Daarbij moeten we wel zeggen: dit is alleen mogelijk als je inkomen de hogere hypotheek toelaat.

Houd er rekening mee dat je geen hypotheekrenteaftrek kunt krijgen wanneer je je hypotheek gebruikt voor iets anders dan de aankoop, verbouwing of verduurzaming van je eigen woning.

Kun je je hypotheek verhogen voor een auto?

Ja, misschien wel. Zolang je overwaarde hebt én voldoende verdient om volgens de hypotheeknormen een hogere hypotheek te krijgen, kun je je hypotheek verhogen voor wat je wilt. Zo kun je ook je hypotheek verhogen voor een auto of een andere consumptieve uitgave.

Besef wel dat je bij de hypotheekverhoging voor een auto geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek over het deel dat je voor je auto gebruikt.

Kan ik een auto kopen van de overwaarde op mijn huis?

Dat kan inderdaad een optie zijn. Het hangt er maar net van af hoeveel overwaarde je hebt en hoeveel hypotheek je inkomen toelaat. Als beide helemaal goed zitten, dan kun je met je overwaarde een hogere hypotheek nemen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen.

Is de rente aftrekbaar als ik mijn hypotheek voor een auto gebruik?

Nee, dat niet. De rente is alleen aftrekbaar als je met de hogere hypotheek je woning verbouwt of verduurzaamt of als je gaat verhuizen en er je nieuwe woning mee financiert.

Kun je de overwaarde op je huis gebruiken om de tuin op te knappen?

Ja, die mogelijkheid is er. Als je overwaarde hebt op je huis en als er ruimte is om meer hypotheek te nemen, dan kun je de overwaarde gebruiken voor je tuin. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld vrijmaken door je hypotheek onderhands te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Kun je je hypotheek verhogen voor je tuin?

Als jij overwaarde hebt op je huis en als je inkomen ruimte biedt voor een hogere hypotheek, dan is het inderdaad mogelijk om je hypotheek te verhogen voor je tuin. Je kunt daarbij denken aan een onderhandse verhoging van je hypotheek, maar ook aan een tweede hypotheek of een oversluiting van je volledige hypotheek.

Is de rente aftrekbaar als ik extra hypotheek neem voor mijn tuin?

Ja, onder bepaalde voorwaarden mag je de rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede of verhoogde hypotheek als je deze hypotheek gebruikt om je huis of tuin te verbouwen, op te knappen of te verduurzamen. Dit geldt alleen als voor jouw hypotheekvorm hypotheekrenteaftrek geldt. Dus als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt of als je een andere hypotheekvorm vóór 2013 hebt afgesloten en die nu meeneemt.

Waar kun je de overwaarde op je huis nog meer voor gebruiken?

Opties genoeg! Je kunt met de overwaarde op je huis ook je woning verbouwen, schulden aflossen, het geld apart zetten voor later, er een auto van kopen, een nieuwe keuken nemen of energiebesparende maatregelen doorvoeren in je woning.

Hoeveel geld moet je hebben om een tweede huis te kopen?

Hiervoor heb je bijna altijd minstens iets van eigen geld nodig. Dit heeft ermee te maken dat je voor een tweede woning vaak maximaal 70-90% van de marktwaarde mag lenen. Hoeveel je exact nodig hebt, hangt af van wat je precies voor tweede woning zoekt. Voor een kleine stacaravan in Nederland tel je minder geld neer dan voor een riante vakantievilla op de Bahama’s.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen voor een 2e huis?

Dat hangt af van je toetsinkomen en ook van waar je de tweede hypotheek voor gebruikt. De bank zal je inkomen toetsen aan hun toetsingsnormen om te bepalen of jij je volledige overwaarde kunt verzilveren of een deel ervan. Daarbij telt soms ook mee wat je met je overwaarde gaat doen. Als je er een verhuurwoning van koopt, dan kun je minder hypotheek krijgen dan als je met je overwaarde je huidige woning verbouwt.

Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek voor mijn tweede woning?

Nee, helaas. Je ontvangt alleen hypotheekrenteaftrek over het hypotheekdeel dat je gebruikt om de woning die jouw hoofdverblijf is te kopen, verbouwen of verduurzamen.

Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een vakantiehuis?

Ja, die mogelijkheid is er. Als je inkomen voldoende is, dan kun je misschien je hypotheek verhogen met het bedrag van je overwaarde. Daarmee kun je vervolgens een deel van de kosten voor het vakantiehuis betalen. Verdiep je wel goed in de voor- en nadelen voordat je die droom verwezenlijkt.

Kan ik met de overwaarde een huis in het buitenland kopen?

Soms is het inderdaad mogelijk om met de overwaarde op je huidige huis de financiering van een vakantiewoning rond te krijgen. Een tweede hypotheek biedt hiertoe mogelijkheden.

Let wel op dat aan een vakantiehuis in het buitenland wat haken en ogen zitten, zeker als je de woning ook wilt verhuren. Betrek er in dat geval zeker een makelaar bij die de taal van het land spreekt. Spreek ook met een Hypotheekexpert de mogelijke scenario’s door.

Is de Energiebespaarlening aftrekbaar?

Ja, de rente over de Energiebespaarlening is aftrekbaar voor de meeste woningeigenaren. Je mag dan de betaalde rente (deels) aftrekken van je belastbaar inkomen.

Waar vraag je de Energiebespaarlening aan? 

Dat kun je doen via het Warmtefonds, de aanbieder van de Energiebespaarlening. Tot 1 juli 2021 viel de Energiebespaarlening onder het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting; vanaf 1 juli heeft het Nationaal Warmtefonds dit overgenomen en verstrekt dit fonds de lening.

Hoe lang duurt de aanvraag van een Energiebespaarlening?

Vaak krijg je binnen een aantal dagen bericht of voor de lening in aanmerking komt. Zodra je aanvraag volledig is getoetst, krijg je al dan niet definitieve goedkeuring. Vaak duurt dat laatste nog een aantal weken.

Huis kopen

Een nieuwbouwwoning kopen, wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je een groot aantal zaken zelf kunt bepalen, zoals de keuken en badkamer. Ook zijn nieuwbouwwoningen veel energiezuiniger dan bestaande woningen. Door de GIW-garantie loop je bovendien de eerste paar jaar geen risico op onverwachte onderhoudskosten. Meer informatie over een hypotheek voor een nieuwbouwwoning vind je hier.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De maximale hoogte van je hypotheek is afhankelijk van jouw situatie. Tijdens een oriënterend gesprek kan een van onze Hypotheekexperts op basis van jouw situatie een berekening maken van je maximale hypotheek.

Wil je alvast een indicatie (op basis van jouw inkomen en de huidige rente) van hoeveel je maximaal kunt lenen? Bereken hier eenvoudig jouw maximale hypotheek.

Hoe zit het precies met de kosten koper?

Bij het kopen van een bestaande woning komen er nog kosten bovenop de koopsom. Dit zijn de kosten koper. Vaak is dit tussen de 4% en 6% van de koopprijs. Deze kosten bestaan uit makelaarskosten, taxatiekosten, advieskosten, overdrachtsbelasting en notariskosten. Starters zijn soms vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Wat houdt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in?

Bij het afsluiten van je hypotheek kun je soms kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit biedt je extra zekerheid over de terugbetaling van je hypotheek.

De Nationale Hypotheek Garantie is een stichting die je in speciale gevallen helpt als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Ze denken mee hoe je hypotheek (weer) betaalbaar gemaakt kan worden als bijvoorbeeld je relatie eindigt, als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt of als je partner overlijdt. Moet je de woning gedwongen verkopen en er is sprake van een restschuld, dan wordt die onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden als je een NHG-hypotheek hebt. Uiteraard is dit wel een uitzonderlijke situatie.

Het is belangrijk dat je geldverstrekker en de Nationale Hypotheek Garantie op tijd op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Wacht daarom niet te lang met contact opnemen bij financiële problemen.

Naast het bieden van een vangnet is een ander groot voordeel van Nationale Hypotheek Garantie dat je een rentekorting krijgt van je geldverstrekker.

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Een BKR-registratie hoeft het afsluiten van een hypotheek niet in de weg te staan. Of je een hypotheek kunt afsluiten met een BKR-registratie is afhankelijk van jouw type registratie. Soms blijft een registratie staan na afbetaling van je lening. Afhankelijk van de verlooptijd van de registratie wordt deze wel of niet meegerekend.

Het maakt onder meer uit of je registratie positief of negatief is. Een positieve registratie is een teken dat je jouw financiële verplichtingen bij leningen altijd goed bent nagekomen. Zo'n positieve registratie geeft dan ook meestal geen problemen bij een hypotheekaanvraag.

Een negatieve BKR-registratie krijg je als je een achterstand hebt (gehad) met het afbetalen van een lening. Ook zo’n registratie blijft vaak een paar jaar staan. Een negatieve BKR-codering wordt vaak wel meegenomen bij de maximale hypotheek door de hypotheekverstrekker.

Maar wees gerust: ook een negatieve codering betekent nog niet dat je geen hypotheek kunt afsluiten, als je de lening maar inmiddels hebt afbetaald of de betaalachterstand hebt ingelopen. 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek met een BKR-registratie? De hypotheekexperts van Hypotheek.nl staan voor je klaar. Maak een afspraak

Welke hypotheekvorm past bij mijn situatie?

Welke hypotheekvorm het best bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. De huidige rentes bijvoorbeeld, maar ook het inkomen van jou en je partner, bepaalde risicofactoren en de verwachtingen over je inkomen in de toekomst.

Jouw Hypotheekexpert zoekt graag voor je uit welke hypotheekvorm goed bij je past.

Wat houdt een woning met VvE in?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Als je een appartement of gedeelde woning koopt, word je automatisch lid van de VvE. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor onder andere onderhoud. Ook zijn soms stookkosten of kosten voor de watervoorziening bij de VvE-kosten inbegrepen.

Mogen mijn ouders mij een schenking doen voor mijn woning?

Ja, onder bepaalde voorwaarden wel. Onder starters zien we steeds vaker dat ouders een schenking doen, zodat hun zoon of dochter een groter budget heeft om een woning te kopen. Wanneer je tussen de 18 en 40 bent mogen je ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen. Als die schenking maar niet hoger is dan een door de Belastingdienst vastgesteld bedrag.

Hoe hoog dit bedrag is en wat de voorwaarden zijn, lees je in ons artikel over belastingvrij schenken.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Je kunt met onze rekentool jouw maximale hypotheek berekenen. Je krijgt dan op basis van je ingevoerde gegevens (o.a. je inkomen en eventuele schulden) een goede indicatie van wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

De uitkomst van die berekening is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Ook gaan we bij de berekening uit van de actuele rentestand. Met welke rente we hebben gerekend, zie je altijd bij de berekening staan.

Wil je exact weten hoeveel je kunt lenen voor een woning? Vraag dan een eerste gesprek aan met een Hypotheekexpert. Die kan dit precies voor je uitrekenen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, is afhankelijk van jouw situatie. Hiervoor kijken geldverstrekkers onder meer naar:

  • je inkomen;
  • je leeftijd;
  • of je een loondienstcontract hebt, zelfstandige bent of gepensioneerd bent;
  • of je in je eentje een huis koopt of samen met een partner;
  • wat je financiële verplichtingen zijn.

Gebruik onze maximale hypotheek berekening om een goede indicatie te krijgen. Wil je precies weten hoeveel je kunt lenen? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met één van onze Hypotheekexperts.

Wanneer kom ik in aanmerking voor NHG?

Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je voldoet aan enkele voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat jouw hypotheek niet boven de zogenaamde NHG-kostengrens uitkomt. Voor 2024 is die grens vastgesteld op € 435.000. Als je extra hypotheek afsluit voor energiebesparende maatregelen, dan is de grens in 2024 € 461.100.

Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over de Nationale Hypotheek Garantie

Wat is een rentevaste periode?

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je hoe lang je je rente wilt laten vastzetten. Dit is de rentevaste periode. Een rentevaste periode van 10 jaar betekent bijvoorbeeld dat je 10 jaar lang elke maand hetzelfde rentepercentage betaalt. Ook als de marktrentes in de tussentijd stijgen of dalen.

Je kunt bij aanvang van je hypotheek en na afloop van een rentevaste periode zelf kiezen tussen verschillende rentevaste periodes. Bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar. Daarnaast is variabele rente ook een optie.

Lees meer over de verschillende rentevaste periodes

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening die je aangaat bij een hypotheekverstrekker met je woning als onderpand. Over deze hypothecaire lening betaal je elke maand een percentage rente aan de hypotheekverstrekker.

Die rente maakt het voor de hypotheekverstrekker aantrekkelijk om jou een lening te verstrekken; het is zijn beloning voor het beschikbaar stellen voor het geld. Hoeveel die rente bedraagt, krijg je bij aanvang van je hypotheek te horen.

Een lagere hypotheekrente betekent vaak lagere maandlasten. Laat je bij het afsluiten van je hypotheek altijd goed informeren over alle voorwaarden.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Door de jaren heen zijn er verschillende hypotheekvormen geweest. Veel van deze hypotheekvormen kun je inmiddels niet meer afsluiten. Als je op dit moment een nieuwe hypotheek afsluit, zal je vaak kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dit zijn de enige twee typen hypotheken waarbij je, als je ze nieuw afsluit, recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat maakt een ander type hypotheek, zoals een aflossingsvrije hypotheek, vaak minder aantrekkelijk. Een combinatie van beide typen hypotheken is ook mogelijk.

Als je vóór 2013 een andere hypotheekvorm hebt afgesloten, dan heb je wel recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kun je die hypotheekvorm meenemen naar je nieuwe woning – vaak voor een deel van je totale hypotheeksom. 

Naast een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek bestaan er ook onder andere een bankspaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Hypotheekvormen waar mensen in het verleden vaak voor kozen, zijn de levenhypotheek en beleggingshypotheek.

Lees meer over de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Hoe lang duurt een bezichtiging?

Hoe lang een woning bezichtigen duurt, hangt onder andere af van de grootte van het huis en van de rondleidende makelaar. In een kleine studio heb je vanzelfsprekend eerder alles gezien dan in een groot landhuis. Over het algemeen zal een bezichtiging zo’n 20-30 minuten duren. Een enkele keer wellicht wat langer als het om een groot huis gaat.

Wat te vragen bij de bezichtiging van een huis?

Het is altijd slim om vragen te stellen bij de bezichtiging en je niet alleen vast te houden aan het verkooppraatje van de makelaar. Zo kun je vragen naar de reden dat de verkopers gaan verhuizen (een burenruzie is bijvoorbeeld geen goed teken!), naar de staat van de kozijnen of fundering, of naar wat wel en geen draagmuren zijn.

In ons artikel over vragen bij een bezichtiging geven we je een paar ideeën voor bezichtigingsvragen.

Wanneer een bod uitbrengen na de bezichtiging?

Voor veel woningen geldt dat je moet bieden op inschrijving binnen een biedingstermijn. Je moet dan voor een bepaalde uiterste datum je bod op de woning hebben uitgebracht. De verkoopmakelaar kan je hier meer over vertellen. Als jij jezelf hier ziet wonen en ervan overtuigd bent dat dit huis aan al jouw wensen voldoet, is dat reden genoeg om een bod uit te brengen.

Lees meer over bieden op een huis om een passend bod te kunnen uitbrengen.

Hoe plan ik een bezichtiging in?

Hiervoor maak je een afspraak bij de verkopend makelaar. Bel of mail deze persoon om een bezichtiging in te plannen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, is een keuring van de staat van de woning. Daarbij inspecteert een onafhankelijke expert de woning van voor tot achter en van binnen tot buiten. Hij brengt in kaart wat er aan achterstallig onderhoud aan de woning moet gebeuren en wat de eventuele kosten daarvoor zijn. Zo weet je hoe het zit met de staat van de woning en waar je qua extra kosten voor onderhoud rekening mee moet houden als je het huis koopt.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Gemiddeld kost een bouwkundige keuring zo’n € 350. Factoren als de grootte van je woning zijn bepalend voor de daadwerkelijke kosten.

Is een bouwkundige keuring nodig?

Over het algemeen mag je zelf beslissen of je een keuring laat doen of niet. Besef wel dat bepaalde gebreken jou persoonlijk niet zomaar zullen opvallen, hoe goed je ook kijkt. Een expert kan bijvoorbeeld beter beoordelen hoe het ervoor staat met het dak of de kozijnen. Dat maakt een bouwkundige keuring in veel gevallen zeker verstandig.

Soms is een bouwkundige keuring verplicht vanuit de hypotheekaanbieder. Als uit de taxatie blijkt dat de kosten voor achterstallig onderhoud minimaal 10% van de woningwaarde bedragen, dan kan de hypotheekaanbieder zo’n keuring verplicht stellen.

Hoe werkt bieden op een huis?

Dit hangt af van de door de verkopers gekozen biedingsstrategie. Zo is het mogelijk om te bieden op inschrijving, wordt soms gevraagd om een eenmalig bod te doen en zijn er ook woningen waarbij de koop rond komt door te onderhandelen over het huis. Informeer bij de verkoopmakelaar voor welke biedingswijze is gekozen.

Hoe moet je bieden op een huis?

Je bepaalt zelf de hoogte van je bod en brengt dit per e-mail, telefonisch, online of schriftelijk uit bij de makelaar. Hierbij vermeld je niet alleen de hoogte van je bod, maar ook onder meer eventuele ontbindende voorwaarden.

Vergeet niet om je bod en voorwaarden altijd zwart-op-wit te communiceren naar de makelaar. Zo voorkom je misverstanden achteraf.

Hoeveel moet je bieden op een huis?

Hoeveel je gaat bieden op een huis, hangt van een aantal factoren af. Zo let je hiervoor op de woningwaarde, houd je rekening met je eigen budget en kan het slim zijn om in je bod eventuele onderhandelingsruimte in te calculeren.

Verder is het slim om altijd te onderzoeken hoe lang een woning al te koop staat en of er veel andere geïnteresseerden zijn. Als de woning al een tijdje te koop staat en de interesse tegenvalt, hoef je misschien niet de hoofdprijs te bieden om het huis te bemachtigen.

Hoeveel tijd zit er tussen de koopovereenkomst en overdracht?

Er zit vaak wat tijd tussen de koopovereenkomst en de overdracht. Meestal minimaal een week of zes, maar het kan ook zijn dat het bij jouw woning langer duurt.

Je maakt met de verkoper afspraken over de datum van de sleuteloverdracht. Die datum hangt af van jouw wensen en de wensen van de verkoper. Als de verkopende partij bijvoorbeeld naar een nieuwbouwwoning verhuist waarvan de oplevering nog even op zich laat wachten, dan kan er wat meer tijd zitten tussen de koopovereenkomst en de overdracht van de woning.

Hoe lang duurt de overdracht van een huis bij de notaris?

Voor het passeren van de woning kun je zo’n 30 minuten tot een uur uittrekken.

Wat kost de overdracht van een woning?

Het bezoek aan de notaris is niet gratis. Daarom zal je voor de overdracht altijd notariskosten moeten betalen. Daarnaast krijg je te maken met overdrachtsbelasting, die 2% van de koopsom bedraagt. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning om zelf in te wonen van minder dan € 440.000 koopt, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Zie de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Het tarief voor een aankoopmakelaar verschilt per makelaar. Dit tarief noem je de courtage. Bij de ene makelaar is het een percentage van de koopsom voor de woning; bij de ander een vast bedrag voor de geleverde diensten. Check van tevoren hoe dit bij jouw makelaar zit.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij de aankoop van een woning. Vanaf de zoektocht naar een huis tot aan het checken van het koopcontract. De makelaar gaat bijvoorbeeld mee naar bezichtigingen, tipt nieuw woningaanbod en helpt je bij de onderhandelingen over het huis.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar neemt je veel regel- en uitzoekwerk uit handen en adviseert je over eventuele gebreken aan de woning en over een goed bod. Een fijn voordeel! Op die manier kan een aankoopmakelaar je ook geld besparen. Aan de andere kant betaal je wel een tarief voor zijn diensten.

Wat is kosten koper?

De kosten koper zijn bijkomende kosten die je maakt voor de aankoop van je woning. Het gaat dan onder meer om de kosten voor de notaris om de eigendomsakte te ondertekenen en de overdrachtsbelasting.

Hoeveel is kosten koper?

Dit hangt af van de koopsom van je woning. De overdrachtsbelasting bedraagt standaard 2% van de koopsom, tenzij je jonger dan 35 jaar bent en een woning koopt van maximaal € 440.000. Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, mits je de woning voor eigen langdurige bewoning gaat gebruiken en nog niet eerder een vrijstelling hebt gehad.

Als het gaat om een vastgoedinvestering of een tweede woning of vakantiehuisje, dan moet je rekenen op 10,4% overdrachtsbelasting.

De notariskosten zijn daarnaast gemiddeld zo’n € 1.250.

Hoeveel procent is de kosten koper?

Gemiddeld wordt uitgegaan van zo’n 6% van de koopsom voor de woning. Wel hangt het ervan af wat je als kosten koper ziet. In de volksmond gebruikt men ‘kosten koper’ vaak om het te hebben over alle kosten voor het kopen van een huis. Dat terwijl in principe alleen de kosten voor de overdracht zelf (dus de notariskosten en de overdrachtsbelasting) onder deze noemer vallen.

Het percentage van 6% geldt voor alle kosten bij elkaar. Maar dit percentage kan een stuk lager uitvallen wanneer je als starter recht hebt op vrijstelling van overdrachtsbelasting. De kosten kunnen juist hoger zijn wanneer je een tweede woning koopt en daardoor een verhoogd tarief aan overdrachtsbelasting betaalt.

Welke kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar?

Diverse kosten die je maakt bij de aankoop van een huis zijn aftrekbaar van de belasting. Dit geldt onder meer voor de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten, de notariskosten die je maakt voor de hypotheekakte en de kosten voor borgtochtprovisie als je een NHG-hypotheek afsluit.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt als je eigenaar wordt van een woning, pand of stuk grond. Het gaat dan altijd om een percentage van de koopsom.

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

Je betaalt overdrachtsbelasting als je eigenaar wordt van een woning (of je daar nu zelf in gaat wonen of niet), een pand of een stuk grond. Of als je rechten krijgt over een stuk grond of pand.

Daarop gelden een aantal uitzonderingen. Zo hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je een nieuwbouwwoning koopt, via een gemeenschap-van-goederen-huwelijk of geregistreerd partnerschap mede-eigenaar wordt van een woning of als je een woning of pand erft.

Verder heb je als starter mogelijk recht op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting in 2024 bedraagt voor mensen die een woning kopen om zelf langere tijd in te gaan wonen 2% van de koopsom.

Starters tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen van maximaal € 510.000, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een vrijstelling. Zij betalen helemaal geen overdrachtsbelasting.

Voor mensen die bijvoorbeeld een vastgoedinvestering doen of een vakantiewoning of bedrijfspand kopen, geldt een tarief van 10,4% van de koopsom.

Wanneer taxatie bij een hypotheek?

Je hebt altijd een taxatie nodig als je je hypotheek gaat aanpassen of verhogen of als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. De geldverstrekker wil in elk van die situaties zeker weten dat jouw woning voldoende waard is om dit bedrag aan hypotheek te kunnen afsluiten. Daarom is een taxatie van je huis nodig.

Wat kost een taxatie van een huis?

De precieze kosten voor een taxatie van je huis verschillen per taxateur. Maar ga uit van gemiddeld zo’n € 600 voor alles bij elkaar. Als je Hypotheek.nl inschakelt voor hypotheekadvies, kunnen we extra voordelig een taxatie voor jou regelen.

Zijn online taxaties ook toegestaan?

Eerder kon je bij onder meer Calcasa online een taxatie van je woning aanvragen voor een paar tientjes. Na een paar klikken had je het taxatierapport al op je scherm staan.

Zo’n automatische taxatie is alleen vanaf 1 juli 2021 niet meer toegestaan als je een hypotheek aanvraagt bij een bank. Bij diverse andere hypotheekaanbieders is dit rapport wel voldoende, mits je hypotheek niet meer dan 90% van je woningwaarde bedraagt. Let wel op dat de getaxeerde waarde via Calcasa vaak een stuk lager uitvalt dan bij een gewone taxatie.

Wanneer moet je gemeentelijke belastingen betalen?

De meeste gemeentelijke belastingen betaal je één keer per jaar. Welke belastingen je betaalt, hangt af van jouw situatie. Zo betaal je onroerendezaakbelasting alleen als koophuiseigenaar, niet als je een huurwoning hebt. En hondenbelasting betaal je, vanzelfsprekend, alleen als je een trouwe viervoeter in huis hebt. Rioolheffing, afvalstoffenheffing en reinigingsheffing betaalt elke inwoner van een gemeente, ook als je een huurwoning hebt.

Wat zijn gemeentelijke belastingen?

Dit zijn belastingen die je aan de gemeente moet afdragen, deels voor het afdekken van de gemeentelijke kosten (bijvoorbeeld voor het ophalen en verwerken van afval), deels voor de algemene middelen waarmee de gemeente haar plannen bekostigt.

Wat is onroerendezaakbelasting?

Onroerendezaakbelasting is een belasting die je als eigenaar van een woning, pand of stuk grond of als gebruiker van een niet-woning betaalt aan de gemeente. Hoeveel je hiervoor moet betalen, is afhankelijk van je WOZ-waarde en van het tarief dat jouw gemeente hiervoor rekent.

Wanneer komt de OZB-aanslag?

De OZB-belasting staat meestal vermeld op een aanslagbiljet voor alle gemeentelijke belasting. Over het algemeen zal je deze in de eerste drie maanden van het jaar ontvangen voor het voorgaande jaar. Let op dat de precieze timing hiervoor verschilt per gemeente. Informeer bij jouw gemeente hoe dat voor jou zit.

Waar vind ik mijn OZB-aanslag?

Deze ontvang je thuis per post of digitaal. Je kunt er ook een kopie van opvragen bij de gemeente waar je woont of je kunt de OZB-aanslag inzien via MijnOverheid (met een DigiD).

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat voor koophuiseigenaren bij hun belastbaar inkomen wordt opgeteld. Dit bedrag draag je af aan de Belastingdienst omdat een koopwoning ook een vorm is van vermogensopbouw.

Hoe bereken je het eigenwoningforfait?

Voor het eigenwoningforfait in 2023 geldt een percentage van 0,35% voor woningen die op 1 januari 2022 een WOZ-waarde hadden tussen de € 75.000 en € 1.200.000. Je kunt het eigenwoningforfait berekenen door de WOZ-waarde van je woning te vermenigvuldigen met 0,0035.

Voor woningen met een WOZ-waarde boven € 1.200.000 geldt dat je een bedrag van € 4.200 betaalt plus 2,35% van de waarde boven € 1.200.000.

Waarom eigenwoningforfait?

Als woningeigenaar bouw je vermogen op via je eigen huis. Je huis kan immers meer waard worden naarmate je er langer woont. Dat is een voordeel dat mensen met een huurwoning niet hebben! Daarom telt de Belastingdienst een bedrag op bij je belastbaar inkomen als je een koophuis hebt: het eigenwoningforfait.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering voor alles wat niet “aard- en nagelvast” in je woning staat. Denk aan je meubels, apparatuur en kostbare bezittingen. Als er sprake is van schade door bijvoorbeeld inbraak of wateroverlast, dekt de verzekering (tot een bepaald bedrag) de schade die je daardoor hebt aan je inboedel.

Wat kost een inboedelverzekering?

De kosten hangen af van de waarde van je inboedel, je gezinssituatie en vaak ook van de grootte van je huis en de plek waar je woont. Ook maakt het uit welke dekking je kiest en of je daarbij een eigen risico hebt afgesproken. Voor een gemiddelde woning in een voor de verzekering gunstige regio ben je zo’n € 10 tot € 19 per maand kwijt aan je inboedelverzekering.

Wat valt onder een inboedelverzekering?

Onder de inboedelverzekering valt alles wat los staat in je huis. Dus onder meer je meubels, gordijnen, je televisie, computers en andere apparatuur, en ook kostbare bezittingen. Een inboedelverzekering dekt schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, diefstal, wateroverlast of storm (vaak vanaf windkracht 7). Bekijk de voorwaarden van jouw verzekering om zeker te weten wat wel en niet wordt gedekt.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering van schade aan je onroerende goederen (dus een huis en eventuele bijgebouwen, zoals een schuur of garage) en alles wat aan het gebouw of de grond vast zit. De verzekering dekt bijvoorbeeld schade aan de muren, gevels of het dak. Je krijgt deze schade vergoed als die is ontstaan door onder meer wateroverlast, een forse storm of inbraak.

Wat kost een opstalverzekering?

De kosten voor een opstalverzekering zijn volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 1,30 per € 1.000 verzekerde waarde (op jaarbasis). Dus heb jij een woning van € 250.000, dan kun je uitgaan van ongeveer € 250 x € 1,30 = € 325 per jaar. Overigens zijn de kosten in sommige regio's hoger dan in andere regio's.

Wat valt onder de opstalverzekering?

Onder de opstalverzekering valt schade veroorzaakt door onder meer inbraak, storm, wateroverlast of brand- of blusschade aan de buitenkant van je woning en eventuele bijgebouwen en aan alles wat aan de woning vastzit. Daarbij valt te denken aan centrale verwarming, leidingen en zonnepanelen.

Wat is een woonlastenverzekering?

Een woonlastenverzekering is een verzekering tegen inkomensterugval door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met het bedrag dat deze verzekering in beide situaties uitkeert kun je de maandlasten voor je hypotheek in zo'n geval blijven betalen.

Wat kost een woonlastenverzekering?

Voor een woonlastenverzekering betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Hoeveel dat bedrag is, hangt af van welk bedrag jij laat verzekeren, welke dekking je afspreekt en of je direct een bedrag uitgekeerd wilt krijgen of pas als je bijvoorbeeld één jaar werkloos of arbeidsongeschikt bent.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen sterk uiteenlopen. Dit varieert van een paar tientjes tot wel een paar honderd euro per maand. Het hangt onder andere af van de risico’s die jouw beroep met zich meebrengt, maar ook van je leeftijd en de afgesproken dekking. Hoe ouder je bent, hoe meer premie je vaak gaat betalen.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt je een inkomen in periodes van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid). De verzekering keert een bedrag uit als je door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval tijdelijk niet of minder kunt werken.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om je partner of nabestaanden te beschermen tegen inkomensverlies als jij komt te overlijden. Door zo’n verzekering kunnen zij alsnog zelf de maandlasten opbrengen en daardoor in het huis blijven wonen als jij voor een bepaalde datum overlijdt.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Voor deze verzekering zal je tussen de € 5 en € 35 per maand kwijt zijn. Hoeveel jouw kosten voor een overlijdensrisicoverzekering precies bedragen, hangt met name af van je leeftijd. Ook factoren als het bedrag dat je verzekert en je gezondheid spelen een rol.

Ondernemers

Wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden als zzp’er?

Als ondernemer verloopt het aanvragen van een hypotheek anders dan normaal. Maar ook als ondernemer zijn er zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Als je minimaal één boekjaar als ondernemer hebt gedraaid, kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers terecht voor een hypotheek. Als je minimaal drie jaar aan jaarcijfers kunt laten zien, gaan er nog meer deuren voor je open. 

Lees het stappenplan voor ondernemers

Oversluiten

Wat gaat de hypotheekrente doen?

Helaas kunnen ook wij de toekomst niet voorspellen. Wel geven wij graag onze verwachting voor de komende periode.

In onze hypotheekrente-verwachting vertellen we er meer over.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek is verstandig als je hiermee geld bespaart. Over het algemeen is dat het geval als je op dit moment een (veel) hogere rente betaalt dan de actuele marktrente.

Bij het oversluiten van je hypotheek ga je een nieuwe hypotheek aan tegen een lagere rente en eventueel ook tegen betere voorwaarden. Hiermee bespaar je op je maandlasten. Als deze besparing groter is dan de boeterente en andere kosten die je voor oversluiten betaalt, dan is oversluiten interessant voor jou.

Lees er meer over in ons stappenplan hypotheek oversluiten.

Wat is de actuele hypotheekrente?

Onze Hypotheekexperts houden de rentes nauwkeurig voor je in de gaten. Bekijk onze andere pagina voor de actuele hypotheekrentes. Wij werken de rentestanden op deze pagina dagelijks bij.

Is boeterente aftrekbaar?

Ja, in de volgende gevallen is de boeterente aftrekbaar:

  • als je een extra aflossing doet op je hypotheek.
  • als je de hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker.
  • als je tussentijds het rentepercentage aanpast (rentemiddeling).

Let op: dit geldt wel alleen als het gaat om een hypotheek die je gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van jouw eigen woning of voor het aflossen op een eerdere hypotheek voor je eigen woning. Ook is een voorwaarde dat het gaat om een hypotheek waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Wat is boeterente?

Je bank vraagt een boetebedrag van je wanneer jij jouw hypotheek vroegtijdig openbreekt. Normaal gesproken zou de bank gedurende de hele looptijd van de hypotheek rente van jou ontvangen. Nu loopt de bank een deel van haar inkomsten mis. Die gemiste inkomsten compenseer je door boeterente aan de bank te betalen. Hoeveel deze boeterente bedraagt, is afhankelijk van een aantal factoren. Onze Hypotheekexperts vertellen je hier graag meer over.

Begrippenlijst

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, ben je verzekerd bij inkomensverlies als je door bijvoorbeeld ziekte arbeidsongeschikt raakt. Je ontvangt dan maandelijks een uitkering, die je helpt om je maandlasten te kunnen blijven betalen.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van je lening elke maand een vast bedrag betaald. Eerst betaal je weinig aan aflossing en veel aan rente, maar na verloop van tijd ga je steeds meer aflossen op de hypotheek en daardoor een kleiner bedrag aan rente betalen.

Lees hier meer over de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek dat steeds minder vaak wordt afgesloten, omdat je bij een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je maandelijks rente betaalt over je hypotheek, maar niet verplicht bent om elke maand af te lossen. Wel moet je er zelf voor zorgen dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd (vaak na dertig jaar) kunt aflossen.

Bankgarantie

Zodra je de voorlopige koopakte hebt ondertekend, heb je als koper nog drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je kosteloos en zonder opgaaf van reden van de koop afzien. Als je na die drie dagen van de koop af wilt terwijl je de financiering wel kunt rondkrijgen, dan moet je een boete betalen aan de verkoper. Vaak is dat 10% van de koopsom.

Van tevoren moet dat bedrag op een aparte rekening staan voor het geval je inderdaad na 3 dagen van de koop afziet. Soms stort je dit bedrag zelf op een rekening bij de notaris (dit heet een waarborgsom). Maar het komt vaak voor dat de bank een bankgarantie verleent, wat inhoudt dat de bank in jouw plaats dit bedrag aan de verkoper betaalt als je van de koop afziet. Dat bedrag moet je als koper vervolgens wel aan de bank terugbetalen.

Bereidstellingsprovisie

Het bindend renteaanbod dat de geldverstrekker jou doet voor een hypotheek, is een paar maanden geldig. Soms heb je echter meer tijd nodig voordat jouw hypotheek daadwerkelijk ingaat, bijvoorbeeld omdat je pas na een halfjaar de sleutels van je nieuwe huis krijgt. In zo’n geval kun je het getekende renteaanbod verlengen met behoud van de rente die in het aanbod is opgenomen.

Voor het verlengen van die geldigheid brengt de geldverstrekker vaak kosten in rekening. Dit wordt de bereidstellingsprovisie genoemd.

Bijlenen

De Belastingdienst “verplicht” je om de opbrengst van de verkoop van je woning (dus de verkoopprijs min de resterende hypotheek en de gemaakte kosten voor de verkoop) te gebruiken om je nieuwe huis te financieren. Want alleen voor de hypotheek die je afsluit voor het bedrag dat je dan nog tekortkomt, mag je de hypotheekrente aftrekken.

Bindend renteaanbod

Het bindend renteaanbod is de definitieve offerte voor je hypotheek. Hierin staan onder andere het rentepercentage en je maandlasten vermeld. Dit renteaanbod is, in tegenstelling tot het indicatieve renteaanbod, bindend. Dit betekent dat de geldverstrekker geen aanvullende voorwaarden meer mag stellen. Als je dit aanbod binnen twee weken ondertekent, ga je de hypotheek definitief aan tegen de vermelde voorwaarden en het vermelde rentepercentage.

Bouwrente

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan maakt de aannemer kosten voor het bouwen van de woning voordat jij zelf in de woning bent gaan wonen. Tijdens die bouwperiode heb je dus al een hypotheek nodig waarover je hypotheekrente betaalt. Dat wordt de bouwrente genoemd.

Energielabel

Een energielabel geeft je inzicht in hoe energiezuinig je woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel wordt uitgedrukt in klassen en kleuren, waarbij energielabel A++ zeer zuinig is en energielabel G zeer onzuinig. Bij de aankoop van een woning is de verkoper verplicht je inzicht te geven in het energielabel van de woning.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

De hoofdelijk aansprakelijke voor de hypotheek is degene bij wie de geldverstrekker zou kunnen aankloppen als niet aan de maandelijkse betaalverplichting wordt voldaan. Als je samen met een partner een hypotheek afsluit, dan zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk.

Hoofdsom

De hoofdsom is het hypotheekbedrag dat aan je is verstrekt bij het afsluiten van de hypotheek.

Hypothecaire inschrijving

Zodra je een hypotheek afsluit, wordt deze ingeschreven in het hypotheekregister. Hierin staat vermeld wat de hoogte van de hypotheek is en wie de geldverstrekker is. Zodra je hypothecaire inschrijving in orde is gemaakt door de notaris, is je hypotheek officieel van kracht.

Hypotheekgever

De hypotheekgever is degene die de woning (of ander onroerend goed) als onderpand voor een hypotheek inbrengt. Oftewel: de huiseigenaar.

Hypotheeknemer

De hypotheeknemer is degene die onroerend ondergoed als onderpand voor een hypotheek aanvaardt. Dat is dus degene die het geld voor de hypotheek verstrekt. We spreken op Hypotheek.nl afwisselend over ‘geldverstrekker’, ‘hypotheekverstrekker’ en ‘bank’ als we het hebben over een hypotheeknemer.

Hypotheekregister

Het hypotheekregister is de openbare administratie van het Kadaster, waarin alle hypotheken zijn geregistreerd.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je over je hypotheek betaalt, kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Dit betekent dat je belastbaar inkomen daalt, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen of geld terugkrijgt.

Indicatief renteaanbod

Het indicatief renteaanbod is het renteaanbod dat je ontvangt zodra je een offerte bij een hypotheekaanbieder opvraagt. Dit is een voorlopig aanbod waarin onder meer het hypotheekbedrag, het rentepercentage en de rentevaste periode staan vermeld. Ook lees je in dit aanbod welke stukken je moet aanleveren om de hypotheek rond te maken. Dit aanbod kun je nog altijd kosteloos annuleren. Ga je met dit indicatieve aanbod akkoord? Dan kun je een bindend renteaanbod aanvragen. Het bindend renteaanbod is de definitieve offerte voor je hypotheek.

Intentieverklaring

In principe vraagt de bank om een vast contract als je een hypotheek wilt afsluiten en in loondienst bent. Maar een hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract is vaak ook mogelijk. De eenvoudigste manier daarvoor is om een intentieverklaring te vragen aan je werkgever. Dat is een verklaring waarin je werkgever verklaart jou bij gelijk functioneren een vast contract te willen aanbieden. Als je zo’n verklaring hebt, telt de bank jouw inkomen uit een tijdelijk dienstverband op dezelfde manier mee als inkomen uit een baan met een vast contract.

Kadaster

Alle hypotheken worden ingeschreven in het hypotheekregister van het Kadaster. In het Kadaster staat vermeld hoeveel het recht van hypotheek is dat op een woning rust.

Overigens is het mogelijk om je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster te laten inschrijven dan je daadwerkelijk leent. Dat kan gunstig zijn als je je hypotheek in de toekomst wilt verhogen. Zolang jouw hypotheekbedrag onder het genoteerde bedrag blijft, hoef je voor verhoging van je hypotheek niet opnieuw naar de notaris te gaan.

Koopcontract

Het koopcontract wordt meestal opgesteld voor de verkopend makelaar en is na de drie dagen bedenktijd bindend. In het contract staat gedetailleerde informatie over de aankoop van je woning, inclusief de eventuele ontbindende voorwaarden.

Als je na de drie dagen bedenktijd van de koop wilt afzien, moet je een beroep doen op die ontbindende voorwaarden. Als je van de aankoop wilt afzien terwijl geen van de ontbindende voorwaarden van toepassing is, dan betaal je meestal de waarborgsom. Dat is zo’n 10% van de koopsom van de woning. Een fors bedrag dus.

Koopsom van een woning

De prijs die je voor een woning betaalt aan de verkoper wordt ook wel de koopsom van een woning genoemd. Hier komen vaak nog de kosten koper bovenop.

Kosten koper (k.k.)

Wanneer je een huis koopt, betaal je daarvoor niet alleen de koopsom van de woning, maar ook zogenaamde kosten koper. Dit zijn de bijkomende kosten voor de koper. Denk bijvoorbeeld aan de taxatiekosten, kosten voor hypotheekadvies, notariskosten, kosten voor een bouwkundige keuring, eventuele NHG-kosten en de overdrachtsbelasting. 

Officieel gezien vallen alleen de notariskosten en de overdrachtsbelasting onder de kosten koper. Maar in de volksmond worden meestal alle bijkomende kosten onder "kosten koper" geschaard.

Voor een bestaand huis zijn de kosten koper ongeveer 6% van de aankoopprijs van de woning. Bij een nieuwbouwhuis liggen deze kosten lager. Meestal zijn de kosten die je maakt voor het regelen van je financiering fiscaal aftrekbaar.

De kosten koper vallen overigens soms wat lager uit, bijvoorbeeld wanneer je als starter vrijgesteld bent van overdrachtsbelasting.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost, totdat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Je betaalt daardoor elke maand een kleiner bedrag aan rente, waardoor je maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek afnemen. In dat opzicht verschilt een lineaire hypotheek van een annuïteitenhypotheek.

Lees hier meer over de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Maandlasten

Je maandlasten zijn de kosten die je maandelijks voor je hypotheek moet betalen. Je maandlasten bestaan in veel gevallen (bij een lineaire of annuïteitenhypotheek) uit een bedrag aan rente en een bedrag aan aflossing. In sommige gevallen komt hier nog een premie voor verzekeringen bij, bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering.

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan is een maandelijkse aflossing niet nodig. Je maandlasten bestaan dan alleen uit rente.

Marktwaarde van een woning

Wanneer je een woning koopt, vraagt de geldverstrekker je om een taxatie van je woning te laten uitvoeren. Een taxateur bepaalt dan de marktwaarde van je woning, oftewel het bedrag waarvoor de woning naar schatting van de aankoopmakelaar op dat moment zou kunnen worden verkocht. De marktwaarde is van invloed op je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek

Je hypotheek is altijd aan een bepaald maximum gebonden. Dat maximum is afhankelijk van onder meer je inkomen, je spaargeld, de eventuele overwaarde op je huidige woning, je eventuele schulden en de waarde van het huis dat je wilt kopen.

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen? Bereken het zelf.

Meerwerk bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, wil je vaak nog dingen naar eigen wens laten aanpassen. Denk aan een extra muur laten bouwen of een dakkapel plaatsen. Dat levert de aannemer extra werk op, wat ook wel meerwerk wordt genoemd. Daar betaal je dan ook een extra bedrag voor in overleg met de aannemer.

Lees meer over de kosten van een nieuwbouwwoning.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet bij het afsluiten van een hypotheek. NHG verzekert je ervan dat je niet met een restschuld blijft zitten als je jouw woning gedwongen moet verkopen. 

Het zit zo. Als je een hypotheek met NHG afsluit, staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning garant voor de terugbetaling van je hypotheeklasten aan de bank. Tenminste, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Op die manier geeft NHG je extra zekerheid. Bovendien levert een NHG-hypotheek je een interessante rentekorting op.

Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie

Notariskosten

De notariskosten zijn de kosten die je aan de notaris moet betalen voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. Ook kun je bij een notaris terecht voor bijvoorbeeld een testament of voor het opstellen van een samenlevingscontract als je samen een woning koopt, maar nog niet getrouwd bent.

NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, kortweg NWWI, is een onafhankelijke instelling die taxatierapporten goedkeurt van aangesloten taxateurs. Bij deze keuring let het NWWI erop dat alle taxaties volgens de richtlijnen zijn gedaan. Je kunt er dan van op aan dat de taxatie volgens het boekje is verlopen.

Onroerendezaakbelasting

Als woningeigenaar betaal je aan de gemeente belasting voor het bezitten van je woning. Deze belasting wordt de onroerendezaakbelasting genoemd. Het tarief verschilt per gemeente en is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning.

Ontbindende voorwaarden

Bij de aankoop van een woning kun je bepaalde ontbindende voorwaarden opnemen in je koopcontract. Daardoor kun je in bepaalde situaties zonder boete afzien van de aankoop van de woning, ook na de bedenktijd van drie dagen. 

Een veelvoorkomende voorwaarde is bijvoorbeeld dat je de koop alleen laat doorgaan als je de financiering rond krijgt (= voorbehoud van financiering). Een andere mogelijke voorwaarde is dat je van de koop kunt afzien als je bij een bouwkundige keuring van de woning op bepaalde gebreken stuit. Ten slotte wordt soms als ontbindende voorwaarde opgenomen dat je de koop alleen laat doorgaan als je je huidige woning weet te verkopen.

Opleveringskeuring

Als je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je bij de oplevering van de woning altijd de kans om de woning te inspecteren. Het is alleen niet altijd eenvoudig om bouwtechnische gebreken te ontdekken. Daarom kun je ook een opleveringskeuring laten doen door een onafhankelijke expert. Deze expert stelt een rapport op, dat ook door de aannemer moet worden ondertekend. Met zo’n opleveringskeuring kun je voorkomen dat je achteraf in lastige conflictsituaties met de aannemer verzeild raakt.

Opstalverzekering

De opstalverzekering verzekert je tegen schade aan de woning zelf. Het gaat dan om schade aan bijvoorbeeld het dak na een storm of aan een plafond na lekkage.

Overbruggingskrediet of -hypotheek

Soms heb je bij het kopen van een nieuw huis de overwaarde van je huidige woning nodig om de financiering rond te krijgen. In zo’n geval kun je een overbruggingshypotheek afsluiten, waarbij je het bedrag leent dat je tekortkomt voor de betaling van je nieuwe woning.

Je hebt dan wel tijdelijk wat hogere maandlasten, omdat je betaalt voor je oude huis, je nieuwe huis en het overbruggingskrediet. Zodra je je oude huis hebt verkocht, kun je de overbruggingshypotheek - als het goed is - in één keer met de overwaarde aflossen.

Overdrachtsakte

De overdrachtsakte (ook wel transportakte genoemd) is de officiële akte waarmee een woning of bouwgrond wordt overgedragen van eigenaar. Deze akte wordt door een notaris opgemaakt en wordt door zowel de vorige als de nieuwe eigenaar van de woning ondertekend bij de notaris.

Overdrachtsbelasting

Als er sprake is van kosten koper betaal je bij het tekenen van de overdrachtsakte overdrachtsbelasting voor het feit dat jij de nieuwe eigenaar van de woning wordt. Het standaardtarief voor overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom van de woning.

Ben je tussen 18 en 34 jaar als je je hypotheek afsluit? Dan kun je eenmalig profiteren van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit geldt alleen als je niet eerder een vrijstelling hebt gehad, als je woning (in 2024) maximaal € 510.000 kost en als het gaat om een woning waarin je zelf gaat wonen.

Mensen die een tweede woning kopen (bijvoorbeeld als vastgoedinvestering of als huis voor een kinderen), betalen juist een verhoogd tarief aan overdrachtsbelasting: 10,4%.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering zijn je partner of andere nabestaanden verzekerd als jij komt te overlijden. Zij krijgen na jouw overlijden een bepaald bedrag uitgekeerd, waarmee ze bijvoorbeeld de lopende hypotheek (gedeeltelijk) kunnen aflossen.

Voor deze verzekering betaal je een maandelijkse premie en spreek je een bepaalde looptijd af. Voor het aanvragen van een overlijdenrisicoverzekering heb je altijd een gezondheidsverklaring nodig, waarin je enkele vragen over je persoonlijke gezondheid beantwoordt. Soms wil de verzekeraar dat je medisch wordt gekeurd.

Oversluiten

Als je jouw hypotheek oversluit, los je je huidige hypotheek in één keer af en sluit je in plaats daarvan een nieuwe hypotheek af. Bijvoorbeeld omdat je bij de nieuwe hypotheek kunt profiteren van lagere maandlasten of betere voorwaarden. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl helpt je hier graag bij.

Overwaarde op je woning

Als de verkoopwaarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld voor je woning, dan heb je overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopwaarde van de woning.

Perspectiefverklaring

Een perspectiefverklaring is bedoeld voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Met deze verklaring kun je ook als flexwerker bij steeds meer hypotheekaanbieders een hypotheek afsluiten. De perspectiefverklaring staat dan min of meer gelijk aan een werkgeversverklaring.

Bij een perspectiefverklaring wordt gekeken naar de mogelijkheden die je als flexwerker hebt om in de toekomst inkomen te verdienen. Deze verklaring geeft de geldverstrekker een goed beeld van je arbeidsmarktpositie en daarmee van je verdiencapaciteit. 

Alle uitzendinstanties die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staan, mogen zo’n verklaring afgeven. Vaak kan de intercedent bij de uitzendinstantie waarvoor je werkt je hiermee verder helpen.

Renteaanbod

Het renteaanbod is de offerte van de hypotheekverstrekker die jij (samen met de hypotheekadviseur) hebt geselecteerd. Hierin staat onder meer hoeveel je rentepercentage bedraagt, hoeveel je maandlasten zouden zijn en wat de rentevaste periode is.

Daarbij is onderscheid te maken tussen een indicatief renteaanbod en een bindend renteaanbod.

Renteherziening

Aan het eind van een rentevaste periode wordt je rente herzien. Dit houdt in dat je voor de rentevaste periode van jouw keuze de rente gaat betalen die op dat moment geldt. Hiervoor ontvang je enkele maanden voor het einde van de rentevaste periode een voorstel van je bank.

Rentemiddeling

Rentemiddeling houdt in dat je al vóór het einde van je rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode afspreekt. Hier kun je voor kiezen als de rente is gedaald en je niet wilt wachten tot het einde van je huidige periode om daarvan te profiteren.

Je nieuwe rente wordt dan gebaseerd op het gewogen gemiddelde van je huidige rentepercentage en het rentepercentage van je nieuwe periode. Je blijft gewoon bij je huidige hypotheekaanbieder, terwijl je wel van een lagere rente profiteert.

Rentemiddeling is overigens niet bij alle geldverstrekkers mogelijk.

Lees meer over rentemiddeling.


Rentevaste periode

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je altijd een bepaalde periode waarin je je rente wilt laten vastzetten (tenzij je voor variabele rente kiest).

Een rentevaste periode van 10 jaar betekent bijvoorbeeld dat je 10 jaar lang elke maand hetzelfde rentepercentage betaalt. Je kunt bij aanvang van je hypotheek en na afloop van een rentevaste periode zelf kiezen tussen verschillende rentevaste periodes, bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar.

Lees meer over de rentevaste periodes

Renteverlies bij de bouw van nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning sluit je al een hypotheek af voordat de bouw van de woning begint. Het bedrag van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort. Vandaaruit wordt de aannemer betaald voor de bouw van de woning.

Je betaalt al hypotheekrente over dit bedrag, maar ontvangt daar tegelijkertijd een rentevergoeding over. De hoogte van het depot neemt af naarmate de bouw van je woning vordert, wat betekent dat je ook steeds iets minder rentevergoeding ontvangt over het geld in het depot, terwijl je wel de hypotheekrente blijft betalen. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente is het renteverlies.

Restschuld

Verkoop je je woning voor minder dan de openstaande hypotheekschuld? En kun je het resterende hypotheekbedrag ook niet met eigen geld aflossen? Dan is er sprake van een restschuld. Dit is het bedrag dat open blijft staan van je hypotheek.

Risicoverzekering

Dit is een verzekering tegen de financiële gevolgen die bepaalde risico’s met zich meebrengen. Vaak gaat het dan om het risico op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van jou of je partner.

Hieronder vallen bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en maandlastenverzekering.

Servicekosten

De servicekosten zijn de kosten die je als appartementseigenaar elke maand aan de Vereniging van Eigenaren betaalt. Hiermee worden zowel vaste kosten als klein onderhoud (bijvoorbeeld schoonmaakkosten, de verlichting van het trappenhuis of verzekeringen voor het hele appartementencomplex) betaald.

Verder wordt een deel van de servicekosten gereserveerd voor onvoorziene uitgaven of voor groot onderhoud in de toekomst.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je hypotheek bestaat uit een lening waarover je rente betaalt en een spaarverzekering waarvoor je premie betaalt.

De spaarverzekering is bedoeld om te sparen voor het aflossen van je hypotheek. Je ontvangt over het saldo van deze spaarverzekering een rentevergoeding, die vaak gelijk is aan de rente die je over je hypotheek betaalt.

Sinds 2013 kun je deze hypotheekvorm niet meer nieuw afsluiten. Wel kun je je huidige spaarhypotheek voortzetten als je dit type hypotheek al eerder hebt afgesloten.

Splitsingsakte

Deze akte ontvang je als je een appartement koopt. De splitsingsakte laat zien hoe de appartementen en gemeenschappelijke ruimtes zijn verdeeld. Ook staat in deze akte hoe het zit met de rechten en plichten van alle appartementseigenaren en welk bedrag alle eigenaren moeten bijdragen voor het appartementencomplex.

Starterslening

Als starter op de woningmarkt kun je in sommige gemeenten profiteren van een Starterslening. Dit is een lening met gunstige voorwaarden waarmee je het verschil kunt overbruggen tussen de prijs van een woning en je maximale hypotheek. Bijvoorbeeld als je net niet genoeg inkomen en spaargeld hebt.

Bij de Starterslening hoef je de eerste drie jaar geen maandlasten te betalen en betaal je daarna een gunstige rente. 

Meer weten over de Starterslening? Lees dit artikel.

Studieschuld

Als je voor je studie geld hebt geleend bij DUO en dat nog niet volledig hebt terugbetaald, dan is er sprake van een studieschuld. Met een studieschuld een hypotheek afsluiten is goed mogelijk. Wel heeft je studieschuld invloed op de hoogte van je maximale hypotheek.

Lees meer over een hypotheek afsluiten met studieschuld

Taxatie van een woning

Bij een taxatie wordt door een taxateur de waarde van je woning bepaald. Een taxatie is nodig om een hypotheek af te sluiten. De hypotheekaanbieder wil namelijk weten hoeveel je woning waard is.

Bij een taxatie kijkt de taxateur naar verschillende aspecten, zoals de staat van de woning, de indeling, het energielabel en de constructie en kwaliteit van de woning. Voor een taxatie betaal je taxatiekosten aan de taxateur. Deze worden vaak voldaan bij de sleuteloverdracht van de woning.

Tenaamstelling van de hypotheek

Een hypotheek staat altijd op naam van één of meerdere personen, namelijk degenen die de hypotheek afsluiten. Het kan voorkomen dat je tenaamstelling gedurende de looptijd van je lening verandert, bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of omdat jij en je partner uit elkaar gaan.

Voor het bijschrijven van een partner dien je een schriftelijk verzoek in bij de geldverstrekker. Hiervoor betaal je vaak administratiekosten. Let wel op dat je met een bijschrijving alleen vastlegt dat de nieuwe persoon aansprakelijk is voor een deel van de hypotheekschuld. Diegene is daarmee nog geen eigenaar van de woning. Dát moet je apart regelen.

Wanneer je juist iemand wilt laten uitschrijven voor een hypotheek die nu op twee namen staat, dan wordt het inkomen van de enige overblijvende eigenaar opnieuw getoetst om te bepalen of diegene de hypotheeklasten kan blijven betalen. Dit wordt in vaktaal ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd.

Toetsrente

De toetsrente is het standaard rentepercentage waarmee geldverstrekkers rekenen als ze jouw maximale hypotheek vaststellen. Dit is het voorgeschreven rentepercentage waarmee minimaal moet worden gerekend als je een hypotheek afsluit met een rentevaste periode van minder dan 10 jaar.

Transportakte

Zie overdrachtsakte.

Tweede hypotheek

Als je bovenop je bestaande hypotheek een nieuwe financiering afsluit, bijvoorbeeld voor de verbouwing van je woning, dan heet dit een tweede hypotheek. Dit kan aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld een verbouwing te betalen. Als je aantoont dat je de tweede hypotheek voor verbetering van je woning hebt gebruikt, dan is de rente namelijk fiscaal aftrekbaar. Let op: dat geldt alleen voor annuïteiten- en lineaire hypotheken.

Uniform Pensioen Overzicht

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je vaak een Uniform Pensioen Overzicht overhandigen. Dit is een overzicht dat je elk jaar ontvangt, waarin staat hoe je pensioen is opgebouwd. In dit overzicht staat hoe hoog op dit moment het pensioen is waar je na de pensioengerechtigde leeftijd recht op hebt.

Variabele rente

Bij een variabele rente varieert de rente per dag, per maand of per kwartaal. Dit houdt in dat je geen vast rentepercentage betaalt.

Vaste rente

Bij een vaste rente zet je je rentepercentage gedurende een door jou te kiezen rentevaste periode vast. Je betaalt dan gedurende die periode elke maand hetzelfde rentepercentage.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Ieder appartementencomplex waarvan de appartementen los worden verkocht, heeft een Vereniging van Eigenaren. Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van deze vereniging. De VvE heeft als doel om de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren te behartigen, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren.

Verhuisregeling bij een hypotheek

De verhuisregeling houdt in dat je de rente van je huidige hypotheek mag meenemen als je een ander huis koopt. Je oude hypotheek wordt dan stopgezet en je sluit een nieuwe hypotheek af, maar dan tegen de rente en met de resterende rentevaste periode van je oude hypotheek. Dit is gunstig als voor je lopende hypotheek een lagere rente geldt dan het actuele rentepercentage of als je je gunstige voorwaarden voor je lopende hypotheek wilt aanhouden.

Als je nieuwe hypotheek hoger is, dan kun je voor het verschil een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuwe rentevaste periode en de rente die op dat moment geldt.

Lees hier meer over het meenemen van een hypotheek

Vervroegde aflossing

In veel gevallen kun je boetevrij extra aflossen op je hypotheek. Dit betekent dat het totale hypotheekbedrag sneller daalt, waardoor je ook minder aan rente betaalt.

Let wel op dat vervroegd aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij mogelijk is. Als je meer dan dat bedrag aflost per jaar, dan brengt de bank daarvoor een boete in rekening.

Voorlopig koopcontract

Zie de uitleg over het koopcontract.

Vrij op naam

In plaats van ‘kosten koper’ kun je een woning soms ook ‘vrij op naam’ (v.o.n.) kopen. Dit houdt in dat de notariskosten en de overdrachtsbelasting door de verkoper worden betaald. Vaak worden nieuwbouwwoningen vrij op naam verkocht.

Waarborgsom

Na het ondertekenen van de voorlopige koopakte heb je altijd nog drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je kosteloos van de koop afzien.

Als je na die periode alsnog de koop van de woning wilt annuleren zonder dat je aan een van de ontbindende voorwaarden voldoet, dan moet je een boete betalen. Dit bedrag moet je van tevoren op een rekening bij de notaris storten (of de bank geeft hiervoor een bankgarantie af). Dat heet de waarborgsom. Als de koop niet doorgaat, ontvangt de verkoper van de woning die waarborgsom.

De waarborgsom bedraagt vaak 10% van de koopsom.

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een formulier waarin je werkgever de hoogte van je inkomen invult en aangeeft of je een vast of tijdelijk contract hebt. Deze verklaring heb je nodig om een hypotheek af te sluiten. Als je een tijdelijk contract hebt, kun je je kansen op een hypotheek vergroten door je werkgever te vragen om een intentieverklaring.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning. Deze waarde wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Je leest meer over deze waarde in een WOZ-beschikking, die je per post ontvangt. Diverse gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait worden gebaseerd op deze WOZ-waarde.

WW-uitkering

Op grond van de Werkloosheidswet kom je in aanmerking voor een WW-uitkering als je je baan (deels of volledig) verliest door omstandigheden buiten jouw eigen schuld om. Deze uitkering kun je gedurende een bepaalde periode ontvangen. De hoogte van je WW-uitkering kun je berekenen op de website van het UWV.

Mis je een term in de lijst?

Laat het ons weten via info@hypotheek.nl. Dan voegen we een beschrijving van die term aan de begrippenlijst toe.

Kennisbank

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. We begrijpen dat je graag goed geïnformeerd wilt zijn.

Daarom vind je in onze kennisbank informatie over veel financiële vraagstukken, geschreven in begrijpelijke taal.

Naar de kennisbank

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8