ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Wat is hypotheek oversluiten?


Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek stopzet en in plaats daarvan een nieuwe hypotheek afsluit. Specifiek doe je dit om een hypotheek met een lagere rente of gunstigere voorwaarden te krijgen. Je hebt daarmee een nieuwe hypotheek met een nieuw rentepercentage, nieuwe voorwaarden en een nieuwe rentevaste periode.

Waarom je hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten doe je omdat het je een lagere rente en daarmee lagere maandlasten oplevert of omdat de nieuwe hypotheek gunstigere voorwaarden biedt. Een combinatie van beide kan ook! 

Over het algemeen is het oversluiten van je hypotheek in 3 situaties een goed idee:

 • Je bespaart er maandelijks rente mee, omdat de huidige hypotheekrente lager is dan toen je de hypotheek afsloot. Of dat nu het geval is? Ontdek het door de actuele rentes te bekijken.
 • Het levert je betere voorwaarden op. Of voorwaarden die op dit moment beter bij je situatie passen. Dat geldt bijvoorbeeld als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, maar liever voor een hypotheekvorm gaat waar je maandelijks op aflost. Dat biedt meer zekerheid.
 • Je wilt je hypotheek verhogen. Als je extra hypotheek opneemt, is dat een goede reden om meteen naar je hele hypotheek te kijken. Soms is het gunstig om je volledige hypotheek over te sluiten.

Verder komt het regelmatig voor dat mensen aan het eind van de rentevaste periode hun hypotheek oversluiten. Op dat moment kan het boetevrij. Als een andere hypotheekaanbieder een veel lagere rente biedt, kan oversluiten een interessante optie zijn.

hypotheek oversluiten berekenen

Hoe kan ik oversluiten?

Je hypotheek oversluiten vraagt eerst om uitzoekwerk. Verdiep je er goed in of oversluiten je inderdaad een besparing oplevert, wat het kost en bij welke hypotheekaanbieder je voordelig uit bent. Een Hypotheekexpert kan je hierbij helpen. Of bereken zelf alvast jouw besparing.

Bereken jouw oversluit-besparing

Vervolgens doe je een nieuwe hypotheekaanvraag. Hiervoor lever je de benodigde documenten aan en laat je je huis taxeren. Als alles akkoord is, teken je de nieuwe hypotheekakte bij de notaris. Je nieuwe hypotheek gaat dan van start en je oude hypotheek wordt stopgezet. 

Waarop letten bij een hypotheek oversluiten?

Overweeg je je hypotheek over te sluiten? Dan zijn dit een paar aandachtspunten:

 • Loopt je rentevaste periode binnenkort af? Dan is het handig om daarop te wachten voordat je je hypotheek oversluit. Aan het einde van de rentevaste periode betaal je geen boete.
 • Soms is rentemiddeling voordeliger dan je hypotheek oversluiten. Dan wordt het gemiddelde genomen van je eerdere rentepercentage en de actuele rente. Er is wel een boeterente, maar die betaal je gespreid.
 • Voor nieuwe hypotheken krijg je alleen hypotheekrenteaftrek als je een lineaire of annuïteitenhypotheek neemt. Heb je je oude hypotheek vóór 2013 afgesloten? Dan kun je deze soms wel met behoud van de aftrek aanhouden.
 • Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, is oversluiten vaak minder voordelig. Dan geldt namelijk dat je bij een hogere hypotheekrente ook een hogere spaarrente over het gespaarde kapitaal ontvangt.

Bespreek jouw hypotheek

waarop letten bij hypotheek oversluiten

Hypotheek aanpassen

In plaats van je hypotheek over te sluiten, is het soms ook mogelijk om je lopende hypotheek aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door je risico-opslag te verlagen. Als je woning meer waard is geworden en/of als je veel hebt afgelost, kan soms je risico-opslag omlaag. Dat bespaart je maandelijks rente. 

Wil je een andere hypotheekvorm? Dan verschilt het per situatie wat mogelijk is. Bij sommige hypotheekaanbieders kun je eenvoudiger wijzigingen doorvoeren dan bij andere aanbieders. Een Hypotheekexpert kan je hier meer over vertellen.

Stappenplan hypotheek oversluiten

Op onze site vind je een compleet stappenplan voor je hypotheek oversluiten. Je hypotheek oversluiten werkt zo:

 1. Bereken gratis jouw besparing. Zo krijg je een beeld of oversluiten voor jou voordelig is.
 2. Plan een oriënterend gesprek met een Hypotheekexpert. Die kan je via (video)bellen meer vertellen over oversluiten én kan met je meekijken of oversluiten voor jou een goede optie is.
 3. Ga uitgebreid in gesprek met de expert. Jij levert alle documenten aan. Wij geven je uitgebreid advies. Over de opties voor je nieuwe hypotheek, de oversluitkosten, je besparing en hoeveel je kunt lenen. Ook vragen we de boeterente voor je op. 
 4. Vraag de nieuwe hypotheek aan. Wij helpen je hierbij en laten precies weten wat hiervoor nodig is. En we zetten alles voor je in gang. 
 5. Teken de hypotheekofferte. Als alles rond is, krijg je de definitieve hypotheekofferte. Die onderteken je bij de notaris. Daarna wordt je oude hypotheek stopgezet en gaat je nieuwe hypotheek in.

Bereken jouw besparing

besparen met oversluiten

Welke kosten heb ik bij oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek brengt kosten met zich mee. Het goede nieuws is: als het goed is, verdien je die kosten terug door de besparing in je maandlasten. Het gaat om de volgende oversluitkosten:

 • Mogelijk betaal je een boeterente voor het vroegtijdig stoppen van je hypotheek.
 • Je betaalt notariskosten (zo’n € 600 tot € 1.000) voor de hypotheekakte.
 • Je maakt kosten voor de verplichte taxatie van je huis. Het gaat om zo’n € 500.
 • Je betaalt kosten voor hypotheekadvies. Bij ons is dat altijd een vast, helder tarief.

Sommige van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dat geldt in ieder geval voor de taxatie-, notaris- en hypotheekadvieskosten.

Boeterente bij oversluiten

Een van de mogelijke kosten bij oversluiten is dus de boeterente. Dit is een boete die je aan je huidige hypotheekaanbieder betaalt voor het vroegtijdig stopzetten van je huidige hypotheek. Daardoor loopt je hypotheekaanbieder namelijk rente-inkomsten mis. 

Hoeveel de boeterente is? Daarvoor volgt je hypotheekaanbieders de AFM-richtlijnen en kijkt de aanbieder naar deze factoren:

 • Hoe groot is het verschil tussen je nieuwe en huidige rentepercentage?
 • Hoeveel rente betaal je?
 • Hoe lang loopt je rentevaste periode nog?

Als je je hypotheek oversluit, is het belangrijk dat de boeterente en andere oversluitkosten niet hoger zijn dan de besparing die oversluiten je oplevert. Kijk hier dus goed naar.

Waarom je hypotheek oversluiten via Hypotheek.nl?

Onafhankelijk advies

Samen vinden we de beste hypotheek voor jou.

Veilig vanuit huis

Beeldadvies wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis.

Gratis ori├źnterend gesprek

Goed om te weten: het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Onafhankelijk advies

Bij ons weet je zeker dat je een voordelige hypotheek krijgt die bij jou past. Nu en in de toekomst. Onze Hypotheekexperts vergelijken meer dan 30 geldverstrekkers voor je.

Logo's van verschillende hypotheekverstrekkers

Alles voor je geregeld

Ook het oversluitproces regelen we voor je. Vanaf het verzamelen van documenten tot de definitieve hypotheekofferte. De Hypotheekexpert is altijd bereikbaar. Online heb je 24/7 inzicht in de status.

Overzichtelijk adviesproces

Scherpe all-in-prijs

Voor je hypotheek oversluiten betaal je bij ons een all-in tarief. Zonder kleine lettertjes. De investering is altijd € 2.795 voor deskundig advies en al het regelwerk. Dat is voordeliger dan bij de gemiddelde hypotheekadviseur.

Vergelijking advieskosten oversluiten

Wat zeggen onze klanten?

Klanten waarderen ons met een:
9.8
389 reviews
Rick
03-06-2024

Erg fijn gesprek gehad, hij heeft me geholpen met alle vragen die ik had en een in-depth inzicht gegeven in de mogelijkheden bij de verschillende scenario's die zich mogelijk voor ...

Martin
21-05-2024

Duidelijk verhaal, wordt rustig uitgelegd en er is ten aller tijde tijd voor vragen die uitgebreid worden behandeld.

Anoniem
23-04-2024

Super heldere en duidelijke uitleg. Leuke vent! Nam de tijd om ons te voorzien van alle vragen.

Arno S
11-04-2024

vriendelijk, goed uitleg! heel duidelijk en kan me geen pnegatieve feedback bedenken

Evelien
26-03-2024

Hele vriendelijke aardige man, die ook echt open stond om mij als starter een goede begeleiding in de gekke huizenmarkt te gaan bieden echt top!

Ferdi
04-03-2024

Fijn gesprek! Intentie om de klant echt te helpen kwam goed naar voren.

Zig
01-03-2024

Heerlijke energie, helder en geeft je echt een gevoel dat je weet wat je aan kan.

Jan Schinkel
13-02-2024

Fijn en grondig gesprek. Deskundig hypotheekadviseur met veel bruikbare adviezen.

WL
23-01-2024

Betrokken, deskundig en deed zijn best om vragen goed en volledig te beantwoorden.

Niels
18-12-2023

Duidelijke informatie, kon goed mijn vragen beantwoorden

Lou
07-12-2023

persoonlijke benadering, heldere uitleg, voldoende stof om binnenkort wellicht verder te praten over concrete invulling financiering.

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

 • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
 • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
 • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Jouw bespaarkansen bespreken?

Onze Hypotheekexperts laten je graag jouw bespaarvoordeel weten. Vul het formulier in. Dan word je (vrijblijvend!) gebeld door een Hypotheekexpert zodra het jou uitkomt.

Bel mij

Jouw bespaarkansen bespreken?

Onze Hypotheekexperts laten je graag jouw bespaarvoordeel weten. Vul het formulier in. Dan word je (vrijblijvend!) gebeld door een Hypotheekexpert zodra het jou uitkomt.

Bel mij

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

 • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
 • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
 • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Veelgestelde vragen

Wanneer is hypotheek oversluiten mogelijk?

Je hypotheek oversluiten is in principe altijd mogelijk, als je huidige toetsinkomen maar voldoende is om dit bedrag aan hypotheek af te sluiten. Als je bijvoorbeeld minder bent gaan werken, minder verdient of met pensioen bent gegaan, is hypotheek oversluiten niet altijd mogelijk. In veel andere situaties kan het wel.

Is oversluiten interessant voor mij?

Je hypotheek oversluiten is interessant voor jou in 2 situaties: 1) als de huidige rentes (fors) lager liggen dan toen jij je hypotheek afsluit, en 2) als je een nieuwe hypotheekvorm of andere voorwaarden overweegt. 

Verder zien we regelmatig dat mensen een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een hypotheekvorm waarop ze wél maandelijks aflossen. Dit geeft meer zekerheid. Ook kan dit verstandig zijn als je aflossingsvrije hypotheek binnenkort afloopt. Door voor een oversluiting te kiezen, hoef je dan niet in één keer het hele hypotheekbedrag af te lossen.

Wat is de vergoeding voor het vervroegd aflossen van je hypotheek?

Als je je hypotheek vervroegd aflost, betaal je daar soms een boeterente voor. Dit geldt als je je hypotheek aflost door deze over te sluiten vóór het einde van de rentevaste periode. 

Ook betaal je een vergoeding als je méér aflost dan de jaarlijks toegestane boetevrije aflossing. In de hypotheekvoorwaarden vind je terug wanneer je deze boete betaalt en om welk bedrag het gaat. Onze Hypotheekexperts kunnen dit ook voor je uitzoeken.

Waarom betaal ik oversluitkosten?

Je betaalt oversluitkosten om twee redenen. Ten eerste rekent de hypotheekaanbieder mogelijk boeterente, omdat je je hypotheek vroegtijdig stopzet. Daardoor loopt de aanbieder rente mis. Ten tweede geldt je oversluiting als een nieuwe hypotheekaanvraag. Daarom betaal je ook diverse afsluitkosten voor de hypotheek. Dat zijn bijvoorbeeld notariskosten, kosten voor de taxatie van je woning en kosten voor hypotheekadvies.

Wat zijn de kosten voor een hypotheek oversluiten?

Voor het oversluiten van je hypotheek betaal je diverse kosten. Dat zijn een mogelijke boeterente (voor het vroegtijdig stopzetten van je huidige hypotheek), taxatiekosten, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Een deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8