Actuele hypotheekrente overzicht

Rentevaste periode
Marktwaarde woning

Hypotheekrente vergelijken

In ons hypotheekrente overzicht kan je de filters gebruiken om de actuele hypotheekrente te vergelijken. Kies eerst de de gewenste hypotheekvorm, bijvoorbeeld annuïteiten of lineair. Vervolgens kies je de rentevaste periode: het meest gekozen is hypotheekrente 10 jaar vast of hypotheekrente 20 jaar vast. Als laatste kan je het rentetarief kiezen. Kies voor een hypotheek met NHG of kies de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.

Wij werken het 'hypotheekrente overzicht' dagelijks bij.

Huidige hypotheekrente

De huidige hypotheekrente is erg laag. Dit maakt het voor veel mensen interessant om een huis te kopen of om de huidige hypotheek over te sluiten tegen betere voorwaarden. De lage rente zorgt ervoor dat lenen goedkoper wordt. Dit heeft enkele voordelen. Het maximale leenbedrag kan bijvoorbeeld iets hoger worden, of de maandlasten van je hypotheek juist lager. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden? Ga dan een vrijblijvend gesprek aan met één van onze Hypotheekexperts.

Hypotheekrente percentage

Hypotheekrente verwachting

Gaan de hypotheekrentes dalen of stijgen? In het voorjaar van 2022 zijn de hypotheekrentes flink gestegen. Zet deze stijging door of krijgen we weer een dalende trend? In onze hypotheekrente verwachting geven onze Hypotheekexperts hun verwachting voor de komende periode.

Hypotheekrente verwachting

Hypotheekrente verwachting 2022

Veelgestelde vragen

Welke hypotheekvorm past bij mijn situatie?

Welke hypotheekvorm het best bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. De huidige rentes bijvoorbeeld, maar ook het inkomen van jou en je partner, bepaalde risicofactoren en de verwachtingen over je inkomen in de toekomst.

Jouw Hypotheekexpert zoekt graag voor je uit welke hypotheekvorm goed bij je past.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

Helaas kunnen ook wij de toekomst niet voorspellen. Wel geven wij graag onze verwachting voor de komende periode.

In onze hypotheekrente-verwachting vertellen we er meer over.

Wat is een rentevaste periode?

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je hoe lang je je rente wilt laten vastzetten. Dit is de rentevaste periode. Een rentevaste periode van 10 jaar betekent bijvoorbeeld dat je 10 jaar lang elke maand hetzelfde rentepercentage betaalt. Ook als de marktrentes in de tussentijd stijgen of dalen.

Je kunt bij aanvang van je hypotheek en na afloop van een rentevaste periode zelf kiezen tussen verschillende rentevaste periodes. Bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar. Daarnaast is variabele rente ook een optie.

Lees meer over de verschillende rentevaste periodes

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening die je aangaat bij een hypotheekverstrekker met je woning als onderpand. Over deze hypothecaire lening betaal je elke maand een percentage rente aan de hypotheekverstrekker.

Die rente maakt het voor de hypotheekverstrekker aantrekkelijk om jou een lening te verstrekken; het is zijn beloning voor het beschikbaar stellen voor het geld. Hoeveel die rente bedraagt, krijg je bij aanvang van je hypotheek te horen.

Een lagere hypotheekrente betekent vaak lagere maandlasten. Laat je bij het afsluiten van je hypotheek altijd goed informeren over alle voorwaarden.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Door de jaren heen zijn er verschillende hypotheekvormen geweest. Veel van deze hypotheekvormen kun je inmiddels niet meer afsluiten. Als je op dit moment een nieuwe hypotheek afsluit, zal je vaak kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dit zijn de enige twee typen hypotheken waarbij je, als je ze nieuw afsluit, recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat maakt een ander type hypotheek, zoals een aflossingsvrije hypotheek, vaak minder aantrekkelijk. Een combinatie van beide typen hypotheken is ook mogelijk.

Als je vóór 2013 een andere hypotheekvorm hebt afgesloten, dan heb je wel recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kun je die hypotheekvorm meenemen naar je nieuwe woning – vaak voor een deel van je totale hypotheeksom. 

Naast een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek bestaan er ook onder andere een bankspaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Hypotheekvormen waar mensen in het verleden vaak voor kozen, zijn de levenhypotheek en beleggingshypotheek.

Lees meer over de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Kennisbank

We begrijpen dat je goed geïnformeerd wilt zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek komt immers veel kijken.

In onze kennisbank vind je nuttige info over veel financiële vraagstukken, geschreven in begrijpelijke taal.

Ga naar de kennisbank

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag (ma-vr.) duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Offerte?

Bespreek jouw wensen en mogelijkheden. Je wordt gebeld door een onafhankelijk Hypotheekexpert. Dit is geheel vrijblijvend.

Bel mij

Offerte?

Bespreek jouw wensen en mogelijkheden. Je wordt gebeld door een onafhankelijk Hypotheekexpert. Dit is geheel vrijblijvend.

Bel mij

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag (ma-vr.) duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8