Actuele hypotheekrentes

Wat zijn vandaag de laagste hypotheekrentes? Bij welke hypotheekaanbieder ben je op dit moment voordelig uit? Ons overzicht met actuele hypotheekrentes geeft je hét antwoord. Maak je keuze voor bijvoorbeeld de hypotheekvorm en rentevaste periode. Dan kun je direct de hypotheekrente vergelijken. Zo weet je bij welke aanbieder jij voordelig uit bent.

Rentevaste periode
Marktwaarde woning

Laagste hypotheekrente in september 2024

In september 2024 liggen de laagste hypotheekrentes erg dicht op elkaar. 

Kijken we naar een annuïteitenhypotheek voor 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie, dan waren op 9 september Tulp Hypotheken, Venn Hypotheken, Vista Hypotheken en BijBouwe de banken met de laagste hypotheekrentes. Zij hadden voor dit type hypotheek allemaal een rente van 3,52% tot 3,55%. 

Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan bieden Tulp Hypotheken, Venn Hypotheken en Lloyds Bank met respectievelijk 3,72%, 3,76% en 3,78% de laagste rentes.

Voor 5 jaar rentevast zijn Obvion, Florius MUNT Hypotheken en ING de voordeligste banken. Hun rentes zijn respectievelijk 3,45%, 3,45%, 3,50% en 3,50%.

Rol van hypotheekvorm en rentevaste periode

Wat de laagste hypotheekrente is, verschilt wel per hypotheekproduct. Het maakt bijvoorbeeld uit of je voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek of voor een deels aflossingsvrije hypotheek kiest. Ook de rentevaste periode is bepalend voor het tarief. En een hypotheek met NHG heeft altijd een lagere rente dan een hypotheek zonder NHG. Kies daarom jouw gewenste opties voor een goede vergelijking van de hypotheekrentes.

Het overzicht hierboven werken we dagelijks bij. Het antwoord op de vraag ‘Wat is de laagste hypotheekrente in september 2024?’ kan per dag variëren.

Wil je precies weten waar jij een hypotheek met lage rente kunt afsluiten? Dat rekenen onze Hypotheekexperts graag voor je uit.

Gratis adviesgesprek

Hypotheekrente percentage

Waarom is de hypotheekrente belangrijk?

De hypotheekrente is belangrijk omdat deze veel impact heeft op je maandlasten. Hoe hoger de hypotheekrente is, hoe hoger je maandlasten uitvallen. Je maandlasten bestaan namelijk uit aflossing (tenzij je hypotheek volledig aflossingsvrij is) en hypotheekrente. Daarom stijgen je maandlasten met de rente mee. Dus hoe lager de rente is die je kiest, hoe minder maandlasten je kwijt bent.

Dat scheelt je per maand misschien maar een paar euro of een paar tientjes. Maar over de hele rentevaste periode van 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar is het een flink bedrag.

hypotheekrente uitrekenen

Is de laagste hypotheekrente ook de beste?

De laagste hypotheekrente hoeft niet altijd het beste hypotheekaanbod voor jou te zijn. Naast de hypotheekrente zijn ook de voorwaarden heel belangrijk. Die moeten goed bij je situatie passen. Soms heeft de hypotheek met de laagste rente voorwaarden die minder goed bij jou passen. Zo kun je op de ene hypotheek wel tussentijds boetevrij aflossen en op de andere niet. Belangrijk dus om je ook in de kleine lettertjes te verdiepen! Gelukkig kan een hypotheekadviseur je daarbij helpen.

Verder kun je bij het afsluiten van je hypotheek diverse andere keuzes maken. Bijvoorbeeld voor de hypotheekvorm en de rentevaste periode. Die keuzes zijn ook bepalend voor je rente. Bij een langere rentevaste periode ligt bijvoorbeeld vaak de rente iets hoger. Maar als jij zekerheid over je maandlasten belangrijk vindt, kan dat de hogere rente alsnog waard zijn voor jou.

Hypotheekverstrekkers

Er bestaan tientallen hypotheekaanbieders waarbij je je hypotheek kunt afsluiten. Elke aanbieder heeft weer andere voorwaarden en een andere hypotheekrente. Op het ene moment kan de ene hypotheekverstrekker het voordeligst zijn; op een andere moment de andere. Daarom is het zinvol om regelmatig de hypotheekrentes te vergelijken.

In ons overzicht hierboven vergelijken we 40+ hypotheekverstrekkers voor jou. We nemen als onafhankelijk hypotheekadviseur ook al die hypotheekaanbieders mee in onze vergelijking voor jou. Daardoor kunnen we je nog beter adviseren over een hypotheek die bij je past.

ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Advies over jouw hypotheek in 2024?

Wil je weten waar jij een voordelige hypotheek kunt afsluiten? Of ben je benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Onze Hypotheekexperts staan voor je klaar. Het eerste gesprek is altijd gratis.


Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Advies over jouw hypotheek in 2024?

Wil je weten waar jij een voordelige hypotheek kunt afsluiten? Of ben je benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Onze Hypotheekexperts staan voor je klaar. Het eerste gesprek is altijd gratis.


Veelgestelde vragen

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2024?

Het lijkt er voor nu op dat de hypotheekrente in 2024 stabiel is en blijft, en anders mogelijk licht daalt. Dit geldt vooral voor de variabele rente en rente met een korte rentevaste periode. Rentes met een rentevaste periode van 10 jaar of meer zullen waarschijnlijk de rest van 2024 vrij stabiel blijven en, als ze dalen, pas in 2025 een daling laten zien.

Is het verstandig om de hypotheekrente lang vast te zetten?

Als je je hypotheekrente lang vastzet, geeft dat je veel zekerheid over je maandlasten. Je weet dan nu al precies hoeveel je de komende 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar kwijt bent aan je hypotheeklasten. In dat opzicht kan een lange rentevaste periode verstandig zijn. Wel betaal je over het algemeen iets meer rente als je de rente langer vastzet. Bovendien loop je het risico dat de hypotheekrentes juist gaan dalen. Daar profiteer je niet van mee als je je rente lang vastzet. De keuze tussen een korte of lange rentevaste periode blijft dus altijd een beetje een gok.

Wat is de verwachting voor de hypotheekrente in 2025?

We verwachten dat de hypotheekrente in 2025 iets gaat dalen of anders stabiel blijft. Een lichte daling begin 2025 lijkt waarschijnlijk, omdat de inflatie is afgenomen. Dit betekent dat de Europese Centrale Bank mogelijk haar beleidsrente iets verlaagt. Dat leidt vaak weer tot een daling van de hypotheekrente. Het blijft overigens nog afwachten hoe de rente zich echt ontwikkelt. Grote politieke gebeurtenissen kunnen altijd zorgen voor een onverwachte stijging of daling van de rentes.

Zal de hypotheekrente nog verder dalen?

Ja, het ziet ernaar uit dat de hypotheekrente (vooral de variabele rente en de rentes met korte rentevaste periodes) eind 2024 of begin 2025 iets gaan dalen. Het is nog niet zeker hoe groot die daling dan is en wanneer dit zou gebeuren. Dat hangt af van keuzes van de Europese Centrale Bank over haar beleidsrente. Vaak volgt de hypotheekrente de rente van de Europese Centrale Bank. Als de variabele rentes en kortlopende rentes dalen, dan volgt waarschijnlijk iets later ook een daling van de rentes met lange rentevaste periodes (10 jaar en meer).

Kan mijn hypotheekrente omlaag?

Of je hypotheekrente omlaag kan, hangt af van wat je op dit moment aan rente betaalt en wat de actuele rentes zijn. Zie je hierboven dat de laagste hypotheekrente ver onder jouw huidige rente ligt? Dan zijn er inderdaad misschien mogelijkheden om jouw hypotheekrente te verlagen. Dit kun je doen door je hypotheek over te sluiten of door te kiezen voor rentemiddeling. Overleg hier wel altijd over met een hypotheekadviseur, omdat aan beide opties kosten (taxatiekosten, boeterente, etc.) verbonden zijn.

Een andere situatie waarin je hypotheekrente mogelijk omlaag kan, is als je woningwaarde is gestegen ten opzichte van je hypotheekschuld of als je flink hebt afgelost. Mogelijk kun je dan de risico-opslag verlagen. Dan geef je die wijziging aan de bank door en vragen zij vaak om een desktoptaxatie. Als je gelijk hebt, kan je rente soms een klein beetje omlaag. Verdiep je hiervoor in de voorwaarden van je hypotheek of ga er met een Hypotheekexpert over in gesprek.

Hoeveel scheelt 1% rente op een hypotheek?

Een verschil van 1% rente kan zo een paar honderd euro per maand schelen. Dit hangt af van de hoogte van je hypotheek. Hoe hoger je hypotheekschuld is, hoe meer je ervan merkt als jouw rente 1% lager of hoger ligt.

Hoe hoog is de hypotheekrenteaftrek in 2024?

In 2024 is de hypotheekrenteaftrek 36,97%. Dat betekent dat je 36,97% van de betaalde rente mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat bedrag ontvang je dus terug van de Belastingdienst. Hier hoef je zelf niets voor uitrekenen. De Belastingdienst rekent dit bij je belastingaangifte voor je uit.

Wat is de laagste hypotheekrente ooit?

De laagste hypotheekrente ooit was, voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een looptijd van 30 jaar, 1,38% in oktober 2021. Voor andere hypotheekvormen of rentevaste periodes heeft de rente zelfs nog lager gelegen. Zo werd in september 2021 een rente gemeten van 0,85%.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8