Overwaarde huis gebruiken voor keuken: zo werkt dat!


Romy Veul door Romy Veul op 10-05-2022
67x gelezen
4 min.

Is jouw keuken zó jaren ’90? Of ben je simpelweg toe aan een upgrade en lijkt bijvoorbeeld een kookeiland of een inductieplaat je wel wat om voortaan de sterren van de hemel te koken? Misschien hoeft het niet bij dromen van een nieuwe keuken te blijven. Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken om die droom te verwezenlijken. Dít is hoe het werkt.

Overwaarde huis gebruiken voor keuken

Hoe zit dat precies?

Steeds meer Nederlanders hebben overwaarde op hun huis. Hun hypotheekschuld is veel lager dan de waarde van hun woning doordat de huizenprijzen zo flink zijn gestegen. Nu denk je misschien dat dat bedrag pas beschikbaar komt als je gaat verhuizen, iets wat je niet van plan bent. Maar niets is minder waar: je kunt je overwaarde verzilveren door je hypotheek te verhogen.

Daardoor komt de overwaarde beschikbaar en kun je het besteden aan wat je maar wilt. Zo kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken. Maar uiteraard zijn er ook andere opties. Je kunt ook je volledige woning verbouwen, er een auto van kopen of het bedrag op je spaarrekening laten storten. Of misschien een combinatie van dat alles. Het hangt er maar net van af hoeveel overwaarde je hebt.

Waarom de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken?

Zie je het al voor je: dat jij voortaan fantastische culinaire hoogstandjes op tafel tovert dankzij je spiksplinternieuwe kookplaat? Of dat je je nooit meer stoort aan het gebrek aan ruimte in je smalle keuken, omdat je eindelijk de slim ingedeelde keuken hebt waar je zo op hoopte? Stop met Pinterest-inspiratie opdoen en kijk of er misschien toch iets mogelijk is. De kans zit er namelijk dik in dat je de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor een keuken.

Los van de betere kookkunsten en het grotere kookplezier, heeft het nog een paar voordelen om specifiek de overwaarde op je huis te gebruiken voor een keuken in plaats van er zelf voor te sparen. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een groter budget voor je keuken beschikbaar, waardoor je de keuken helemaal naar jouw wens kunt maken.
  • Je spaargeld blijft beschikbaar als financiële buffer. Altijd handig voor als de wasmachine het begeeft!
  • Je betaalt voor de hogere hypotheek een laag rentepercentage.
  • De rente is fiscaal aftrekbaar als je je overwaarde gebruikt voor een keuken.

Verder kun je er eventueel voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Je kunt dan niet alleen een extra bedrag lenen voor die fantastische keuken, maar ook je volledige hypotheek vervangen door een beter hypotheekproduct mét lagere rente. Klinkt niet verkeerd, toch?!

Hoeveel overwaarde kun jij gebruiken voor je keuken?

Zodra je weet wat voor keuken je ongeveer zoekt en welk prijskaartje daar ongeveer aan hangt (check eventueel de gemiddelde verbouwkosten), kun je verder de cijfers in gaan. Hoeveel geld heb je nodig? En wat is er qua financiering mogelijk?

Hoeveel overwaarde je moet opnemen voor je keukenwensen, hangt nogal af van hoe je de nieuwe keuken voor je ziet. Voor een superdeluxe massief houten keuken met Quooker en alles erop en eraan ben je natuurlijk meer kwijt dan als je een goedkope keukenzaak binnenstapt en voor kunststof materialen en simpelere apparatuur gaat. Vraag eventueel alvast offertes op om een beeld te krijgen van de kosten die je kunt verwachten.

En hoe kun je dan die overwaarde opnemen?

Als je het prijskaartje helder hebt, is het tijd om helder te krijgen hoe je je overwaarde uit de stenen krijgt. Hoef je je gelukkig niet zelf suf op te googelen. Een Hypotheekexpert kan je adviseren hoe jij je overwaarde kunt opnemen. Daar zijn nogal wat opties voor, en het is slim om niet voor de eerste de beste te kiezen. Vergelijk liever de mogelijkheden met elkaar, zodat je zeker weten een goede keuze maakt.

Voor de één is een tweede hypotheek handig, de ander kan beter de volledige hypotheek oversluiten. En weer een ander heeft nog wat hypotheekruimte binnen de bestaande hypotheek, waardoor hypotheek verhogen een optie is. Wat voor jou handig is, kan een Hypotheekexpert je in een eerste gesprek laten weten.

Wat is er nog meer mogelijk met je overwaarde?

Nu we het toch over de overwaarde hebben: daar kun je nog meer leuks mee doen. Je kunt je overwaarde gebruiken voor van alles. Valt er nog meer te verbouwen in huis? Moet je tuin hoog nodig op de schop en is die toe aan een renovatie? Of kun je wel wat extra geld voor je pensioen gebruiken? Met je overwaarde kun je meer dan je denkt. Zelfs je droomauto zou weleens een optie kunnen zijn.

Ontdek wat jij met je overwaarde kunt

Flitsende keukens, elektrische auto’s en opgeknapte tuinen – de overwaarde op je huis is best interessant. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om daar wat mee te doen? Vraag het onze Hypotheekexperts en krijg snel zicht op hoe jij de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor je keuken of voor andere plannen.

Veelgestelde vragen

Kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een keuken?

Ja, dat is één van de opties om je overwaarde in te zetten. Laat die nieuwe keuken maar komen! Of nou, voorwaarde is wel dat je daadwerkelijk (voldoende) overwaarde hebt en dat je ook voldoende verdient voor de hogere hypotheeklasten.

Hoeveel overwaarde kan ik gebruiken voor een keuken?

Dit is afhankelijk van wat je verdient. De hypotheekaanbieder toetst je nieuwe, hogere hypotheek aan je huidige inkomen. Dat bepaalt of je de volledige overwaarde of een deel ervan kunt opnemen.

Is de rente aftrekbaar?

Ja, als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluit om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een keuken, dan is de rente aftrekbaar. Dit levert je een mooi voordeel op bij de belastingaangifte.

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8