Bieden op inschrijving, zo werkt dat!


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
4157x gelezen
4 min.

Met meer woningzoekers dan te koop staande woningen zal je vaak niet de enige geïnteresseerde zijn. Daarom gebeurt het steeds vaker dat verkopers kiezen voor bieden op inschrijving bij de verkoop van hun huis. Je moet dan voor een vastgestelde deadline je bod uitbrengen en mag vervolgens een tijdje duimen draaien in de hoop dat jouw bod het winnende bod blijkt.

Bieden op inschrijving stel krijgt sleutel

Wat is bieden op inschrijving?

Er is al een tijdje meer vraag naar woning dan dat er woningaanbod is Je zult dus niet als enige de woning bezichtigen en zult waarschijnlijk ook niet de enige zijn die een bod uitbrengt. Op deze krappe woningmarkt is bieden op inschrijving een veelgebruikte manier om je bod op een woning uit te brengen. Wat houdt het precies in?

Bij bieden op inschrijving heb je te maken met een biedingsdeadline. Voor een bepaalde datum en tijdstip moet jouw bod binnen zijn. Je doet één bod en hebt geen idee of er andere bieders zijn en wat zij eventueel hebben geboden. Het bod dat je uitbrengt, is ook meteen je eindbod. Het is dus in principe niet zo dat je je bod kunt verhogen. Soms komt het wel voor dat de verkopers alsnog met je onderhandelen als er bijvoorbeeld twee bijna gelijke biedingen zijn gedaan en de lagere bieder minder voorwaarden heeft opgegeven.

Hoeveel moet ik bieden bij inschrijving?

Dat is meteen de lastigste vraag. Omdat je maar één bod mag doen bij bieden op inschrijving, moet je bod wel goed zijn. Dat terwijl je geen idee hebt wat anderen bieden.

Aan de ene kant is het belangrijk dat je bod hoog genoeg is om aantrekkelijk te zijn voor de verkopers. Aan de andere kant wil je ook niet zó veel overbieden dat je mogelijk te veel betaalt voor de woning.

Sta jij voor het lastige dilemma ‘Hoeveel moet ik bieden bij inschrijving?’? Door jezelf enkele vragen te stellen kun je vaak al een redelijke inschatting maken.

Stel jezelf deze vragen

  • Hoeveel kan ik maximaal aan de woning uitgeven? Je maximale budget hangt onder andere af van hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen, wat je aan spaargeld kunt inbrengen en of je eventuele overwaarde op je huidige woning meebrengt. Houd bij het bepalen van wat je te besteden hebt ook rekening met achterstallig onderhoud (een bouwkundige keuring kan je zicht geven op deze kosten).
  • Hoeveel is de woning waard? De woningwaarde is natuurlijk ook bepalend voor de hoogte van je bod. Over de marktwaarde van de woning kun je meer te weten komen via een aankoopmakelaar of door de gratis woningwaardecheck van Huispedia te doen. Let op dat de vraagprijs meestal iets onder de actuele woningwaarde ligt. Ook de WOZ-waarde is al een tijdje geleden bepaald en zal dus niet gelijk zijn aan wat de woning op dit moment waard is.
  • Hoeveel wil ik aan de woning uitgeven? Allemaal leuk en aardig, die marktwaarde. Maar vooral belangrijk is natuurlijk hoeveel jij maximaal aan de woningwilt besteden. Misschien hangt aan jouw verbouwplannen bijvoorbeeld een flink prijskaartje, waardoor je niet te hoog wilt gaan zitten met je bod.

Tast verder af bij de verkoopmakelaar hoe lang de woning al te koop staat, waarom de verkopers de woning in de verkoop hebben gezet en of er meer geïnteresseerden zijn in de woning. Onze vragen om te stellen bij een bezichtiging kunnen je helpen bij het bepalen van je bod. Als het huis bijvoorbeeld al een paar maanden te koop staat, is de kans klein dat er 25 anderen zijn die de woning voor je neus kunnen wegkapen. Misschien hoef je dan niet de hoofdprijs neer te tellen voor het huis.

Zo kun je bieden op een huis per inschrijving

Heb je helder hoeveel jij wilt bieden op inschrijving? Dan kun je je bod uitbrengen bij de verkopend makelaar. Bieden op een huis per inschrijving doe je via e-mail, telefonisch, schriftelijk of soms via de online omgeving van de makelaar. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief voor bieden, zodat je niets over het hoofd ziet.

Naast de hoogte van je bod, vermeld je in je bericht aan de makelaar ook altijd de eventuele ontbindende voorwaarden. Die bepalen onder welke omstandigheden je eventueel nog onder de aankoop van de woning uit zou kunnen. Zo doe je er verstandig aan de koop alleen onder voorbehoud van financiering te laten doorgaan. Dit betekent dat je niet aan de koop vastzit als je de financiering toch niet rond krijgt.

Verder kun je kiezen voor bijvoorbeeld voorbehoud van bouwkundige keuring; de koop gaat dan niet door als de kosten voor achterstallig onderhoud boven een van tevoren vastgesteld budget uitkomen.

Heb je interesse om bepaalde roerende goederen over te nemen, zoals de vloer of meubels? Dan kun je dat ook opnemen in de toelichting bij je bod.

Let op: heb altijd van tevoren je maximale hypotheek helder

Voordat je een bod uitbrengt, is het belangrijk om zeker te weten dat je dit bedrag kunt betalen voor de woning. Check daarom al voordat je je Funda-zoektocht start hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt. Bied ook niet in al je enthousiasme boven je maximale budget. Dat kan vervelende teleurstellingen achteraf opleveren.

Ben je benieuwd hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een woning? Bereken het zelf via onze tool.

Of maak een afspraak met een van onze adviseurs. Die zoeken dit graag in detail voor je uit in een gratis oriënterend gesprek.

Welk bod wint bij bieden op een huis per inschrijving?

Je zou denken dat degene die het hoogste bod uitbrengt per definitie de nieuwe eigenaar van de woning wordt. Maar dat is niet altijd het geval bij bieden op een huis per inschrijving. Ook de voorwaarden kunnen meespelen. Zo komt het af en toe voor dat een koper een bod uitbrengt zonder voorbehoud van financiering, wat de verkopers extra zekerheid geeft over de koop. Ook als dit niet het hoogste bod is, kan de koper besluiten daarmee in zee te gaan.

Het kan ook zijn dat de verkoper vanwege het persoonlijke verhaal van de koper juist voor jou of iemand anders kiest. Vertel daarom zeker kort iets over jouw persoonlijke redenen om het huis te willen kopen als je een bod uitbrengt. Of geef aan waarom je specifiek op dit huis verliefd bent geworden. Het kan zomaar zijn dat je bijvoorbeeld een streepje voor hebt als alleenstaande moeder of als je hiernaartoe wilt verhuizen omdat je heimwee hebt naar je “oude buurt”.

Wat gebeurt er nadat je je bod hebt uitgebracht?

Nadat je je bod hebt uitgebracht via bieden op inschrijving is het een kwestie van wachten, wachten, wachten. Het kan heel snel gaan als je nét voor de deadline biedt, maar de eerste bieders zullen nog een tijdje in spanning moeten zitten.

Krijg je te horen dat jouw bod is geaccepteerd? Dan komt er in één keer van alles op je af. Veel leuke dingen vooral. Zo mag je eerst proosten op dit heuglijke nieuws en kun je vervolgens met de hypotheekadviseur om tafel gaan zitten om je hypotheek in orde te maken en zo de financiering rond te krijgen.

Vlak na het accepteren van je bod teken je alvast het voorlopig koopcontract. Daarna heb je nog drie dagen bedenktijd, waarin je zonder reden van de koop mag afzien. Na die drie dagen kun je alleen op basis van je ontbindende voorwaarden nog de koopovereenkomst ontbinden.

Maar als het goed is, is van dat laatste nog geen sprake en ben je nog net zo verliefd op de woning als toen je er voor het eerst doorheen wandelde. Een tijdje later is het tijd voor de sleuteloverdracht en de ondertekening van de definitieve koopakte. Dan is de woning echt van jou. Veel woongeluk!

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8