Verbouwing financieren: deze mogelijkheden heb je!


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
483x gelezen
6 min.

Een grote uitbouw voor extra leefruimte – dat lijkt je wel wat. Of je fantaseert weleens over een gloednieuwe badkamer of een verduurzamingsslag van je woning. Verbouwplannen genoeg! Maar hoe kun je je verbouwing financieren? Er zijn meerdere opties: je verbouwing meefinancieren met je hypotheek, je overwaarde ervoor gebruiken of geld lenen voor een verbouwing. We lichten ze graag voor je toe.

Verbouwing financieren

Verbouwplannen? Zo financier je ze!

De kosten voor een verbouwing zijn volledig afhankelijk van wat je wilt verbouwen aan je huis. Nieuw isolatiemateriaal heb je misschien al voor minder dan duizend euro. Maar wil je een volledige uitbouw realiseren, dan ben je een stuk meer geld kwijt.

Voordat je de aannemer een sloophamer in de stenen laat zetten, is het goed om te weten hoeveel jij aan een verbouwing te besteden hebt. Dat betekent ook: helder krijgen hoe je je verbouwing kunt financieren. Ben je daarvoor afhankelijk van je spaargeld of zijn er ook andere financieringsopties? Zodra je dat weet, weet je ook welk bedrag je hebt om je verbouwplannen vorm te geven.

Gelukkig hoef je voor je verbouwing niet altijd zelf diep in de buidel te tasten. Je spaargeld gebruiken is niet de enige manier om een verbouwing te financieren. Je kunt je plannen ook betalen vanuit een extra hypotheek voor een verbouwing, een lening of je overwaarde.

Extra hypotheek voor verbouwing (verbouwing meefinancieren)

Zijn je verbouwplannen bedoeld voor de woning die je nieuw hebt gekocht? Dan kun je de verbouwing wellicht meefinancieren met je hypotheek. Bij het afsluiten van je hypotheek spreek je dan een extra hypotheekdeel af voor je verbouwplannen.

Houd er wel rekening mee dat je maximaal 100% mag lenen van wat je woning waard is (of 106% bij energiebesparende maatregelen). Ook moet je inkomen toereikend zijn voor de hogere hypotheek.

Een van onze Hypotheekexperts kan tijdens de adviesgesprekken direct meekijken naar je financieringsopties voor een verbouwing. Zo heb je alles in één keer goed geregeld.

De voordelen van een verbouwing meefinancieren

Je verbouwing meefinancieren is om meerdere redenen voordelig. Het grote voordeel van een verbouwing meefinancieren is dat je een groter verbouwbudget hebt dan wanneer je de volledige verbouwing met eigen geld moet betalen. Daarnaast profiteer je van deze voordelen:

  • Je houdt spaargeld over als financiële buffer.
  • Je betaalt een lagere rente dan bij een persoonlijke lening.
  • Je krijgt hypotheekrenteaftrek als je de hogere hypotheek gebruikt voor een verbouwing. Voorwaarde daarvoor is wel dat je de hypotheek of lening binnen 30 jaar aflost en dat de woning jouw hoofdverblijf is.
  • Ook diverse andere kosten voor de hypotheek zijn aftrekbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de notariskosten en de kosten voor hypotheekadvies.

Zo werkt een verbouwhypotheek

Als je een verbouwhypotheek afsluit, dan wordt het geld gestort in een bouwdepot. Dit is handig, want je kunt facturen van de aannemer of andere verbouwkosten rechtstreeks bij de bank declareren. Zij betalen deze vanuit het bouwdepot.

Het bouwdepot blijft bij de meeste banken twee jaar geopend. Staat er daarna nog een bedrag in het depot? Dan trekt de bank dit af van je openstaande hypotheekschuld.

Verbouwing financieren met overwaarde

Woon je al een tijdje waar je woont en is je huis wat jou betreft toe aan een verbouwing? Dan kun je je overwaarde gebruiken om de verbouwing te financieren. Vrijwel elk huis is de afgelopen jaren flink in waarde gestegen, met als gevolg dat jij mogelijk meer hypotheek kunt krijgen dan je openstaande hypotheekschuld. Dat biedt extra financiële ruimte voor een verbouwing.

Je verbouwing financieren met overwaarde kun je op drie manieren doen:

  1. Je hypotheek verhogen (mits je je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven dan je huidige hypotheekschuld). Het voordeel hiervan is dat je niet langs de notaris hoeft voor de hogere hypotheek.
  2. Een tweede hypotheek nemen bij dezelfde bank en met (een deel van) die hypotheek je verbouwing financieren. Dit wordt een verbouwhypotheek genoemd als je deze tweede hypotheek specifiek voor een verbouwing gebruikt.
  3. Je hypotheek oversluiten en daarmee zowel je hypotheek verhogen als je lopende hypotheek omzetten naar een nieuwe hypotheek die je een gunstigere rente en betere voorwaarden biedt.

Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van de hoogte van je overwaarde en van je inkomen. Houd er rekening mee dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Als woningwaarde geldt hierbij wat je woning waard is na de verbouwing. Dat de verbouwing voor waardevermeerdering van je huis zorgt, geeft je dus ook mogelijk een hogere maximale hypotheek.

Gebruik je een deel van de hypotheek voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of nieuw isolatiemateriaal? Dan mag je iets meer lenen dan 100% van je woningwaarde, namelijk 106%.

Geld lenen voor verbouwing

Naast je verbouwing financieren met een hypotheek, kun je ook een persoonlijke lening voor de verbouwing afsluiten. Hierover betaal je wel iets meer rente dan over een hypotheek.

Aan de andere kant heb je als voordeel dat je je huis niet hoeft te laten taxeren en dat je inkomen niet getoetst wordt. Dat scheelt wat kosten en gedoe. Om die reden is geld lenen voor een verbouwing vaak vooral aantrekkelijk voor kleinere verbouwingen of als je inkomen niet toereikend is voor een hypotheek.

Check wel of je voldoende inkomen hebt om zowel je hypotheeklasten als de rente en aflossing voor de lening te dragen.

Vergeet ook de subsidies niet

Soms hoef je de verbouwing niet helemaal zelf te financieren. Er zijn, vooral voor verduurzaming, diverse subsidies en aantrekkelijke leningen beschikbaar. Zowel in gemeenten als landelijk gezien. Verdiep je dus zeker eens in de mogelijkheden hiervoor, zoals een Energiebespaarlening.

Meer weten over een verbouwing financieren?

Heb jij plannen om je huis te verbouwen en ben je benieuwd hoe je je verbouwing kunt financieren? Onze Hypotheekexperts kunnen je alles vertellen over jouw opties.

Plan je gratis kennismaking om erachter te komen wat er voor jou mogelijk is. Dat kan wanneer het jou uitkomt, gewoon online.

Verbouwing financieren: veelgestelde vragen

Hoe kun je een verbouwing financieren?

Daar zijn meerdere manieren voor. Naast je spaargeld gebruiken, kun je ook een verbouwhypotheek afsluiten, je overwaarde gebruiken voor je verbouwplannen of een lening afsluiten.

Een hypotheek voor je verbouwing nemen biedt vaak allerlei voordelen, zoals dat je profiteert van een lagere rente dan bij een persoonlijke lening én dat je (onder bepaalde voorwaarden) hypotheekrenteaftrek krijgt.

Wat is een verbouwingshypotheek?

Een verbouwingshypotheek is een extra hypotheek die je afsluit bovenop de hypotheek voor je huis. Je financiert er – hoe verrassend! – je verbouwing mee. Het gaat dan vaak om een tweede hypotheek die bij dezelfde bank loopt als waar je voor je huidige hypotheek al zit. Hierover betaal je elke maand rente en je lost er gedurende de looptijd op af.

Kan ik een hypotheek krijgen voor mijn verbouwing?

Dit hangt af van je verbouwplannen, je inkomen en je woningwaarde. Je kunt in principe 100% lenen van de waarde van je woning na de verbouwing. Bij verduurzamende maatregelen geldt een iets hoger percentage: 106%.

Sommige verbouwingen zorgen voor waardevermeerdering van je huis, waardoor je meer kunt lenen dan je wellicht denkt. Wel toetst de bank je hogere hypotheek aan je huidige inkomen. Je inkomen moet voldoende zijn volgens de normen om de nieuwe, hogere hypotheek te kunnen krijgen.

Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een verbouwing?

Het zou goed kunnen dat dit voor jou mogelijk is. Als je overwaarde op je huis hebt, kun je daarmee wellicht je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten. Daarmee kun je doen wat je wilt. Je verbouwing ermee financieren is één van de opties.

Welke kosten vallen onder verbouwingskosten?

Onder verbouwingskosten vallen alle kosten voor dingen die onlosmakelijk met je woning verbonden zijn. Het gaat dan niet om meubels of gordijnen die je koopt. Wel om kosten die je betaalt voor de aannemer of voor bijvoorbeeld een nieuwe vloer of voor een nieuwe badkamer of keuken. Informeer bij je bank welke kosten jij wel en niet vanuit de verbouwingshypotheek mag betalen. Al deze verbouwingskosten zijn fiscaal aftrekbaar (mits je aan de andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet).

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8