Wat zijn de kosten voor een nieuwbouwhuis?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
217x gelezen

Kies je voor een nieuwbouwwoning in plaats van bestaande bouw? Dan gaat het kopen van je woning net iets anders dan bij bestaande bouw. Jij bent immers de eerste eigenaar van de woning. Net als bij bestaande bouw, betaal je naast de koopprijs van het huis nog enkele andere kosten. In dit artikel krijg je een helder overzicht van de kosten voor een nieuwbouwhuis.

Lees ook het volledige stappenplan voor het kopen van een huis

Kosten nieuwbouwhuis vrouw aan het verven

De kosten voor een nieuwbouwhuis

Of je nu kiest voor bestaande bouw of voor nieuwbouw, je hebt altijd te maken met bijkomende kosten. Bij de aankoopprijs van je nieuwbouwhuis zijn diverse bouwkosten inbegrepen. Denk aan kosten voor het bodemonderzoek of voor de riolering onder je huis. Daar komen dus nog enkele extra kosten bij.

Hieronder vind je een helder overzicht van die kosten voor een nieuwbouwhuis (anno 2023):

  • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (optioneel): 0,6% van het hypotheekbedrag.
  • Notariskosten: de kosten voor het tekenen van de hypotheekakte, vaak rond de € 500.
  • Opleveringskeuring: optioneel, gemiddeld zo’n € 250.
  • Hypotheekadvies en afsluiten: bij Hypotheek.nl € 2.350 (aankoop eerste huis) of € 2.795 (aankoop volgende huis).
  • Bouwrente: een percentage van de door de aannemer voorgeschoten kosten voor de bouw.
  • Meerwerk: eventuele kosten voor meerwerk aan je huis.
  • Renteverlies tijdens de bouw: de rente die je per saldo betaalt voor je nieuwe hypotheek in de periode dat je huis wordt gebouwd.

Daar komen de kosten voor de inrichting van je woning nog bij. Je interieur kun je natuurlijk zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt.

Kosten voor hypotheekadvies

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is het zeker aan te raden om hypotheekadvies in te winnen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of een onverantwoorde hypotheek afsluit. Onze Hypotheekexperts staan voor je klaar om jou advies op maat te geven over een bij jou passende hypotheek. Tegen een scherp tarief. Ook wordt de hypotheek volledig voor je geregeld.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs om meer te weten te komen over de mogelijkheden. Dan bespreken we jouw wensen en mogelijkheden.

Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gebonden aan een maximaal hypotheekbedrag. Je kunt in 2023 gebruikmaken van NHG als je hypotheek maximaal € 435.000 (of maximaal € 461.100 als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren) bedraagt.

NHG geeft je extra zekerheid als je in een financieel lastige situatie terecht zou komen. De kosten voor NHG bestaan in 2024 uit een eenmalige premie, die 0,6% van het totale hypotheekbedrag is.

Maandelijkse hypotheeklasten

Net als bij iedere woning bestaan de lasten voor je hypotheek elke maand uit aflossing en rente, die je aan de hypotheekverstrekker betaalt. Bij een nieuwbouwwoning wordt het hypotheekbedrag gestort in een bouwdepot. Uit dat depot worden de termijnen van de aannemer betaald.

Over het bedrag dat in depot staat, ontvang je rente en betaal je tegelijkertijd zelf hypotheekrente. Omdat er steeds wat meer geld uit het bouwdepot gaat, neemt de rentvergoeding over je depot langzaam af. Dit terwijl je hypotheekrente gelijk blijft. Het verschil tussen die twee rentes wordt ‘renteverlies’ genoemd.

Notariskosten

Bij het kopen van een woning zal je altijd langs een notaris moeten gaan. De notariskosten voor de overdrachtsakte zitten bij nieuwbouw al in de koopsom van de woning inbegrepen. De notaris maakt ook een hypotheekakte voor je op. De kosten daarvan zijn wél voor jouw rekening. Zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend, is de hypotheek officieel rond.

Een voordeel aan het kopen van een nieuwbouwhuis is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de notaris. Dat scheelt weer!

Opleveringskeuring

Wordt je nieuwbouwwoning na lange tijd wachten opgeleverd? Hoera! Niet alleen is dit hét moment om te proosten met een glas champagne, maar ook laat je nu misschien een opleveringskeuring doen.

Bij de oplevering maak je standaard een rondje door de woning met de aannemer, waarbij jullie eventuele gebreken in kaart brengen. Maar het kan zijn dat je tijdens dat rondje dingen over het hoofd ziet. Daarom laten veel mensen een opleveringskeuring doen door een bouwkundige. Die checkt of alles in orde is en stelt zelf een rapport op tijdens de oplevering. Zo’n keuring kost vaak rond de € 250, en is nuttig om eventuele problemen te voorkomen.

Bouwrente

In tegenstelling tot bestaande bouw, krijg je bij nieuwbouw te maken met bouwrente. Dit is rente die je aan de aannemer betaalt tot aan het moment dat je een hypotheek hebt afgesloten. Met de bouwrente betaal je voor de kosten van de grond en de eerste kosten van de bouw. Nadat jouw hypotheek rond is, betaal je geen bouwrente meer, maar gaat het geld van de hypotheek in een bouwdepot. Daar worden de kosten voor de bouw van je huis uit betaald.

Hoeveel de bouwrente bedraagt, verschilt per aannemer. Elke aannemer mag dit rentepercentage zelf bepalen. Vaak zitten deze kosten al in de koopsom van de woning.

Bijkomende kosten voor een nieuwbouwhuis: meerwerk

Ten slotte brengt een nieuwbouwwoning eventueel kosten voor meerwerk met zich mee. De meeste mensen kiezen voor nieuwbouw vanwege de vrijheid om zelf mee te beslissen over de indeling van je woning. Wil je bijvoorbeeld een wat luxere badkamer? Of extra stopcontacten? Er kan vaak veel! Uiteraard betaal je wel extra voor dit meerwerk, maar daar krijg je wel een huis voor terug dat volledig naar jouw zin is.

Bereken je maximale hypotheek voor een nieuwbouwhuis

Heb jij een (nieuwbouw)woning op het oog en wil je weten of je dat ene mooie huis kunt bekostigen? Bereken of je dit huis kunt kopen.

Wil je sparren met een Hypotheekexpert voor advies op maat? Ook dat kan! Bel vrijblijvend met een van onze Hypotheekexperts. Zij staan graag voor je klaar!

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8