Kosten verbouwing: hoeveel betaal je voor jouw verbouwplannen?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
228x gelezen
6 min.

Die verouderde keuken is je een doorn in het oog. En eerlijk? Je huis wordt wat aan de krappe kant, dus een uitbouw of dakkapel zou wat jou betreft ook niet verkeerd zijn. Maar je weet dat aan dat alles een kostenplaatje hangt. Wat kost verbouwen precies? Hier vind je een helder overzicht van de gemiddelde kosten voor een verbouwing.

Kosten verbouwing

Wat kost een verbouwing?

De kosten voor een verbouwing bepalen hoeveel je nodig hebt om de verbouwing te financieren. “Wat kost je verbouwing?” is dan ook een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je een aannemer belt. 

Nu is alleen de ene verbouwing de andere niet. Wat een verbouwing kost, hangt sterk af van wat je precies wilt verbouwen aan je huis. Wil je je volledige woning strippen en van een compleet nieuw jasje laten voorzien? Of wil je alleen maar een dakkapel? Dat maakt nogal een verschil. Ook hangt het af van je smaak, de afwerking die je verwacht en de aannemer die je inschakelt.

Dus nee, jouw precieze kosten voor een verbouwing kunnen we je niet op een presenteerblaadje aanreiken. Wel geven we je graag een prijsindicatie: de gemiddelde verbouwingskosten voor een paar soorten verbouwingen.

Huis verbouwen kosten

De huis-verbouwen-kosten zijn afhankelijk van jouw keuzes. Zo ben je een stuk meer kwijt als je een aannemer inschakelt dan wanneer je zelf je weekenden klussend doorbrengt. Ook speelt mee voor welke materialen en afwerking je kiest, en of je voor de duurzaamste optie gaat of met minder goede isolatie genoegen neemt.

Een badkamer met marmeren tegels, gouden kranen en de beste isolatie kost uiteraard vele malen meer dan de eerste de beste budgetproof badkamer van de Zweedse meubelgigant.

Dan is het natuurlijk ook nog zo dat de ene aannemer goedkoper is dan de andere. Vraag daarom gerust meerdere offertes op. Dan weet je zeker dat je niet meer kwijt bent aan huis-verbouwen-kosten dan nodig is.

Gemiddelde kosten huis verbouwen

Wil je precies weten wat een verbouwing kost? Deze tabel is gebaseerd op de cijfers van Vereniging Eigen Huis (inclusief btw, gecheckt in januari 2024) en geeft je een beeld van wat je kunt verwachten:

Type verbouwing Gemiddelde verbouwingskosten
Aanbouw € 18.000 tot € 40.000 (casco)
Nieuwe badkamer € 3.250 tot € 18.750
Nieuwe keuken € 3.300 tot € 25.550
Dakkapel plaatsen € 7.000 tot € 11.750
Zolderverbouwing € 5.500 tot € 16.500
Toiletverbouwing € 1.250 tot € 3.750

Kosten voor een aanbouw

Een van de meest gerealiseerde soorten verbouwingen is een aanbouw. Voor veel mensen is het een wens om een grotere woonkamer te hebben. Meer woonoppervlakte komt altijd van pas. Ook voor een eventuele slaapkamer beneden, een kantoor aan huis of andere grootse plannen. Een fijne bijkomstigheid van een aanbouw is dat deze de waarde van je woning verhoogt.

Kostenindicatie aanbouw

Veel mensen kiezen voor een stenen aanbouw. Voor een stenen aanbouw van zo’n 5 bij 2 meter kun je uitgaan van € 18.000 tot € 23.000 inclusief btw gemiddeld.

Heb je een heel grote aanbouw van ongeveer 5 bij 3 meter? Dan betaal je € 28.000 tot € 36.000.

Daarbij moeten we wel zeggen dat de precieze kosten voor een aanbouw niet alleen van de oppervlakte afhangen. Zo speelt ook een rol voor welk isolatiemateriaal je kiest, of er heipalen nodig zijn en of je een aanbouw met een plat of een schuin dak wilt. Naast een aanbouw van hout kun je er ook één van hout of glas laten realiseren. Een houten aanbouw is vaak de voordeligste optie, maar vergt wel meer onderhoud.

Kosten badkamer verbouwen

De badkamer is een ruimte die bij veel mensen hoog op het verbouwlijstje staat. Je verhoogt er je woningwaarde niet enorm mee, maar wel je eigen woongemak.

De kosten voor een badkamer verbouwen zijn lastig zo in te schatten. Voor een kleine badkamer met goedkope kastjes betaal je vanzelfsprekend veel minder dan voor een luxe badkamer inclusief stoomcabine en whirlpool.

Kostenindicatie badkamerverbouwing

Om je toch een goed beeld te geven: voor een gemiddelde verbouwing van een badkamer van 3 bij 3 meter zal je zo’n € 7.000 kwijt zijn inclusief btw en montage. Ga je voor luxe tegels en A-merk sanitair? Dan kun je rekenen op een wat hoger bedrag van misschien wel € 18.750 aan kosten voor de badkamer verbouwen.

Keuken verbouwen kosten

Voor een keukenverbouwing is er veel mogelijk. De kosten voor een keuken verbouwen bestaan, volgens Vereniging Eigen Huis, voor 50% uit de apparatuur die je kiest, voor 30% uit kosten voor kastjes en voor 20% uit het werkblad dat je aanschaft.

Daarbij betaal je voor grotere keukens meer dan voor kleine keukens. Voor een kunststof werkblad ben je veel minder kwijt dan voor een werkblad van composiet of massief hout. En voor extra opties zoals een ingebouwd koffiezetapparaat betaal je vanzelfsprekend ook wat extra.

Kostenindicatie keukenverbouwing

Reken qua keuken-verbouwen-kosten voor een budgetproof keuken op gemiddeld zo’n 3.300 tot € 5.500. Dit is inclusief btw en montage. Het gaat dan om een kleine keuken met budgetapparatuur.

Voor een normale keuken met montage van een bekend merk zal je tussen de € 5.500 en € 12.000 kwijt zijn.

Kies je voor een superluxe keuken met extra apparatuur en diverse luxe opties? Ga dan uit van ongeveer € 17.000 tot € 25.500.

Daarnaast ben je voor het demonteren van je oude keuken en eventuele verlegging van water en elektra wat extra geld kwijt.

Kosten voor een dakkapel

Een dakkapel geeft je meer ruimte op zolder en creëert vaak veel meer licht op de bovenste etage van je huis. De prijs voor een dakkapel valt vaak mee als je kijkt naar het bedrag waarmee een dakkapel de waarde van je woning verhoogt. In dat opzicht haal je het er vaak wel uit.

De goedkoopste oplossing is een prefab dakkapel; die is al volledig gemaakt en wordt dan in zijn geheel bij jou op het dak geplaatst. Voor een dakkapel op maat betaal je iets meer.

Daarnaast hangt de prijs onder andere af van het materiaal (hout of kunststof), of je een plat of schuin dak wilt, en of er wel of niet bestaande draagconstructies verwijderd moeten worden voor de dakkapel.

Kostenindicatie dakkapel

Neem je een kunststof dakkapel van zo’n 5 meter breed? Dan kun je rekenen op € 9.000 inclusief btw gemiddeld. Voor dezelfde dakkapel van hout betaal je gemiddeld € 10.750.

Zolder verbouwen kosten

Met enkel een dakkapel op het dak heb je nog geen leefbare ruimte. Er valt dan nog wat afwerking te doen. Je kunt ervoor kiezen om een aannemer je zolder te laten verbouwen (tot aan de afwerking aan toe) en daarbij meteen een dakkapel te laten plaatsen. Maar het zelf doen kan natuurlijk ook, mits je niet twee linkerhanden hebt.

Verder valt bij een zolderverbouwing te denken aan elektra aanleggen, centrale verwarming installeren en de wanden, vloeren en het plafond netjes laten afwerken. Hoe meer je zelf doet, hoe minder je kwijt bent aan kosten voor de zolder verbouwen.

Kostenindicatie zolderverbouwing

Voor een zolder met twee ruimtes (met een gipswand ertussen) betaal je gemiddeld zo’n € 8.750 tot € 15.500 inclusief btw aan zolder-verbouwen-kosten. Waar jouw verbouwingskosten voor de zolder precies uitkomen in die range, hangt af van wat je de aannemer precies laat doen.

Kosten toilet verbouwen

De kosten voor een toilet verbouwen zijn een stuk lager dan voor de andere soorten verbouwingen. Het is natuurlijk het kleinste kamertje van het huis.

Kostenindicatie toilet

Voor een simpel toilet kun je al voor € 1.250 klaar zijn inclusief btw en montage. Ga je voor een superdeluxe toilet met duurdere tegels en luxe sanitair? Reken dan op gemiddeld zo’n € 3.750 aan kosten voor het toilet verbouwen.

Tuin verbouwen kosten

Voor een tuinverbouwing betaal je rond de € 80 tot € 100 per m2 tuin gemiddeld. Houd er rekening mee dat ook hierin je wensen nogal bepalend zijn. Het maakt nogal uit of je bijvoorbeeld gaat voor alleen een grasveld of dat je ook een nieuwe veranda laat aanleggen. Ook speelt het mee of je er al dan niet een tuinarchitect bij betrekt.

Volgens Werkspot is de gemiddelde prijs voor een tuinontwerp door een tuinarchitect tussen de € 350 en € 900. Laat je de tuin aanleggen? Dan kom je uit tussen de € 500 en € 20.000 aan tuin-verbouwen-kosten. Nogal een grote marge dus! Het hangt dan ook erg af van wat je precies wilt.

Hoe financier je die verbouwingskosten?

Nu je weet wat een verbouwing kost, ben je vast benieuwd hoe je een verbouwing financiert. Kun je daar een hypotheek voor afsluiten of je huidige hypotheek verhogen? Of is het verstandiger om een lening voor de verbouwing te nemen?

Onze Hypotheekexperts duiken er graag voor je in. In een gratis eerste gesprek vertellen ze je precies wat er voor jou mogelijk is.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8