Bereken jouw maximale hypotheek

Nu is waarschijnlijk je eerste vraag of jij in aanmerking komt voor je hypotheek verhogen. Dat kun je bepalen aan de hand van je actuele woningwaarde én een aantal gegevens over je financiële situatie.

Met de tool hieronder kun je eenvoudig berekenen hoeveel jij op basis van je inkomen kunt lenen. Komt uit de tool een maximale hypotheek die hoger is dan je huidige hypotheek? Dan is je hypotheek verhogen voor jou misschien wel mogelijk.

Bereken je maximale hypotheek

Snel naar hoofdstuk

Hoofdstuk 1

Waarom je hypotheek verhogen?

Er zijn veel redenen te bedenken om je hypotheek te verhogen. De meeste mensen verhogen hun hypotheek voor het verbouwen of verbeteren van hun huis. Aan die plannen hangt een prijskaartje met een bedrag dat je misschien niet direct op je spaarrekening hebt staan. Het verhogen van je hypotheek kan dan uitkomst bieden om je plannen tóch te kunnen financieren.

Hieronder lees je drie veel genoemde redenen om je hypotheek te verhogen.

Een verbouwing van je woning

Misschien droom je van een mooie uitbouw, wil je een nieuwe badkamer realiseren of staat een dakkapel hoog op je wensenlijst. De kosten van een verbouwing komen al snel op meer dan tienduizend euro. Geld dat je misschien niet zomaar hebt. Je hypotheek verhogen is dan een goede manier om de verbouwing toch te realiseren. Tenminste, als je aan de voorwaarden voor een verhoging voldoet (daarover later meer!).

Je woning verbeteren

Daarnaast kun je je hypotheek verhogen voor het verbeteren van je huis. Bijvoorbeeld als je energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan nieuw isolatiemateriaal voor je woning of zonnepanelen op het dak. Dat soort maatregelen kunnen je energiekosten flink verlagen en zorgen er tegelijkertijd voor dat je woning meer waard wordt. Een slimme investering dus!

Andere doelen

Naast het verbouwen of verbeteren van je woning, zijn er nog meer mogelijke redenen om je hypotheek te verhogen. Je kunt de tweede hypotheek in sommige gevallen ook gebruiken voor zaken die niet per se met je woning te maken hebben, zoals een auto of boot. Let wel op dat de rente voor de hypotheek alleen fiscaal aftrekbaar is als je het geld aan je eigen woning besteedt.

Financieel voordelige optie

Waarom kiezen mensen voor het verhogen van hun hypotheek? Dat heeft ermee te maken dat je hypotheek verhogen een financieel en fiscaal aantrekkelijke optie is. Vaak is hypotheekverhoging zelfs de voordeligste optie om je verbouwing te financieren. De rente voor hypotheken ligt lager dan die voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Bovendien kun je de rente voor je hypotheek fiscaal aftrekken als je de hypotheek gebruikt om je woning te verbeteren of verbouwen. Een ander mogelijk voordeel is dat verbeteringen of verbouwingen de waarde van je woning kunnen laten stijgen.

Overigens is de rente bij een consumptief krediet voor een verbouwing (onder bepaalde voorwaarden) ook aftrekbaar. Bij een consumptief krediet ligt de rente alleen over het algemeen hoger dan bij een hypotheek.

Snel naar hoofdstuk

Hoofdstuk 2

Kan ik mijn hypotheek verhogen?

Klinkt aantrekkelijk, toch?! Nu vraag je je vast af “Kan ik mijn hypotheek verhogen?”. Je hypotheek verhogen is niet iets wat zomaar altijd kan. Je hypotheekverstrekker zal hiervoor opnieuw toetsen of je nieuwe hypotheekbedrag past bij jouw inkomen. En of het hypotheekbedrag niet boven de waarde van je woning uitkomt.

Met onze rekentool kun je zelf berekenen hoeveel je op basis van je inkomen maximaal aan hypotheek kunt krijgen.*

Bereken jouw maximale hypotheek

* Onze rekentool geeft een indicatie voor je eerste hypotheek. Als je al een hypotheek hebt, dan kun je het beste een Hypotheekexpert vragen om de berekening voor je te maken. Die kan dit nauwkeuriger inschatten.

Voorwaarden voor hypotheek verhogen

Voor het verhogen van je hypotheek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er moet sprake zijn van overwaarde op je woning. Of het moet zo zijn dat je meer kunt krijgen aan hypotheek dan wat je op dit moment hebt geleend (bijvoorbeeld doordat je hebt afgelost of doordat je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster staat).
  • Je toetsinkomen moet voldoende zijn voor de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Op basis van je huidige inkomen bepaalt de hypotheekverstrekker of je je nieuwe (hogere) hypotheeklasten kunt dragen. Hierbij wordt ook gekeken naar onder andere eventuele schulden, alimentatie of een uitkering.
  • Je moet kunnen aantonen waarvoor je de overwaarde wilt gebruiken. Als dit is voor een verbouwing of voor verbetering van je woning, dan zal de hypotheekverstrekker vragen om inzicht in het soort verbouwplannen dat je hebt. Het opnemen van de overwaarde is voor veel doeleinden te gebruiken. Je kan hierbij denken aan een verbouwing, een nieuwe keuken, een nieuwe tuin, een tweede huis maar zelfs ook voor een nieuwe auto.

Houd er verder rekening mee dat je niet méér mag lenen dan je woningwaarde (uitgaande van de woningwaarde na de verbouwing). Je overwaarde moet dus voldoende zijn om je plannen mee te financieren. De enige uitzondering op die regel is als je je hypotheek verhoogt voor energiebesparende maatregelen (denk aan: zonnepanelen, betere isolatie of een groen dak). In dat geval mag je een extra bedrag lenen. De hoogte van dat bedrag hangt af van het huidige energielabel van je woning. Hoe lager je energielabel, hoe hoger het extra bedrag dat je mag lenen.

Snel naar hoofdstuk

Hoofdstuk 3

Welke opties zijn er?

Je hypotheek verhogen kun je op meerdere manieren doen. De drie opties leggen we je hieronder uit. Welk van de drie het beste bij jou past, hangt onder andere af van je huidige hypotheek, je gewenste verhoging en je financiële situatie.

Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl zoekt graag voor je uit welke optie bij jouw wensen past. Plan gerust een vrijblijvend (en gratis!) kennismakingsgesprek in. Dan kunnen jullie samen bekijken wat mogelijk is.

Plan een oriëntatiegesprek

Optie 1: Onderhandse verhoging

De eerste optie voor je hypotheek verhogen is een onderhandse verhoging. Dit is ook meteen de meest eenvoudige optie. Voor deze optie hoef je namelijk niet bij de notaris langs te gaan. Er komen dus geen notariskosten bij kijken.

Het zit zo: bij het afsluiten van je hypotheek kun je je hypotheek soms voor een hoger bedrag inschrijven in het Kadaster dan het daadwerkelijke hypotheekbedrag. Heb je dat bij het aangaan van je hypotheek gedaan? Dan kun je tot dat bedrag je hypotheek verhogen zonder daarvoor opnieuw naar de notaris te hoeven.

Ook als je inmiddels op je hypotheek hebt afgelost, kun je je hypotheek verhogen tot het ingeschreven bedrag.

Voorbeeldberekening

Je kunt maximaal het volgende bedrag lenen:

Maximale onderhandse verhoging = ingeschreven bedrag – openstaand hypotheekbedrag

Stel: je hypotheek staat ingeschreven voor € 250.000, maar je hebt op dit moment nog maar € 175.000 aan hypotheek openstaan. Dan kun je dus € 75.000 aan hypotheekverhoging krijgen.

Let op!

Wel kijkt de bank bij het beoordelen van je hypotheekverhoging opnieuw naar je inkomen en naar de waarde van je woning. Soms zal de bank hiervoor een taxatierapport van je vragen. Ook heeft de bank andere documenten van je nodig, zoals je salarisstrook, je banksaldo en je werkgeversverklaring.

Wil je zeker weten dat je de juiste stappen zet voor je onderhandse verhoging en dat je daarvoor alle gevraagde documenten aanlevert? Laat een Hypotheekexpert je hierbij helpen. Onze Hypotheekexperts zorgen ervoor dat je niets over het hoofd ziet. En dat alles goed geregeld is. Tot in de kleinste puntjes. Maak hier kennis met onze Hypotheekexperts.

Optie 2: Tweede hypotheek afsluiten

Heb je geen ruimte binnen je huidige hypotheek? Dan kun je een tweede hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek. Je sluit dan een extra hypotheek af met dezelfde woning als onderpand. Dit doe je altijd bij je huidige hypotheekverstrekker, tenzij je je volledige hypotheek (inclusief je huidige hypotheek) wilt oversluiten.

Door de krappe woningmarkt kan het zijn dat je woning de afgelopen jaren in waarde is gestegen. Je hebt dan overwaarde op je huis. Dat betekent dat je mogelijk meer kunt lenen, iets waar je gebruik van kunt maken door een tweede hypotheek te nemen.

Wat zijn de kosten voor een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kost iets meer regelwerk dan een onderhandse verhoging. Ook brengt het meer kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kosten voor hypotheekadvies. Bij ons kun je een voordelig pakket afsluiten voor het complete traject. Wij geven je persoonlijk advies over een passende hypotheek en zoeken alles precies voor je uit, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. 
  • Taxatiekosten voor je woning. De hypotheekverstrekker vraagt je om je woning opnieuw te laten taxeren. Voor de taxateur betaal je een eenmalig bedrag.
  • Notariskosten. Je hypotheek moet opnieuw in het Kadaster worden ingeschreven. De notaris stelt hiervoor een hypotheekakte op en dient deze in bij het Kadaster. Die akte moet je ondertekenen bij de notaris. Voor het opstellen van de akte en de inschrijving bij het Kadaster betaal je notariskosten.

Al deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt. Dit geldt alleen als je de verhoging gebruikt voor je eigen woning. Ook de hypotheekrente voor je tweede hypotheek is soms fiscaal aftrekbaar, afhankelijk van waar je de hypotheek voor gebruikt (zie de Belastingdienst voor meer info).

Wanneer is een tweede hypotheek gunstig?

Houd bij je keuze voor een tweede hypotheek dus rekening met de hierboven genoemde kosten. Bij een klein bedrag van bijvoorbeeld € 5.000 is het soms verstandiger om het op een andere manier te financieren. Bijvoorbeeld door je spaargeld in te zetten of door een consumptief krediet af te sluiten. Gebruik je het geld om je huis te verduurzamen (voor een bedrag tot € 25.000)? Dan is de Energiebespaarlening ook een goede optie.

Wil je voor een groter bedrag je woning verbeteren of verbouwen? Dan is een tweede hypotheek vaak een goede en voordelige optie. Alhoewel, er is nog een derde optie: je hypotheek oversluiten. Soms pakt die optie nóg gunstiger uit.

Optie 3: Hypotheek oversluiten

In plaats van je bestaande hypotheek te verhogen, kun je er dus ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit tegen de actuele rente – bij dezelfde of bij een andere hypotheekverstrekker. Daarbij krijg je nieuwe voorwaarden, nieuwe maandlasten en een nieuwe rentevaste periode. Oversluiten is een manier om de overwaarde op je huis te gebruiken.

De hypotheek oversluiten is vooral een slimme zet als je voor je huidige hypotheek meer rente betaalt dan het actuele rentepercentage. Door te kiezen voor oversluiten, kun je dan je hypotheekbedrag verhogen én profiteren van lagere maandlasten én heb je misschien wel een hypotheek met gunstigere voorwaarden. 

Vaak betaal je wel een bedrag aan boeterente voor het openbreken van je hypotheek. De hoogte daarvan is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zoekt je Hypotheekexpert graag voor je uit. 

Is oversluiten voor jou gunstig?

Ben je benieuwd of oversluiten voor jou gunstig is? Bereken het zelf met onze bespaarcheck. Deze geeft een indicatie of jij met oversluiten maandelijks geld kunt besparen.

Wil je precies weten wat jouw opties zijn voor oversluiten? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl.

Bereken hoeveel jij kunt besparen

Oversluiten veel werk? Nee hoor! Onze Hypotheekexperts helpen je hier graag bij. En in ons stappenplan voor hypotheek oversluiten kun je precies lezen hoe oversluiten in zijn werk gaat.

Snel naar hoofdstuk

Hoofdstuk 4

Hoe werkt het?

Ben je eruit met alle uitzoekwerk? Of heb je een Hypotheekexpert ingeschakeld die je daarbij helpt? Dan zet je voor het verhogen van je hypotheek daarna de volgende 4 stappen.

Stap 1: Alle documenten verzamelen

Voor welke optie je ook kiest, je zult voor je nieuwe hypotheekaanvraag zijn altijd bepaalde documenten nodig hebben. Dezelfde documenten als bij je eerste hypotheekaanvraag. Wij helpen je graag om alles goed en op tijd aan te leveren. Ook regelen we de taxatie voor je. Zo weet je zeker dat de hypotheekverstrekker alle papieren op tijd ontvangt.

Stap 2: De hypotheekofferte

Voldoe je aan alle gestelde voorwaarden voor hypotheekverhoging? Dan ontvang je van de bank een hypotheekofferte. Daarin vind je terug wat het hypotheekbedrag is, hoeveel rente je betaalt, wat de voorwaarden zijn, welke rentevaste periode geldt, wat je nieuwe maandbedrag wordt, etc. Is deze offerte akkoord? Dan stuur je hem ondertekend terug.

Stap 3: Naar de notaris

Sluit je je hypotheek over of vraag je een tweede hypotheek aan? Dan moet je hiervoor langs de notaris gaan. Daar teken je de definitieve hypotheekakte. Ga je verbouwen met het geld? Dan wordt het hogere hypotheekbedrag op een derdenrekening van de notaris gestort, zodat je het voor jouw verbouwplannen kunt gebruiken. Daarmee is je (hogere) hypotheek officieel rond.

Stap 4: Realiseren maar!

Je kunt nu het geld gebruiken om jouw woonwensen te realiseren. Met het bouwdepot kun je bijvoorbeeld de factuur van je aannemer betalen. Kom maar door met dat dakkapel, die uitbouw of de gloednieuwe keuken!

Let op: je moet het geld op het bouwdepot binnen twee jaar besteden.

Nog meer vragen?

Zo. Dat waren meer dan 2.000 woorden aan informatie over je hypotheek verhogen. Ben jij nu ook heel benieuwd of je jouw hypotheek kunt verhogen voor je bouwplannen? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kijkt graag vrijblijvend met je mee. Plan een gratis adviesgesprek. Op het moment dat jou uitkomt en gewoon online.

Na het gesprek weet je precies wat jouw opties zijn voor hypotheek verhogen en wat in jouw geval het gunstigst is. Zonder dat je ook maar ergens aan vastzit.

Plan een oriëntatiegesprek


Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8