Wat is rentemiddeling en is het voordelig?


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
94x gelezen
3 min.

Rentemiddeling. Misschien heb je er al eens van gehoord. Als je een hoog rentepercentage betaalt voor je hypotheek, dan wordt rentemiddeling weleens aangeraden om je rente te verlagen. Wat is rentemiddeling precies? En is het wel echt voordelig?

Rentemiddeling

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling houdt in dat je rentepercentage voor je huidige hypotheek opnieuw wordt bepaald en dat je ook opnieuw een rentevaste periode kiest. Om je nieuwe rentepercentage vast te stellen, rekent je hypotheekverstrekker het gewogen gemiddelde uit van je huidige rentepercentage en de actuele rente. Dat gemiddelde wordt (in theorie) je nieuwe rentepercentage.

Kosten rentemiddeling

Bij rentemiddeling betaal je meestal administratiekosten (wijzigingskosten) aan de geldverstrekker. De kosten voor rentemiddeling bedragen ongeveer € 300. Het proces van rentemiddeling loopt veelal direct via de geldverstrekker, zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Wil je deze wijziging toch graag mét een hypotheekadviseur regelen dan moet je ook rekening houden met advieskosten.

Is rentemiddeling voordelig?

Rentemiddeling kan voordelig zijn als de actuele hypotheekrente stuk lager is dan toen jij je hypotheek afsloot. Enkele voordelen van rentemiddeling zijn in dat geval:

  • Je profiteert direct van de lagere hypotheekrente.
  • Je hebt daardoor lagere maandlasten.
  • De kosten voor rentemiddeling zijn relatief laag: tussenkomst van een hypotheekadviseur is veelal niet nodig.
  • Je hebt weer voor langere tijd zekerheid over je maandlasten.

Wanneer is rentemiddeling niet interessant?

Uiteraard is rentemiddeling niet interessant als de actuele marktrente hogter ligt dan wat je nu aan rente betaalt. Verder is rentemiddeling vaak minder interessant als...

Een nadeel is ook dat je in de nieuw afgesproken rentevaste periode niet opnieuw de rente kan verlagen door middel van rentemiddeling.

Niet alle hypotheekaanbieders bieden rentemiddeling

Belangrijk om te weten is dat rentemiddeling niet bij iedere hypotheekaanbieder mogelijk is. Ook kan het afhangen van je hypotheekvorm of rentemiddeling voor jou een optie is. Daarom is het altijd goed om de voorwaarden van je hypotheek er nog eens bij te pakken.

Rentemiddeling of toch oversluiten?

In plaats van rentemiddeling toe te passen, kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Je hypotheek oversluiten betekent dat je een geheel nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekaanbieder en daarvoor je huidige hypotheek volledig stopzet. Ook daarmee kun je vaak je rentepercentage verlagen als de huidige rente lager is dan de rente die jij voor je hypotheek betaalt.

Wil je weten hoe oversluiten werkt? Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan over je hypotheek oversluiten.

Bij oversluiten nóg lagere maandlasten

Het belangrijkste verschil tussen rentemiddeling en je hypotheek oversluiten is dat je bij rentemiddeling gebonden bent aan je huidige hypotheekaanbieder. Bij het oversluiten van je hypotheek kun je opnieuw kiezen tussen alle aanbieders en de meeste gunstige selecteren. Dat kan je extra voordeel opleveren.

Realiseer je wel dat je in dit geval een nieuwe hypotheekaanvraag doet. Je inkomen en de waarde van jouw huis worden daarvoor opnieuw beoordeeld. Ook is vaak een nieuwe taxatie van je huis nodig.

Kosten voor oversluiten

Een hypotheek oversluiten brengt meer kosten met zich mee dan rentemiddeling. Denk aan notariskosten en taxatiekosten, naast een boete die je aan je huidige hypotheekaanbieder moet betalen voor het oversluiten. Het is dus belangrijk dat je met oversluiten meer geld bespaart dan dat het aan kosten met zich meebrengt. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan voor je uitzoeken hoe dat in jouw geval zit.

Let op!

Oversluiten kan overigens niet als je resthypotheek hoger is dan de huidige waarde van je huis of als je door lagere inkomsten niet meer aan de toetsingsvoorwaarden voor een nieuwe hypotheek voldoet.

Is rentemiddeling gunstig voor mij?

Of het gunstiger is om voor rentemiddeling te kiezen of juist om over te sluiten, hangt af van je persoonlijke situatie. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan berekenen wat voor jou de beste optie is. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8