Wat is een overlijdensrisico­verzekering bij je hypotheek?


Romy Veul door Romy Veul op 17-01-2023
90x gelezen
4 min.

Voor je koopwoning betaal je maandelijks een bedrag aan hypotheeklasten. Wellicht doe je dat samen met je partner. Maar wat nu als je partner overlijdt en jij er alleen voor komt te staan? Kun je dan je maandlasten nog wel opbrengen? Of wat als jij komt te overlijden en daardoor je partner, kinderen of andere nabestaanden zelf voor de hypotheek moeten opdraaien? Dankzij een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek kunnen jouw nabestaanden ook als jij komt te overlijden nog in de woning blijven wonen.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Snel antwoord

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om je partner of nabestaanden te beschermen tegen inkomensverlies als jij komt te overlijden. Door zo’n verzekering kunnen zij alsnog zelf de maandlasten opbrengen en daardoor in het huis blijven wonen als jij voor een bepaalde datum overlijdt.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Voor deze verzekering zal je tussen de € 5 en € 35 per maand kwijt zijn. Hoeveel jouw kosten voor een overlijdensrisicoverzekering precies bedragen, hangt met name af van je leeftijd. Ook factoren als het bedrag dat je verzekert en je gezondheid spelen een rol.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek?

Als je komt te overlijden, dan kan het zijn dat je partner of andere nabestaanden met de hypotheek achterblijven. Mogelijk kunnen zij de hypotheek niet betalen en lopen ze daardoor risico om in de financiële problemen te komen. Een overlijdensrisicoverzekering kan daartegen beschermen. Met deze verzekering ben jij of zijn je nabestaanden gedekt voor de financiële risico’s die overlijden met zich meebrengt.

De verzekering keert bij overlijden vóór een bepaalde datum een bedrag uit aan jou of je nabestaanden waarmee je alsnog de maandlasten kunt blijven betalen. Daardoor kunnen zij alsnog in de woning blijven wonen.

Zo’n verzekering is bijvoorbeeld handig als je samen met een partner een huis koopt. Maar ook als je alleen bent en je nabestaanden niet met een restschuld wilt achterlaten bij overlijden, is een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek mogelijk verstandig. En woon je alleen met kinderen in het huis? Dan kunnen zij dankzij de verzekering mogelijk in het huis blijven wonen als jou iets overkomt.

Een overlijdensrisicoverzekering is soms maar niet altijd verplicht bij het kopen van een huis. De hypotheekaanbieder kan van je eisen dat je bij het afsluiten van de hypotheek zo’n verzekering neemt.

Overlijdensrisicoverzekering en NHG

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan is een overlijdensrisicoverzekering nooit verplicht.

Wel/niet deze verzekering afsluiten?

Verzekeringen voor je huis afsluiten kost natuurlijk wel wat: je betaalt er maandelijks een bedrag aan premie voor. Aan de andere kant beschermt een verzekering je tegen grote financiële risico’s. Als jouw partner komt te overlijden en daardoor een flink deel van het gezamenlijke inkomen wegvalt, is zo’n verzekering een fijne manier om dit gat op te vangen.

Hoe bepaal je of zo’n verzekering voor jou nodig is om te hebben? Over het algemeen is zo’n verzekering aan te raden als je samen een koophuis koopt, als jij of je partner fors meer verdient dan de ander of als je een alleenstaande ouder bent.

Woning kopen met partner

Koop je je woning samen met een partner of een gezin? Ga dan na wat er zou gebeuren als een van beiden zou overlijden. Hoeveel bedraagt jullie nabestaandenpensioen dan en hoeveel bedragen jullie onafhankelijke inkomens? Hoeveel hebben jullie aan spaargeld om zo’n situatie eventueel op te vangen? Zou je partner na jouw overlijden meer kunnen gaan werken of is dat geen optie?

Als er sprake is van een flink inkomensverschil, is het wellicht zinvol als degene met het hoogste inkomen een verzekering afsluit. Daardoor kan de partner met het lagere inkomen een uitkering ontvangen als de kostwinnaar komt te overlijden.

Alleen een woning kopen

Koop je alleen een woning? Ga na wat er met je woning zou gebeuren als jij komt te overlijden. Kunnen je nabestaanden de hypotheekschuld dan opvangen, bijvoorbeeld door je woning te verkopen? Of blijven ze dan met een restschuld achter?

Als je kinderen hebt, waar zouden zij dan komen te wonen? Zijn er mogelijkheden dat zij in deze woning blijven? Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek kan helpen voorkomen dat bijvoorbeeld puberende kinderen niet in dit huis kunnen blijven.

Kosten overlijdensrisicoverzekering

Hoeveel je aan kosten voor een overlijdensrisicoverzekering betaalt, hangt af van een paar factoren:

  • je leeftijd;
  • het verzekerde bedrag;
  • je gezondheid als je de polis afsluit;
  • of je wel of niet rookt;
  • gelijkblijvende of dalende uitkering.

Dat laatste houdt in dat je er ook voor kunt kiezen dat de begunstigde na een tijdje minder zal ontvangen. Dat is bijvoorbeeld een optie als je de verzekering voor je kinderen afsluit en als je verwacht dat ze na hun 25e zelf inkomen hebben.

Verder geldt over het algemeen: hoe jonger en gezonder je bent, hoe lager je premie is. Zo zal iemand van 25 veel minder premie betalen dan iemand die 60 is.

Voor een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek betaal je tussen de € 5 en € 35 per maand.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten, hoe werkt dat?

Bij een overlijdensrisicoverzekering is sprake van een verzekerde (degene die de verzekering afsluit) en een begunstigde (degene die de uitkering ontvangt als je komt te overlijden). De begunstigde kan de partner zijn, maar ook de kinderen of andere nabestaanden van de verzekerde.

Koop je samen met een partner een huis? Dan is het meestal mogelijk dat jullie allebei een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en dus beiden zowel begunstigde als verzekerde zijn.

Voor de aanvraag moet je, net als bij een woonlastenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een gezondheidsverklaring invullen. Ook kan een medische keuring nodig zijn als het verzekerde bedrag boven een bepaalde limiet uitkomt. Als je niet gezond bent, dan zal de verzekeraar vaak een hogere premie rekenen.

Bij het afsluiten kun je zelf aangeven welk bedrag aan eenmalige uitkering de begunstigde zal ontvangen na overlijden.

Welke verzekeringen heb jij nodig bij je hypotheek?

Omdat een hypotheek afsluiten een grote financiële stap is, is het belangrijk om de verzekeringen bij je hypotheek niet te vergeten. Daarmee kun je jezelf tegen grote financiële risico’s beschermen. Daarbij valt bijvoorbeeld ook te denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Begint het je nu te duizelen van alle verzekeringstermen? Geen zorgen! Onze Hypotheekexperts zullen je bij hun hypotheekadvies haarfijn uitleggen hoe al deze verzekeringen in elkaar zitten. En welke verzekeringen voor jou wel en niet nodig zijn.

Benieuwd naar jouw opties voor een hypotheek? Bereken alvast je maximale hypotheek of maak een vrijblijvende eerste afspraak met een van onze Hypotheekexperts.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8