Wat is een opstalverzekering en wat valt er onder?


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
240x gelezen
3 min.

Als je een eigen koophuis hebt, ben je in Nederland verplicht om een opstalverzekering te nemen. Daarmee verzeker je de buitenkant van je woning en alles wat in je huis “aard- en nagelvast” staat. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan je dak door storm of voor schade aan je kozijnen als je lekkage hebt.

Opstalverzekering betekenis

Snel antwoord

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering van schade aan je onroerende goederen (dus een huis en eventuele bijgebouwen, zoals een schuur of garage) en alles wat aan het gebouw of de grond vast zit. De verzekering dekt bijvoorbeeld schade aan de muren, gevels of het dak. Je krijgt deze schade vergoed als die is ontstaan door onder meer wateroverlast, een forse storm of inbraak.

Wat kost een opstalverzekering?

De kosten voor een opstalverzekering zijn volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 1,30 per € 1.000 verzekerde waarde (op jaarbasis). Dus heb jij een woning van € 250.000, dan kun je uitgaan van ongeveer € 250 x € 1,30 = € 325 per jaar. Overigens zijn de kosten in sommige regio's hoger dan in andere regio's.

Wat valt onder de opstalverzekering?

Onder de opstalverzekering valt schade veroorzaakt door onder meer inbraak, storm, wateroverlast of brand- of blusschade aan de buitenkant van je woning en eventuele bijgebouwen en aan alles wat aan de woning vastzit. Daarbij valt te denken aan centrale verwarming, leidingen en zonnepanelen.

Wat is een opstalverzekering?

De letterlijke opstalverzekering betekenis is “verzekering voor dekking aan je opstal”. Maar wat houdt dat in gewone-mensen-taal in? Laten we een wat duidelijkere opstalverzekering betekenis geven.

Een opstalverzekering dekt schade aan alle spullen die “aard- en nagelvast” zitten aan je woning. Daarmee wordt bedoeld: alles wat zodanig vastzit aan de grond of aan het gebouw dat je het niet zonder beschadiging of breken kunt losmaken. Qua gebouwen gaat het niet alleen om je huis, maar ook om gebouwen die daarbij horen, zoals een garage of schuur.

Onder de aard- en nagelvaste spullen vallen onder meer de kozijnen, leidingen, vastgelijmde vloeren en centrale verwarming. Ook zonnepanelen worden meestal gedekt vanuit de opstalverzekering.

Wat dekt de opstalverzekering?

Een opstalverzekering keert een bedrag uit ter vergoeding van de schade aan de aard- en nagelvaste goederen als die schade wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of blussen, rook of roet, inbraak en diefstal, neerslag, vorst, blikseminslag, wateroverlast, storm of ontploffing.

Let op: schade door grote rampen als een overstroming of burgeroorlog is (onder het mom van “catastroferisico”) vaak uitgesloten.

Voorbeelden van dekking

Concreet kun je vanuit deze verzekering bijvoorbeeld schade vergoed krijgen als je kozijnen door lekkage kapot zijn. Of als een van je zonnepanelen door een storm van windkracht 8 van het dak is gewaaid.

Houd in de gaten de precieze dekking en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Kijk dus altijd goed in je voorwaarden wat wel en niet gedekt is.

Opstalverzekering vs. inboedelverzekering

Onder je opstalverzekering vallen niet de spullen die los in je huis staan, zoals de meubels, je televisie of je gloednieuwe MacBook. Die vallen onder de inboedelverzekering, die je daarnaast kunt afsluiten. Zo’n verzekering neem je om alles wat in je woning staat te verzekeren tegen schade veroorzaakt door onder meer diefstal of wateroverlast.

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Een opstalverzekering afsluiten is in Nederland vaak verplicht. De hypotheekaanbieder stelt dit als een vereiste, omdat je huis dient als onderpand voor je hypotheek. Brandt jouw woning af of vergaat je woning door andere omstandigheden? Dan heeft de hypotheekaanbieder geen onderpand meer. Daarom vraagt de hypotheekaanbieder je om een opstalverzekering te nemen.

Koop je een appartement? Dan is de kans groot dat je VvE een opstalverzekering heeft afgesloten voor het hele complex. Je hoeft dan niet zelf ook nog zo’n verzekering te nemen.

Als je een woning huurt, is een opstalverzekering vaak niet nodig, een paar uitzonderingen daargelaten.

Hoe werkt een opstalverzekering?

Heb je een opstalverzekering afgesloten en is er sprake van schade die mogelijk gedekt wordt? Dan meld je die schade bij je verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan of de schade onder de dekking valt. Als dat het geval is, dan krijg je een bedrag uitgekeerd ter vergoeding van de schade. Hoeveel dat bedrag is, hangt onder andere van de afgesproken voorwaarden en van de precieze schade.

Kosten opstalverzekering

Wat de kosten voor je opstalverzekering zijn, hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld het materiaal van je woning (heb je bijvoorbeeld een dak van dakpannen of riet?), de staat van onderhoud aan je woning, de plek waar je woont en de grootte van de risico’s in jouw gebied. Er zijn dan ook goedkope en dure regio’s.

Voor je opstalverzekering zal de verzekeraar de herbouwwaarde van het huis vaststellen, bijvoorbeeld door te kijken naar je WOZ-waarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om je complete woning opnieuw op te bouwen in dezelfde staat.

Aan een opstalverzekering ben je gemiddeld zo'n € 11 tot € 22 per maand kwijt, afhankelijk van of je in een "goedkope" of "dure" regio woont. 

Het is altijd verstandig om meerdere verzekeraars te vergelijken, zodat je een opstalverzekering met een zo voordelig mogelijke premie kunt afsluiten.

Waar moet je nog meer aan denken bij een huis kopen?

Een opstalverzekering afsluiten is één van de dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen. Daarnaast moet je met nog meer zaken rekening houden. Zo kom je voor diverse vaste lasten te staan en zijn ook verschillende andere verzekeringen voor je huis verstandig om af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld.

Waar je allemaal aan moet denken als je een huis koopt? In onze gids huis kopen praten we je hier stap voor stap doorheen.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8