Waardevermeerdering huis: wat verhoogt de waarde van je huis?


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
2114x gelezen
6 min.

Door allerlei oorzaken kan je woning meer waard worden. Bijvoorbeeld doordat een verbouwing een flinke upgrade van je woning betekent, doordat de huizenprijzen zijn gestegen of doordat je je woning hebt verduurzaamd. Maar hoeveel wordt je huis er precies door waard? Wat zijn de voordelen van die waardevermeerdering van je huis, en kleven er ook nadelen aan? Wij doken er voor je in om jou antwoord te geven op die vraag.

Waardevermeerdering huis

Wat is waardevermeerdering van je huis?

Surprise surprise, dit betekent uiteraard dat je woning in waarde is gestegen. Als je op dit moment je woning te koop zou zetten, zou je er meer voor krijgen dan een tijdje geleden. Daar zal bijvoorbeeld sprake van zijn als je een vervallen huis hebt gekocht en die volledig hebt vernieuwd met een grootschalige verbouwing. Maar je woning kan ook simpelweg meer waard zijn geworden doordat de huizenprijzen maar blijven stijgen.

Let er wel op dat je de waarde van je woning op meerdere manieren kunt uitdrukken. De verkoopwaarde en de WOZ-waarde zijn daarvoor het meest gebruikelijk. De WOZ-waarde is de waarde van je huis op 1 januari van het voorgaande jaar. Die waarde zal, bij de stijgende huizenprijzen, dus altijd iets lager liggen dan wat je huis nu bij verkoop oplevert.

Wat verhoogt de waarde van je huis?

Naast de stijgende huizenprijzen, zit waardevermeerdering van je huis ‘m soms ook in een verbouwing of verduurzaming van je woning. Die maken je woning geliefder voor potentiële andere kopers, vergroten het woonoppervlak of verlagen de energierekening (of een combinatie van dat alles). Dat is direct terug te zien in de waarde van je huis.

Nu is het wel zo dat de exacte waardevermeerdering van je huis sterk afhangt van wat je precies aan je woning laat doen. Een nieuwe badkamer plaatsen in jouw specifieke stijl maakt je woning namelijk niet per se meer waard. Dit komt doordat badkamers vaak erg smaakgevoelig zijn. Misschien vinden toekomstige kopers van je woning jouw badkamerupgrade helemaal geen verbetering.

Hoe zit het met de WOZ-waarde na een verbouwing?

Veel verbouwingen zorgen ervoor dat de WOZ-waarde van je woning stijgt. Dat is gunstig als je de woning ooit te koop gaat zetten. Hoeveel de WOZ-waarde na een verbouwing toeneemt, is volledig afhankelijk van wat je aan je woning doet of laat doen. We geven je een grove indicatie van wat je aan waardevermeerdering van je huis kunt verwachten.

Hogere woningwaarde door groter woonoppervlak

Wil je de waarde van je woning verhogen? Dan is het woonoppervlak vergroten vaak de meest interessante vorm van verbouwen. Je kunt hierbij denken aan een dakkapel plaatsen of een uitbouw realiseren. Die paar extra vierkante meters leveren vrijwel altijd een hogere woningwaarde op. Extra woonruimte heeft directe invloed op de verkoopwaarde van je woning.

Over het algemeen zal de waardevermeerdering zo’n 60 tot 100% van de gemaakte verbouwkosten zijn.

Let op: hoeveel je WOZ-waarde na deze verbouwing toeneemt, hangt af van waar je woont. Zo ligt de prijs per vierkante meter in Amsterdam een stuk hoger dan in Friesland. Daarom zal de waardevermeerdering door zo’n verbouwing in Amsterdam hoger liggen dan als je op het platteland woont.

Hogere woningwaarde door een zolderverbouwing

Is je zolder op dit moment nauwelijks bewoonbaar? Dan doe je er zeker goed aan om deze te verbouwen. Niet alleen voor je eigen woongemak en leefruimte overigens.

Een dakkapel plaatsen, de muren stucen, isolatie aanleggen of een trap naar zolder maken als die er nog niet was, zorgen stuk voor stuk voor extra woningwaarde. Met een dakkapel wordt de zolder een stuk groter, wat een waardevermeerdering oplevert van zo’n 60 tot 100% van de gemaakte kosten.

Hogere woningwaarde door verduurzaming

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen beter voor het milieu én voor je energierekening, maar ook voor de verkoopwaarde van je huis. Energiezuinige woningen zijn nu eenmaal erg in trek. Dat maakt verduurzamende maatregelen zoals zonnepanelen op het dak, dubbel glas of nieuw isolatiemateriaal een extra slimme investering.

De waardevermeerdering bij verduurzamende maatregelen is niet altijd 100% van de gemaakte kosten, maar ga uit van zo’n 75 tot 85% daarvan.

Om het in cijfers uit te drukken: een hoger energielabel (A/B) kan de verkoopprijs van je woning al met zo’n € 6.000 verhogen, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bovendien worden energiezuinige woning (label A of B) gemiddeld sneller verkocht.

Hogere woningwaarde door een nieuwe badkamer of keuken?

Jammer maar helaas, een badkamer- of keukenverbouwing werkt niet altijd waardevermeerderend. Dit omdat badkamers en keukens heel smaakgevoelig zijn. Ze vergroten dus wel jouw wooncomfort, maar het zou zomaar kunnen dat een volgende bewoner minder enthousiast wordt van jouw marmeren aanrechtblad of badkamer dan jijzelf.

Ga je wonen in een woning met een sterk verouderde badkamer? Dan heb je kans dat jouw badkamerverbouwing wél de waarde van je woning verhoogt. Maar als je badkamer niet de slechtste was, doe je een verbouwing meer voor jezelf dan om je woning meer waard te maken.

Gemiddeld levert een badkamerverbouwing zo’n 50% van de gemaakte kosten aan waardevermeerdering op.

Hogere woningwaarde door onderhoud

Klein onderhoud aan je woning kan ook waardevermeerderend zijn. Je woning ziet er voor potentiële kopers een stuk beter uit met fris geverfde kozijnen dan met afbladderende verf. Dit alles zal niet direct de WOZ-waarde van je woning flink verhogen, maar komt wel positiever over op geïnteresseerden als je je huis te koop gaat zetten. In die zin verdien je dit soort gemaakte kosten dan wel terug.

Bij onderhoud kun je bijvoorbeeld denken aan:

Wat levert de grootste meerwaarde op?

Over het algemeen zal je meestal niet alle verbouwkosten terugverdienen door waardevermeerdering van je huis. Dit komt doordat sommige verbeteringen gevoelig zijn voor smaak. Als je bijvoorbeeld een flitsend kookeiland laat aanleggen, haal je de hoge kosten daarvoor er vaak niet uit.

Over het algemeen is het vergroten van de woonruimte het meest aantrekkelijk qua woningwaarde. Daarbij kun je denken aan een dakkapel maken, een trap naar zolder aanleggen of een uitbouw realiseren.

Verduurzamende maatregelen zijn daarnaast interessant omdat ze niet alleen waardevermeerderend zijn, maar ook je energierekening omlaag brengen. Zo wordt gezegd dat je zonnepanelen al binnen zo’n 7 jaar hebt terugverdiend door je lagere stroomafname bij de energieleverancier. Als je daarna ook nog je huis met zonnepanelen voor een hoger bedrag verkoopt, is dat een extra voordeel.

Laat je de vloer vervangen? Plaats je een sauna of bubbelbad? Of doe je andere smaak-specifieke aanpassingen? Dan is de waardevermeerdering vaak beperkt. Maar aan de andere kant: groter wooncomfort is ook wat waard.

Voordelen waardevermeerdering huis

De waardevermeerdering van je huis heeft een aantal voordelen. Dat moge duidelijk zijn. Een belangrijk voordeel is dat je woning meer opbrengt als je deze te koop zet. Maar ook als je niet van plan bent je huis te verkopen, zijn er twee mogelijke voordelen.

1. Benut de overwaarde

Door waardevermeerdering kan er overwaarde op je huis ontstaan: je woning is meer waard dan de hypotheek die erop openstaat. Die overwaarde kun je op diverse manieren benutten, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek te nemen of door je bestaande hypotheek te verhogen. Zo maak je het bedrag vrij besteedbaar voor bijvoorbeeld een auto, een schenking aan je kinderen of een wereldreis. Belangrijk is wel dat je de hogere hypotheek ook qua inkomen kunt dragen.

2. Rente-opslag verlagen

Een ander voordeel is dat je door de hogere WOZ-waarde misschien je rente-opslag kunt verlagen. Dat zit als volgt. De hypotheekaanbieder bepaalt hoeveel rente-opslag jij bovenop een standaardrente betaalt door te kijken naar de verhouding tussen je WOZ-waarde en de hypotheekschuld. Hoe minder je hypotheekschuld is als percentage van je WOZ-waarde, hoe lager de rente-opslag ook is.

Je hebt kans dat je door de waardevermeerdering van je huis in een lagere risico-klasse valt, waardoor je voortaan minder rente hoeft te betalen.

Mogelijk nadeel waardevermeerdering huis

Klinkt misschien gek, maar er zit ook een nadeel aan de waardevermeerdering van je huis. Door de hogere WOZ-waarde moet je namelijk ook meer belastingen betalen. Onder meer de OZB-belasting wordt vastgesteld op basis van je woningwaarde. Dus een hogere woningwaarde betekent ook dat je voortaan een iets hoger bedrag op de blauwe enveloppen terugziet.

Ach, gelukkig staan daar een hoop voordelen én een mooiere woning tegenover. Bovendien valt het bedrag dat je voor deze belasting betaalt per jaar op zich mee.

Meer weten over verbouwen en verduurzamen?

Heb jij plannen om je woning te verbouwen of te verduurzamen? En ben je benieuwd hoe je je verbouwplannen kunt financieren en wat voor jou wel of niet haalbaar is? Onze Hypotheekexperts leggen het je haarfijn uit en denken mee hoe je jouw mooie plannen kunt waarmaken.

Plan je gratis eerste afspraak met een Hypotheekexpert en ontdek snel hoe je jouw mooie plannen vorm kunt geven.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8