Zelf een hypotheek afsluiten? Zo werkt een execution only-hypotheek


Romy Veul door Romy Veul op 12-01-2023
15x gelezen
4 min.

Het klinkt best aantrekkelijk én voordelig, zelf een hypotheek afsluiten. Een execution only-hypotheek wordt dat genoemd. Dat scheelt kosten voor hypotheekadvies. Máár, heel eerlijk: het is vaak niet de meest voordelige optie. Of beter gezegd: zelf een hypotheek afsluiten is meestal niet zo verstandig en aantrekkelijk als je misschien denkt. Hoe zit dat precies?

Zelf hypotheek afsluiten

Wat is een execution only-hypotheek?

Een execution only-hypotheek houdt in dat je zelf je hypotheek gaat afsluiten en daarbij geen advies inschakelt van een hypotheekadviseur. Je sluit de hypotheek dus rechtstreeks af bij de hypotheekaanbieder van jouw keuze.

Het voordeel daarvan is dat je geen advieskosten hoeft te betalen voor een hypotheekadviseur. Klinkt gunstig! Maar in de praktijk is zelf een hypotheek afsluiten vaak een minder goed idee. Vanwege de grote risico’s en de complexe materie waarmee je te maken krijgt, wordt zelfs sterk afgeraden om voor een execution only-hypotheek te kiezen.

Zelf een hypotheek afsluiten niet altijd goedkoper

Het is niet voor niets zo dat het merendeel van de Nederlanders hypotheekadvies inschakelt voor het afsluiten van een hypotheek. Zelf een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar even. Er zijn veel mogelijke aanbieders, allerlei voorwaarden waartussen je moet kiezen en een hypotheek is ook nog een product waar je jarenlang aan vastzit. Dus maak je een onhandige keuze, dan heeft dat meteen gevolgen voor een lange periode.

De voornaamste reden om tóch voor een hypotheekadviseur te kiezen, is dat je vaak op de langere termijn voordeliger uit bent. Je zou misschien denken dat het goedkoper is als je geen bemiddelingskosten betaalt. Maar schijn bedriegt. Er zijn maar 14 execution only-hypotheekaanbieders waar je zelf een hypotheek kunt afsluiten, terwijl er veel meer hypotheekaanbieders bestaan dan die paar. De kans is dus aanwezig dat jij voor een execution only-hypotheek niet bij de voor jou voordeligste hypotheekaanbieder terecht kunt.

Dat betekent hogere maandlasten. Het lijkt wellicht een klein verschil als je bijvoorbeeld € 25 meer maandlasten betaalt dan bij een andere bank. Maar besef wel dat je bij een rentevaste periode van 15 jaar toch € 25 x 15 jaar x 12 maanden = € 4.500 duurder uit bent. Dan kun je beter voor een veel lager bedrag dan dat hypotheekadvies bij Hypotheek.nl inschakelen.

Nadelen van een execution only-hypotheek

Naast de mogelijk hogere kosten kleven er nog meer nadelen aan een execution only-hypotheek. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Je hebt een beperkte keuze aan execution only-hypotheekaanbieders.
  • Je moet zelf alle voorwaarden en rentes vergelijken, ook als je daar wellicht niet goed in thuis bent.
  • Je hebt een verhoogd risico op fouten, die je helaas duur kunnen komen te staan.
  • Het kost jou veel tijd om je opties te vergelijken en alles goed uit te pluizen.
  • Mogelijk zie je belangrijke punten over het hoofd, zoals verzekeringen of essentiële kleine lettertjes.

En dan is het ook nog zo dat veel dingen extra complex worden als je op dit moment al een hypotheek hebt en naar een andere woning gaat verhuizen. Ga je dan je huidige hypotheek meenemen of oversluiten? Kom je in aanmerking voor een overbruggingskrediet? Wat doe je met de verzekeringen naast je hypotheek: meenemen, oversluiten of stopzetten? Al dat soort zaken kan een hypotheekadviseur voor je uitzoeken.

Als je je daar zelf in gaat vastbijten, kost dat zeeën van tijd en levert het je misschien ook kostbare fouten of op z’n minst frustraties op.

Hypotheek zonder advies, wat kost dat?

Ook als je een execution only-hypotheek afsluit, kun je niet onder de kosten voor een hypotheek afsluiten uit. Zo betaal je bij een hypotheek zonder advies alsnog bemiddelingskosten van – gemiddeld – zo’n € 1.000. Je bespaart wel de kosten voor hypotheekadvies, maar bent dus niet helemaal gratis uit.

Dat terwijl je bij Hypotheek.nl al vanaf € 2.195 begeleiding krijgt tijdens het gehele traject: vanaf de berekening van je maximale hypotheek tot het aanvragen van de hypotheek. Dan hoef je niet overal zelf achteraan te gaan én weet je zeker dat je een passende en voordelige hypotheek afsluit.

Naast die kosten voor bemiddeling zal je in elk geval de volgende kosten betalen:

Verder betaal je mogelijk aanvullende kosten voor een huis kopen, zoals overdrachtsbelasting, kosten voor de aankoopmakelaar en eventuele NHG-kosten of een bereidstellingsprovisie.

Kies je toch voor execution only? Let dan hierop!

Ga je toch het risico aan door zelf je hypotheek af te sluiten via execution only? Weet dan dat het maken van een kennistest verplicht is. Die is opgesteld door de AFM om te toetsen hoe het met jouw kennis over hypotheken is gesteld. Alleen als jij met vlag en wimpel slaagt voor die test, mag je daadwerkelijk een execution only-hypotheek afsluiten.

Zorg er verder voor dat je niets over het hoofd ziet tijdens het afsluiten van je hypotheek. Onze kennisgids hypotheek afsluiten geeft je een goed beeld van waar je in elk geval op moet letten.

Sluit je hypotheek af met Hypotheek.nl

Bij Hypotheek.nl bieden we niet de optie om zelf een hypotheek af te sluiten. Wij vinden het namelijk belangrijk dat jij de juiste keuzes maakt voor je hypotheek en helpen je daar graag bij. Zo zie je niets over het hoofd, selecteer je de juiste hypotheekaanbieder uit de meer dan 30 aanbieders met wie wij samenwerken en maak je een keuze die voor jou gunstig uitpakt.

Eerst een keer sparren over wat wij voor je kunnen doen? Geen probleem! Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8