Aankoopmakelaar: kosten, voordelen en is het nodig?


Romy Veul door Romy Veul op 25-12-2023
123x gelezen
5 min.

Je zoektocht naar een eigen koopwoning is niet zomaar iets. Daarom kiezen veel mensen ervoor daarbij de hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kan je in alle fasen van het aankoopproces helpen. En geeft je vaak een voordeel op de woningmarkt. Maar is zo’n makelaar wel écht nodig om een huis te kunnen kopen? En wat zijn de kosten voor een aankoopmakelaar? Ontdek hier het eerlijke antwoord op jouw prangende vraag: wel of geen aankoopmakelaar?

Aankoopmakelaar kosten en voordelen

Snel antwoord

Wat kost een aankoopmakelaar?

Het tarief voor een aankoopmakelaar verschilt per makelaar. Dit tarief noem je de courtage. Bij de ene makelaar is het een percentage van de koopsom voor de woning; bij de ander een vast bedrag voor de geleverde diensten. Check van tevoren hoe dit bij jouw makelaar zit.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij de aankoop van een woning. Vanaf de zoektocht naar een huis tot aan het checken van het koopcontract. De makelaar gaat bijvoorbeeld mee naar bezichtigingen, tipt nieuw woningaanbod en helpt je bij de onderhandelingen over het huis.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar neemt je veel regel- en uitzoekwerk uit handen en adviseert je over eventuele gebreken aan de woning en over een goed bod. Een fijn voordeel! Op die manier kan een aankoopmakelaar je ook geld besparen. Aan de andere kant betaal je wel een tarief voor zijn diensten.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan je van begin tot eind bijstaan als jij een woning gaat kopen. Zo kan hij of zij je tijdens het oriënteren op mogelijke woningen tippen op nieuw woningaanbod. Soms zelfs al voordat een huis op Funda staat. Dat geeft je een streepje voor op andere geïnteresseerden.

Daarnaast kan de makelaar met je meegaan naar bezichtigingen als expert die je op belangrijke details kan wijzen. En ben je erover uit dat je die ene woning wilt bemachtigen? Dan kan de makelaar je adviseren over een passend bod. Ook als de woning eenmaal van jou is, heeft deze aankoopspecialist meerwaarde. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld het koopcontract nalopen en meegaan naar het laatste rondje door de woning vóór de sleuteloverdracht.

Tip: kijk wat je zelf kunt oppakken

Je hoeft een aankoopmakelaar niet alles te laten oppakken als jij een huis gaat kopen. Je kunt ook besluiten sommige stappen zelf te zetten en de aankoopmakelaar bijvoorbeeld alleen om advies te vragen voor een passend bod of alleen naar het koopcontract te laten meekijken. Dat scheelt soms flink in de kosten.

Maak hierover van tevoren samen afspraken.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar inschakelen is niet gratis. Maar er zijn wel een aantal redenen waarom veel huizenkopers een makelaar in de arm nemen. De belangrijkste? Het aanbod aan woningen is op dit moment groter dan de vraag. Best uitdagend dus om een huis te bemachtigen en daarop een bod uit te brengen dat ook wordt geaccepteerd. Tegelijkertijd wil je niet méér bieden dan nodig is.

Dit zijn 4 voordelen van een aankoopmakelaar.

Voordeel 1: scherpe blik bij bezichtigingen

Als je eenmaal enthousiast bent over een woning, is het nog best lastig om kritisch te blijven. Zo zie je al snel dingen over het hoofd tijdens een bezichtiging van hooguit twintig minuten. Gezien je onderzoeksplicht als koper is het belangrijk dat je ook oog hebt voor details.

Een aankoopmakelaar helpt je daarbij. Jouw makelaar kan met een kritisch oog kijken naar punten waar jij zelf nog niet aan hebt gedacht: bestemmingsplannen, juridische clausules, een erfpachtcanon, een oude cv-ketel, etc. Ook stelt hij voor jou de juiste vragen bij een bezichtiging.

Zo krijg je niet achteraf met vervelende verrassingen te maken, zoals extra maandelijkse kosten voor erfpacht, onverwachte bouwplannen op het mooie grasveld voor de deur of hoge kosten voor het vervangen van een dak dat verrot blijkt.

Voordeel 2: deskundige op het gebied van huizen kopen

Een woning kopen is niet iets wat je wekelijks doet. Er komt veel op je af als je je eenmaal in deze grote stap verdiept. Hoe breng je een goed bod uit? Waar let je op bij een bezichtiging? En welke ontbindende voorwaarden zijn slim om op te nemen? En heb je überhaupt kans op een woning in deze regio met jouw budget?

Een aankoopmakelaar kan al die vragen voor je beantwoorden. De makelaar is goed bekend met het kopen van een huis én met de regio waarin jij wilt wonen. Die kennis komt wellicht goed van pas als jij de spannende stap naar een eigen koopwoning zet.

Voordeel 3: eerder op de hoogte van het woningaanbod

Er is al een tijdje sprake van krapte op de woningmarkt. Je leest soms de gekste verhalen. Woningen die al verkocht blijken als jij belt om een bezichtiging te plannen. Huizen die niet eens op Funda komen te staan, omdat iemand ze onderhands koopt. Of huizen die al verkocht worden voordat de biedingsprocedure afloopt, bijvoorbeeld doordat iemand zonder voorbehoud van financiering een goed bod uitbrengt.

Dat soort scenario’s kun je voor zijn door met een aankoopmakelaar je geluk op de woningmarkt te beproeven. Jouw makelaar krijgt vaak al eerder nieuw woningaanbod doorgespeeld, waardoor die je al vroeg kan tippen over nieuwe woningen. Dat kan je een voorsprong geven op andere geïnteresseerden.

Voordeel 4: advies over een goed (niet te hoog) bod

Woningen gaan op dit moment nauwelijks nog tegen de vraagprijs weg. Veel geïnteresseerden bieden ver boven de vraagprijs. Soms overbieden mensen zelfs zo veel dat ze boven wat het huis waard is gaan zitten. Dat laatste kan ongunstig zijn, aangezien je nooit méér dan 100% van de woningwaarde mag lenen, en je ook nog te maken krijgt met kosten koper.

Een aankoopmakelaar helpt je om een realistisch én aantrekkelijk bod uit te brengen. Hij behoedt je ervoor om meer te bieden dan nodig is. En helpt je tegelijkertijd om een bod te doen dat voor de verkopers interessant is. Ook denkt de makelaar mee over passende ontbindende voorwaarden. Denk aan een voorbehoud van financiering of een voorbehoud verkoop eigen huis.

Soms kun je door een aankoopmakelaar veel geld besparen, omdat je minder snel te veel zult overbieden. Je hebt namelijk goed zicht op de prijzen voor bijvoorbeeld vergelijkbare woningen.

Tip: krijg je budget helder

Even tussendoor: of je nu wel of geen aankoopmakelaar inschakelt, zorg ervoor dat je van tevoren precies weet hoeveel jij aan een woning kunt besteden. Dus hoeveel eigen geld je kunt inbrengen en hoeveel je maximale hypotheek bedraagt. Het zou zonde als je een woning bezichtigt, daar je hart aan verliest en vervolgens dat droomhuis niet kunt betalen.

Hoe je zicht krijgt op je budget? Simpel. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een van onze Hypotheekexperts. Die rekenen dit graag voor je uit. Je zit daarna nog nergens aan vast, maar hebt wel al een eerste belangrijke stap gezet in jouw woningzoektocht. Wil je vast een indicatie? Bereken dan jouw maximale hypotheek met onze rekentool.

Kosten aankoopmakelaar

Net zoals de bakker en schilder niet voor nop werken, zo betaal je ook kosten voor een aankoopmakelaar. Die kosten worden ook wel makelaarskosten, aankoopmakelaar-tarieven of courtage genoemd. Wat kost een aankoopmakelaar precies? Tja, de aankoopmakelaar-tarieven lopen erg uiteen.

Aan de ene kant zijn er makelaarskantoren die werken met een vast tarief voor de aankoopmakelaar. Je maakt hier van tevoren afspraken over. Ook spreek je bijvoorbeeld af naar hoeveel bezichtigingen de makelaar mee zal gaan. Wil je meer huizen bezichtigen dan dat? Dan zal je wellicht een extra bedrag moeten betalen.

Aan de andere kant zijn er ook makelaars waarbij je een percentage van de aankoopprijs van de nieuwe woning betaalt. Meestal is dit een percentage van zo’n 1 à 2% van de koopsom (inclusief btw). Dit betekent dat je voor een duurdere woning een hoger tarief aan de aankoopmakelaar betaalt dan voor een wat voordeliger huis.

Rekenvoorbeeld

Stel: jij hebt met je makelaar een courtage afgesproken van 1,4% en je koopt een huis van € 315.000,-.

Makelaarscourtage 1,4% van de koopsom
Koopsom huis € 315.000,-
Makelaarskosten € 4.410,-

Wat voor kosten jouw aankoopmakelaar ook rekent, laat altijd jullie afspraken van tevoren helder op papier zetten. Spreek daarbij ook af welke diensten je van de makelaar verwacht en wat je eventueel zelf kunt doen.

Wanneer moet ik de makelaarskosten betalen?

Als je een courtage afspreekt met je makelaar, dan geldt altijd: no cure, no pay. Je hoeft de makelaarskosten pas te betalen zodra je een woning hebt gekocht. Het betalen van de kosten doe je meestal bij de notaris, tegelijk met een aantal andere kosten koper. De kosten voor de aankoopmakelaar staan dan op de hypotheekakte vermeld, samen met bijvoorbeeld de kosten voor de notaris.

Heb je een vast tarief afgesproken met je makelaar? Dan betaal je die meestal direct aan de makelaar, vaak al aan het begin van de opdracht.

Tip: vraag meerdere offertes op

Het is slim om bij meerdere makelaarskantoren een offerte op te vragen. Dan heb je goed vergelijkingsmateriaal en betaal je zeker weten niet te veel.

Dus: wel of geen aankoopmakelaar?

Er zitten dus een aantal voordelen aan een makelaar inschakelen. De makelaar kan je bijvoorbeeld helpen bij een goed bod uitbrengen. En behoedt je voor vervelende verborgen gebreken die je in je enthousiasme niet opmerkt. Ook kun je met een specialist aan je zijde soms sneller een woning vinden.

Wel betaal je voor de aankoopmakelaar een bedrag. Dat is vaak op z’n minst een paar duizend euro. Aan de andere kant kan een makelaar je ook geld besparen, doordat je niet onnodig hoog hoeft te bieden. En het scheelt tijd en uitzoekwerk natuurlijk.

Zelf een woning kopen zonder makelaar is uiteraard een stuk goedkoper, maar kan wel wat uitdagender zijn. Wij helpen je graag op weg bij de voorbereiding. Onze voorbeeldbrief bod uitbrengen en checklist huis bezichtigen helpen om ook zonder makelaar goed voorbereid deze spannende stappen te zetten.

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8