Taxatie huis: wat is het en wat kost het?


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2023
499x gelezen
5 min.

Een taxatie van je huis is een must als je een woning koopt. Aan de ene kant is een taxatie nodig voor de geldverstrekker als je een hypotheek aanvraagt. Aan de andere kant is het fijn voor jou om te weten hoeveel jouw woning of de woning die je wilt kopen waard is. Maar hoe gaat zo’n taxatie van een woning in zijn werk? Hoe vind je een goede taxateur? En wat zijn de kosten voor de taxatie van een huis?

Kosten taxatie huis

Wanneer is een taxatie van je huis nodig?

Aan de ene kant kun je een taxatie van een huis laten doen als je benieuwd bent of de prijs die je biedt wel realistisch is. Maar in de praktijk komt dat niet heel vaak voor, omdat woningen vaak razendsnel verkocht worden en er dus nauwelijks tijd is voor een taxatie.

Taxatie voor de hypotheek

Meestal is er sprake van een taxatie voor de hypotheek. Dit is nodig voor de geldverstrekker, want je maximale hypotheek is deels afhankelijk van de waarde van je woning. De hypotheek die je afsluit, mag hooguit 100% van de marktwaarde van je woning bedragen. Hoeveel de marktwaarde is, stelt een onafhankelijke taxateur voor je vast bij een taxatie voor de hypotheek.

De hypotheekaanbieder wil die waarde weten, omdat de taxatiewaarde bepalend is voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Als je hebt overboden op een huis, kan de taxatie van je woning best spannend zijn. Mogelijk heb je meer geboden dan wat de woning op dit moment waard is en mag je dus niet de gehele koopsom lenen. In dat geval moet je spaargeld of voldoende overwaarde hebben om de financiering alsnog rond te krijgen. Overigens heb je vanwege de bijkomende kosten koper voor de aankoop van een huis altijd eigen geld nodig om een woning te kunnen kopen.

Je hebt een taxatie voor je hypotheek onder meer nodig in deze situaties:

 • Je sluit een nieuwe hypotheek af. De hypotheekverstrekker wil weten of jouw woning minimaal 100% van de hypotheeksom waard is.
 • Je wilt je bestaande hypotheek verhogen. Met een taxatie kun je laten zien dat je woning meer waard is dan de hypotheek die erop openstaat en dat je dus voldoende overwaarde hebt om je hypotheek te verhogen.
 • Je wilt je hypotheek aanpassen, bijvoorbeeld om de risico-opslag voor je hypotheek naar beneden te laten bijstellen. Daarvoor wil de bank ook de waarde van je woning weten.
 • Je wilt de verkoopprijs voor je huis weten. Een taxatie kan je hiervoor een eerste indicatie geven. Dit kan nuttig zijn als je mogelijk wilt verhuizen, als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde op de WOZ-beschikking of als je een woning na overlijden wilt verkopen.

Wat houdt de taxatie van een woning in?

Bij een taxatie van je woning komt een taxateur langs om de waarde van de woning onafhankelijk te bepalen. Deze taxateur mag niet je eigen aankoopmakelaar of de makelaar van de verkoper zijn. Het moet een onpartijdige externe makelaar zijn. Deze taxateur bekijkt de woning grondig en verdiept zich daarnaast in de lokale woningmarkt. Zo zal hij ook kijken wat soortgelijke woningen hebben opgebracht.

Elke taxateur zal anders te werk gaan. Controleer altijd van tevoren welke eisen jouw hypotheekverstrekker stelt aan een taxateur, zodat je zeker weet dat het taxatierapport aan alle voorwaarden voldoet.

Een taxateur zal naar allerlei aspecten van de woning en de omgeving kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de ligging van de woning;
 • het oppervlak van de woning (inclusief de grond eromheen);
 • de verkoopprijs van soortgelijke woningen;
 • wel/geen erfpacht;
 • het bouwjaar;
 • het type woning en de indeling;
 • het aantal kamers;
 • het energielabel (en de investeringen die nodig zijn om de woning te verduurzamen);
 • informatie over de staat van de woning;
 • het bestemmingsplan.

Let op: een taxateur zal de bouwkundige staat van de woning niet beoordelen. Als je hier wel informatie over nodig hebt, moet je daarvoor een bouwkundige keuring laten uitvoeren door een bouwkundig expert.

Lees meer over de bijkomende kosten bij het kopen van een huis.

Kosten taxatie huis

De kosten voor de taxatie van een huis verschillen per taxateur. Maar ga uit van gemiddeld zo’n € 600 voor een taxatie. Het kan lonen om bij meerdere taxateurs een tarief op te vragen. En schakel je Hypotheek.nl in voor hypotheekadvies? Dan regelen wij voor jou een extra voordelige taxateur.

Onder de kosten voor de taxatie van een huis vallen, naast het gebruikelijke tarief van de taxateur, ook kosten voor bijvoorbeeld het opvragen van een bestemmingsplan van de gemeente of van gegevens uit het Kadaster. Verder betaal je voor taxateurs met een NWWI-keurmerk een NWWI-bijdrage. Let op: bij de ene taxateur zitten dit soort kosten al in een all-in prijs; bij een andere taxateur zal je hiervoor apart moeten bijbetalen.

Het goede nieuws is dat de kosten voor een taxatie fiscaal aftrekbaar zijn. Je mag de kosten dus aftrekken van je belastbaar inkomen bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dat scheelt flink!

Waar moet je op letten bij de taxatie?

Geef altijd aan de taxateur aan waar je de taxatie voor nodig hebt. Dat kan een nieuwe hypotheek zijn, verhoging van je bestaande hypotheek, het financieren van een verbouwing of een goed beeld krijgen van wat je voor je huidige woning bij verkoop kunt vragen. Zo is het slim om als je een woning koopt te vertellen welk bedrag aan hypotheek jij nodig hebt. De taxateur kan dat mogelijk in zijn achterhoofd houden bij de taxatie.

Verder is het belangrijk dat jouw taxateur is aangesloten bij het NWWI. Als je een NHG-hypotheek afsluit, is het verplicht dat je taxatie door een taxateur met NWWI-keurmerk wordt gedaan. Ook bij hypotheken zonder NHG wordt het NWWI-keurmerk vaak verplicht gesteld.

Veelgestelde vragen

Wanneer taxatie bij een hypotheek?

Je hebt altijd een taxatie nodig als je je hypotheek gaat aanpassen of verhogen of als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. De geldverstrekker wil in elk van die situaties zeker weten dat jouw woning voldoende waard is om dit bedrag aan hypotheek te kunnen afsluiten. Daarom is een taxatie van je huis nodig.

Wat kost een taxatie van een huis?

De precieze kosten voor een taxatie van je huis verschillen per taxateur. Maar ga uit van gemiddeld zo’n € 600 voor alles bij elkaar. Als je Hypotheek.nl inschakelt voor hypotheekadvies, kunnen we extra voordelig een taxatie voor jou regelen.

Zijn online taxaties ook toegestaan?

Eerder kon je bij onder meer Calcasa online een taxatie van je woning aanvragen voor een paar tientjes. Na een paar klikken had je het taxatierapport al op je scherm staan.

Zo’n automatische taxatie is alleen vanaf 1 juli 2021 niet meer toegestaan als je een hypotheek aanvraagt bij een bank. Bij diverse andere hypotheekaanbieders is dit rapport wel voldoende, mits je hypotheek niet meer dan 90% van je woningwaarde bedraagt. Let wel op dat de getaxeerde waarde via Calcasa vaak een stuk lager uitvalt dan bij een gewone taxatie.

Advies nodig over je hypotheek?

Wil je een hypotheek aanvragen of je bestaande hypotheek verhogen of aanpassen? Dan is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Onze Hypotheekexperts staan graag voor je klaar.

Wat extra fijn is: wij kunnen ook de taxatie voor je regelen. Heb jij daar geen omkijken naar én weet je zeker dat de taxatie voor een voordelige prijs en volgens alle voorwaarden wordt verricht.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Plan dan een gratis online kennismaking met een van onze Hypotheekexperts. We ontmoeten je graag online.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8