Overzicht kosten voor het afsluiten van een hypotheek


Wesley van den Ham door Wesley van den Ham op 03-01-2024
113x gelezen
4 min.

Het afsluiten van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor de notaris en voor een taxatie. Maar er zijn ook optionele kosten. In dit totaaloverzicht zetten we alle kosten voor het afsluiten van een hypotheek op een rij.

Lees ook: het volledige stappenplan voor het afsluiten van een hypotheek

Kosten hypotheek afsluiten

Overzicht kosten voor het afsluiten van een hypotheek

Wat kost een hypotheek afsluiten nu eigenlijk? De kosten verschillen natuurlijk per situatie, maar hieronder vind je een overzicht van de kosten die je in ieder geval zult maken. Verderop in dit artikel volgt een uitgebreide toelichting op elke kostenpost.

  • Taxatiekosten: ongeveer € 500.
  • Notariskosten: ongeveer € 1.100 (uitgaande van een woning van € 250.000).

Daarnaast kun je eventueel te maken krijgen met de volgende kosten voor een hypotheek afsluiten:

  • Kosten voor hypotheekadvies: vanaf € 2.150 (all-in) bij Hypotheek.nl.
  • Bankgarantie: kosten die je aan de bank verschuldigd bent als je de waarborgsom in het voorlopig koopcontract niet zelf betaalt, maar daarvoor een garantie van de bank aanvraagt.
  • Borgtochtprovisie: een eenmalig bedrag dat je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
  • Bereidstellingsprovisie: het bedrag dat je betaalt als je de geldigheidsduur van je hypotheekofferte wilt verlengen, bijvoorbeeld omdat de overdracht van de woning nog even op zich laat wachten.
  • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopwaarde van je woning. (Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je 18 tot 34 jaar oud bent en een huis van maximaal € 510.000 koopt om zelf in te wonen. Beleggers en mensen die een tweede woning kopen betalen niet 2% maar 10,4% overdrachtsbelasting.)

Taxatiekosten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten of je bestaande hypotheek wilt verhogen, vraagt een hypotheekaanbieder hiervoor bijna altijd om een taxatie van je woning. Je kunt namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde aan hypotheek krijgen (op voorwaarde dat je inkomen voldoende is). Dit betekent dat de geldverstrekker moet weten hoeveel je woning op dit moment waard is. Voor deze taxatie moet je een taxateur inschakelen.

Veel taxateurs werken met een vast tarief, waarbij ook diverse bijkomende kosten zijn inbegrepen, zoals de kosten voor het opvragen van informatie uit het Kadaster. De kosten kunnen verschillen per taxateur. Als je verschillende taxateurs vergelijkt, kun je voor een bedrag van rond de € 500 klaar zijn.

Notariskosten

Voor het afsluiten van je hypotheek ben je verplicht een hypotheekakte en een overdrachtsakte door de notaris te laten opstellen. Voor het opmaken van deze akten brengt de notaris kosten in rekening. Ga je een bestaande hypotheek verhogen? Dan heb je alleen een hypotheekakte nodig.

De hoogte van deze kosten kan per notariskantoor verschillen. Een goed uitgangspunt is dat de notariskosten voor een woning van € 250.000 rond de € 1.100 liggen. Het loont om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Goed om te weten: bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn de kosten van de transportakte al bij de koopsom inbegrepen, omdat je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.) in plaats van kosten koper (k.k.) koopt. Je hebt dus alleen een hypotheekakte nodig.

Overdrachtsbelasting

Als je een woning ‘kosten koper’ koopt, moet je daarover overdrachtsbelasting afdragen. Deze belasting bedraagt over het algemeen 2% van de aankoopwaarde van je woning. Je betaalt dit bedrag via de notaris bij de overdracht van de woning.

Ben je 18 tot 34 jaar en koop je een woning van niet meer dan € 510.000? Dan heb je een meevaller: je bent vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Koop je een woning voor de verhuur, een vakantiewoning of een ander type woning waarvoor een verhoofd tarief geldt? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Koop je een nieuwbouwwoning, dan hoef je überhaupt geen overdrachtsbelasting te betalen. Je bent de eerste bewoner, dus is er geen sprake van overdracht van de woning.

Ook betaal je geen overdrachtsbelasting als je door een erfenis eigenaar wordt van een woning. Hetzelfde geldt als je mede-eigenaar wordt van een woning doordat je trouwt in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Kosten voor hypotheekadvies

Veel mensen schakelen bij het afsluiten of verhogen van hun hypotheek hypotheekadvies in. Je krijgt dan te maken met kosten voor het hypotheekadvies. Bij Hypotheek.nl geven we je onafhankelijk en persoonlijk advies over een bij jou passende hypotheek. Op basis van jouw wensen en behoeften zoeken we uit wat jouw mogelijkheden zijn en bij welke aanbieder je voordelig uit bent. Dat kan je op termijn veel geld en gedoe schelen.

Voor hypotheekadvies betaal je bij ons een vast all-in tarief. Duidelijk en zonder kleine lettertjes. Onze tarieven zijn scherp, omdat wij je dankzij onze efficiënte, digitale processen deskundig advies tegen een mooie prijs kunnen bieden. Wij zijn dan ook flink voordeliger dan de gemiddelde hypotheekadviseur.

Bekijk onze tarieven.

Fiscaal aftrekbare kosten

Een mooie meevaller: diverse kosten voor een hypotheek afsluiten zijn fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten en de eventuele bereidstellingsprovisie en kosten voor NHG. Dit betekent dat je de daarvoor gemaakte kosten bij de belastingaangifte mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt weer!

Jouw maximale hypotheek berekenen?

Wil je weten hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen? En wat voor jou de mogelijkheden zijn? Bij Hypotheek.nl ben je verzekerd van onafhankelijk hypotheekadvies. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8