Verzekering huis: welke verzekeringen heb je nodig voor een koophuis?


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
29x gelezen
4 min.

Wanneer je een hypotheek afsluit, brengt dat risico’s met zich mee. Het zou kunnen dat je door omstandigheden na een tijdje je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Of dat je nabestaanden achterblijven met een hypotheekschuld als je komt te overlijden. Daar wil je natuurlijk liever niet aan denken. Gelukkig hoeft dat ook niet als je jezelf goed beschermt tegen zulke risico’s. Hoe? Door een verzekering voor je huis af te sluiten. Daarbij kun je denken aan deze verzekeringen voor een huis.

Verzekering huis badkamer

Waarom verzekeringen voor een huis afsluiten?

Als je een hypotheek hebt afgesloten, moet je daarvoor maandelijks hypotheeklasten betalen. Bij het aangaan van je hypotheek wordt getoetst of je hypotheeklasten bij je inkomen en financiële lasten passen. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor het betalen van je lasten moeilijker wordt, bijvoorbeeld dat je arbeidsongeschikt raakt of dat je partner komt te overlijden.

Om grote financiële risico’s af te dekken, kun je bij je hypotheek een verzekering afsluiten. Een woonlastenverzekering of overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld. Beide verzekeringen keren maandelijks een bedrag uit als de situatie waarvoor je verzekerd bent zich voordoet. Met dat bedrag kun je (deels) het verschil in inkomen opvangen, waardoor je je hypotheeklasten gedurende een bepaalde periode kunt blijven betalen.

Daarnaast bestaan er diverse andere verzekeringen die je kunt afsluiten bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld om jezelf financieel in te dekken voor schade aan je eigen of andermans spullen. Een klein ongelukje kan namelijk aardig in de papieren lopen; dan is het fijn als de verzekeraar die schade voor je dekt.

Verplichte verzekeringen voor je huis

Je krijgt bij het kopen van een huis te maken met twee verplichte verzekeringen voor je huis:

 • opstalverzekering
 • overlijdensrisicoverzekering (niet altijd verplicht)

Opstalverzekering

Met de eerste verplichte verzekering voor je huis, de opstalverzekering, verzeker je de buitenkant van je woning tegen schade door onder meer een brand, inbraak of storm. Denk aan schade aan de gevel, de kozijnen of het dak.

Als je een appartement koopt, heb je deze verzekering vaak niet nodig. Meestal heeft de VvE dan al een opstalverzekering afgesloten, waarvoor jij via je servicekosten meebetaalt.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering sluit je bij je hypotheek af als verzekering en is bij veel geldverstrekkers verplicht. Als je een hypotheek met NHG afsluit, is deze verzekering nooit verplicht.

De verzekering keert als jij overlijdt een bedrag uit aan je nabestaanden (bijvoorbeeld je partner, kinderen of ouders) om daarmee de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Zo heeft diegene ook na jouw overlijden de middelen om in je woning te blijven wonen. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om deze verzekering te kunnen aanvragen.

Onze Hypotheekexperts kunnen je informeren of een overlijdensrisicoverzekering voor jou verplicht is. En zo niet, of het raadzaam is om die af te sluiten.

Andere mogelijke verzekeringen voor je huis

Daarnaast kun je als huiseigenaar onder meer de volgende verzekeringen voor je huis afsluiten:

 • aansprakelijkheidsverzekering (niet meer verplicht, wel aan te raden)
 • inboedelverzekering
 • woonlastenverzekering
 • rechtsbijstandsverzekering
 • arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering bij je huis meer. Wel heeft bijna elke Nederlander deze verzekering. Het is een vrij voordelige verzekering waarmee je voor een groot bedrag gedekt bent voor schade aan de eigendommen van anderen. Zo betaalt de verzekering het als jouw gevallen dakpan schade veroorzaakt aan de stoep of als je per ongeluk tegen een auto aan fietst en daarmee de auto van de buren beschadigt.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is bedoeld om alles wat in je woning staat te verzekeren. Als je bijvoorbeeld door waterschade veel meubels moet wegdoen of als je gloednieuwe televisie wordt gestolen, vergoedt de inboedelverzekering dat. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering keert een bedrag uit wanneer je inkomen daalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zo’n verzekering is vooral nuttig als je weet dat je bij inkomensdaling moeite kunt krijgen met het betalen van je maandlasten.

Rechtsbijstandsverzekering

Verder kun je eventueel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, zodat je bij juridische conflicten zonder extra kosten een jurist of advocaat kunt inschakelen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een conflict hebt met een aannemer of met de vorige eigenaren van de woning. Je komt dan niet voor hoge juridische kosten te staan, terwijl je wel kunt rekenen op goede juridische hulp.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Ben je zzp’er? Dan kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering handig zijn. Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt wordt, kun je immers niet twee jaar lang loon doorbetaald krijgen door je werkgever. Je kunt dan wel een bijstandsuitkering aanvragen, maar waarschijnlijk valt die een stuk lager uit dan je normale inkomen als ondernemer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je bij arbeidsongeschiktheid van doorbetaling van je inkomen.

Verzekeringen afsluiten bij je hypotheek – ja of nee?

Het hangt maar net van je situatie af wat jij bij je hypotheek het beste qua verzekeringen kunt afsluiten. Nu is het natuurlijk zo dat verzekeringen maandelijkse kosten met zich meebrengen, wat een reden kan zijn om een bepaalde verzekering niet af te sluiten. Aan de andere kant kan een verzekering je wel beschermen tegen grote financiële risico’s.

Overwegingen voor verzekeringen huis

Onderstaande vragen helpen om te bepalen of een bepaalde verzekering voor je huis voor jou verstandig is om af te sluiten.

 • Hoeveel risico loop je dat dat waartegen je je verzekert (overlijden, arbeidsongeschiktheid, een juridisch conflict, etc.) gebeurt?
 • Hoeveel kost de verzekering per maand? En hoeveel zou het kosten als je de verzekering niet hebt en wel met het financiële risico te maken krijgt (dus als je bijvoorbeeld alle schade aan je inboedel zelf moet betalen)?
 • Wat is jouw risico op inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid? Kun je bijvoorbeeld ander werk vinden?
 • Hoe ziet je financiële situatie eruit? Hoeveel spaargeld heb je? Hoeveel bedragen jullie vaste lasten? Kan je partner een eventuele inkomensdaling of een plotselinge kostenpost opvangen?
 • Hoeveel bedraagt de hypotheek ten opzichte van je inkomen? Hoe hoger die verhouding is, hoe meer risico je loopt.
 • Koop je in je eentje een woning? Ga na wat er met je woning zou gebeuren als jij komt te overlijden. Kunnen je nabestaanden de hypotheekschuld dan opvangen, bijvoorbeeld door het huis te verkopen?

Advies over verzekeringen voor je huis

Het verschilt dus per situatie of het gunstig is om bepaalde verzekeringen voor je huis af te sluiten. Persoonlijk advies kan dan ook nuttig zijn. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl denkt graag mee en geeft je onafhankelijk advies. Over je hypotheek én over eventuele verzekeringen.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8