Borgtochtprovisie (NHG): wat is het en hoeveel bedraagt het?


Romy Veul door Romy Veul op 30-12-2023
561x gelezen
3 min.

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan krijg je te maken met NHG-kosten. Ook wel: de borgtochtprovisie. Dit is een klein bedrag dat je betaalt voor de voordelen van een hypotheek met NHG. Lees hier wat borgtochtprovisie NHG is en hoeveel je er eenmalig voor betaalt.

Borgtochtprovisie NHG

Wat is borgtochtprovisie bij NHG?

De borgtochtprovisie zijn de kosten die je betaalt voor een NHG-hypotheek. Als je (in 2024) een hypotheek afsluit van hooguit € 435.000 (of € 461.100 inclusief energiebesparende maatregelen), kun je daarbij kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie.

NHG kun je zien als een extra vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek. NHG wordt aangeboden door de Stichting Waarborgfonds Woningen. Die stichting staat bij een NHG-hypotheek borg voor je restschuld als je door omstandigheden je woningen gedwongen te koop moet aanbieden. Dat geldt bijvoorbeeld als je door een echtscheiding, verlies van je baan, arbeidsongeschiktheid of een grote daling van je inkomen krap bij kas komt te zitten.

Omdat de Stichting borg staat, spreken we van een “borgstelling”. De kosten die je maakt, zijn bedoeld voor de stichting om borg te kunnen staan tegenover de bank voor een eventuele schuld. De kwijtschelding van de restschulden bekostigt de stichting onder meer met de provisie die mensen met een NHG-hypotheek betalen.

Je betaalt borgtochtprovisie als je een hypotheek met NHG afsluit of als je je bestaande hypotheek oversluit naar een hypotheek met NHG. Ook als je een NHG-hypotheek verhoogt, moet je borgtochtprovisie betalen. In dat geval worden de kosten voor NHG alleen berekend over het opgehoogde leningdeel.

Hoeveel bedraagt de borgtochtprovisie?

De borgtochtprovisie voor NHG is 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Dit bedrag is onderdeel van de verschillende kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek. Stel: jij sluit een hypotheek af van € 200.000. Dan is je provisie € 1.200.

Je krijgt er wel een aantrekkelijk rentevoordeel voor terug, waar je gedurende de hele looptijd van je hypotheek van profiteert. Het financiële vangnet van NHG geeft namelijk ook je hypotheekaanbieder extra zekerheid, en daar zet zij een lagere rente dan bij hypotheken zonder NHG tegenover. Ook is het een fijn idee dat je bij een eventuele gedwongen verkoop niet met een restschuld achterblijft.

De borgtochtprovisie betaal je altijd bij de notaris als je je handtekening zet onder je hypotheekakte. Op die akte komen ook de bijkomende kosten, bijvoorbeeld de notariskosten en de kosten voor de taxatie te staan. Én de borgtochtprovisie voor NHG dus. Soms is het mogelijk om die kosten mee te financieren in je hypotheek.

Borgtochtprovisie aftrekbaar van de belasting

Het bedrag dat je betaalt voor de borgtochtprovisie is aftrekbaar bij je belastingaangifte over het jaar waarin je je huis koopt. Dat betekent dat je in het volgende jaar minder belasting hoeft af te dragen.

Andere kosten bij een huis kopen

Daarnaast krijg je te maken met diverse andere kosten voor een huis kopen. Dat zijn onder meer de kosten koper, zoals de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notariële akte. Daarnaast kun je rekenen op kosten voor de taxatie van je woning en kosten voor hypotheekadvies.

Gelukkig zijn veel van deze kosten net als de borgtochtprovisie aftrekbaar. Ook heb je als starter tussen de 18 en 40 jaar oud vaak recht op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat scheelt al snel een paar duizend euro.

Benieuwd naar jouw opties voor een NHG-hypotheek?

Wil je weten hoeveel jij aan hypotheek kunt afsluiten? En of het voor jou verstandig is om een hypotheek met NHG te nemen?

Maak vrijblijvend kennis met een van onze adviseurs. Zij vertellen je graag hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt én zoeken voor je uit wat in jouw geval gunstig is.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8