Wat is bereidstellingsprovisie en hoeveel bedraagt die?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
82x gelezen
3 min.

Heb je een hypotheekofferte aangevraagd, maar wil je de geldigheidsduur daarvan verlengen? Bij sommige hypotheekaanbieders kan dat. Zo kun je nog steeds profiteren van het aantrekkelijke rentevoorstel en de voorwaarden in de huidige hypotheekofferte. Wel zal je daarvoor vaak bereidstellingsprovisie moeten betalen. Dit artikel geeft je antwoord op die ene prangende vraag: wat is bereidstellingsprovisie?

Bereidstellingsprovisie dozen

Wat is bereidstellingsprovisie?

Om de vraag ‘Wat is bereidstellingsprovisie?’ te beantwoorden, moeten we eerst nog wat verder ingaan op de hypotheekofferte.

Als je een hypotheekofferte aanvraagt, zit daar altijd een bepaalde geldigheidsduur aan vast. Op de offerte staan twee data:

  • De offertedatum: vóór die datum moet je de offerte ondertekend terugsturen naar de hypotheekaanbieder.
  • De uiterste passeerdatum: uiterlijk op die datum moet je de hypotheekakte Dat doe je bij de overdracht van het huis.

De hypotheekofferte vervalt zowel wanneer je deze niet vóór de offertedatum ondertekend retour stuurt als wanneer je niet vóór de passeerdatum de hypotheekakte hebt ondertekend.

Maar soms heb je meer tijd nodig dan die geldigheidsduur. Dat is bijvoorbeeld soms het geval bij een nieuwbouwwoning of bij woningen waar de sleuteloverdracht langer op zich laat wachten. In zo’n geval kun je een verlenging van je hypotheekofferte aanvragen. Je mag dan langer gebruikmaken van het rente-aanbod en de voorgestelde voorwaarden.

Nu is het wel zo dat niet elke bank die verlengingsmogelijkheid gratis aanbiedt. Dat is op zich logisch. Want als de rente over een paar maanden hoger ligt, snijdt de bank zich in de vingers door jouw rentevoorstel met de huidige lage rente te laten staan. Er kleeft voor de bank dus een risico aan. Daarom vragen veel banken je om een bereidstellingsprovisie te betalen. Bij een aantal banken is het verlengen wel gratis.

Hoeveel betaal je voor bereidstellingsprovisie?

Dit is meestal een percentage van het hypotheekbedrag, waarbij de bank kijkt naar het aantal maanden waarmee je de hypotheekofferte wilt verlengen. Vaak zal je hiervoor zo’n 0,25% van het hypotheekbedrag moeten betalen per maand waarmee je verlengt. De voorwaarden voor verlengen en het bedrag voor bereidstellingsprovisie staan overigens al in de hypotheekofferte vermeld.

Rekenvoorbeeld

Stel: jij hebt een offerte aangevraagd voor een hypotheek van € 300.000 met een geldigheidsduur van drie maanden. Je wilt de offerte met drie maanden verlengen omdat de datum van de sleuteloverdracht voor je woning is uitgesteld.

In dat geval betaal je een bereidstellingsprovisie van 0,0025 x € 300.000 per maand = € 750 per maand. Je verlengt de offerte met drie maanden, dus dat komt neer op een totaalbedrag van € 750 x 3 = € 2.250.

Bij sommige banken hoef je geen kosten te betalen voor een bereidstellingsprovisie. Maar let op: deze banken zullen vaak annuleringskosten vragen als je de hypotheekofferte uiteindelijk toch annuleert.

Bereidstellingsprovisie aftrekbaar

De kosten voor een bereidstellingsprovisie zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Je mag deze kosten dus altijd in mindering brengen op het bedrag dat je bij de jaarlijkse aangifte opgeeft als belastbaar inkomen. Doordat de bereidstellingsprovisie aftrekbaar is, verdien je een deel van deze kosten terug.

Hoe lang is de hypotheekofferte geldig?

Een hypotheekofferte is in principe alleen geldig als je deze binnen de geldigheidstermijn ondertekend aan de bank terugstuurt. Hoe lang die termijn precies duurt, verschilt per bank. Gemiddeld is een geldigheidstermijn van zo’n drie maanden. Op de hypotheekofferte kun je de geldigheidstermijn terugvinden.

Wanneer is het verstandig om een hypotheekofferte te verlengen?

Als de uiterste passeerdatum voor de hypotheekofferte akelig dichtbij komt, heb je zelf de keuze of je de huidige hypotheekofferte verlengt tegen betaling van een eventuele bereidstellingsprovisie of dat je een nieuwe hypotheekofferte aanvraagt.

Wat verstandig is, hangt vaak af van de actuele rente.

Rekenvoorbeeld

Stel: jij hebt eerder een hypotheekofferte aangevraagd voor tien jaar rentevast waarop een rentepercentage van 3,5% staat en de actuele rente bedraagt 3,6%. Dan zou je 10 x 0,1% x € 300.000 = € 3.000 meer rente betalen over de hele looptijd als je deze hypotheekofferte laat schieten en een nieuwe offerte aanvraagt.

De andere optie zou zijn om de bestaande offerte te verlengen, wat je een bereidstellingsprovisie van € 2.250 kost, maar wel € 3.000 rentevoordeel oplevert. Dat laatste is in dit voorbeeld voordeliger.

Let wel op dat je het bedrag aan bereidstellingsprovisie in één keer moet kunnen betalen.

Wat is slim om te doen in mijn situatie?

Nu weet je wat een bereidstellingsprovisie is. Dit artikel heeft ook maar weer eens laten zien dat bij het afsluiten van een hypotheek veel komt kijken. Je komt voor allerlei keuzes te staan waar je waarschijnlijk niet dagelijks mee wordt geconfronteerd.

Geen zorgen: de Hypotheekexperts van Hypotheek.nl staan je graag bij in het hele proces. Ook over een eventuele bereidstellingsprovisie geven we je graag deskundig advies.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Vraag een gratis kennismaking aan met een van onze experts. We helpen je graag verder.

Wil je meer weten over de verschillende kosten die komen kijken bij het kopen van een huis? Lees dan dit artikel

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8