Advies- en bemiddelingskosten hypotheek


Romy Veul door Romy Veul op 25-10-2022
100x gelezen
2 min.

Als je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, is het vaak prettig om daar een hypotheekadviseur bij te betrekken. Niet vreemd dus dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders dit ook doet. Voor de diensten van de hypotheekadviseur betaal je een bedrag aan advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek. Hoeveel bedragen die kosten?

Advies en bemiddelingskosten hypotheek

Wat zijn advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek?

Een hypotheekadviseur kan je veel werk uit handen nemen als je een hypotheek aanvraagt. Zo vergelijken de Hypotheekexperts van Hypotheek.nl meer dan 30 geldverstrekkers voor jou op rente en voorwaarden. Ook geven ze je advies over passende voorwaarden, zoals een geschikte rentevaste periode en hypotheekvorm. En ga je de hypotheek daadwerkelijk aanvragen? Dan regelen ze alles rondom de aanvraag voor je.

Voor die diensten betaal je advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek. Die kosten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bestemd voor zowel het advies over je hypotheek als voor het bemiddelen tussen jou en de hypotheekaanbieder.

Advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek zijn vaak een vast, vooraf afgesproken, bedrag. Maar soms geldt ook een uurtarief. Vanaf 2013 zijn hypotheekadviseurs in elk geval verplicht om hun kosten voor advies en bemiddeling transparant te communiceren. Op provisiebasis werken is niet meer toegestaan.

Advies- en bemiddelingskosten bij Hypotheek.nl

Bij Hypotheek.nl werken we altijd met een vast tarief aan advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek. zo weet je van tevoren precies met welke kosten je rekening moet houden.

Bij ons kun je al terecht vanaf € 2.350 als starter. Die prijs is all-in, dus ook inclusief advies over onder meer de verzekeringen naast je hypotheek.

Daarmee zijn onze tarieven een stuk scherper dan die van veel andere hypotheekadviseurs. Dat heeft er alles mee te maken dat wij volledig online hypotheekadvies geven. Bij ons betaal je dus niet voor dure kantoorpanden, maar enkel voor goed advies.

Advieskosten hypotheek

De advieskosten voor je hypotheek zijn de kosten die je hypotheekaanbieder rekent voor het advies dat hij jou geeft over een passende hypotheek.  De hypotheekadviseur vergelijkt voor jou meerdere hypotheekproducten op voorwaarden en rente. Zo kun jij specifiek een hypotheek afsluiten die bij jouw situatie past en die je een voordelige rente en gunstige voorwaarden biedt.

Bemiddelingskosten hypotheek

Daarnaast betaal je een bedrag aan bemiddelingskosten voor je hypotheek. Die kosten zijn bestemd voor het bemiddelen van de hypotheekadviseur tussen jou en de hypotheekaanbieder. In principe regelt de hypotheekadviseur alles voor je: vanaf het renteaanbod tot de definitieve hypotheekakte. Daarvoor betaal je dus een bedrag aan bemiddelingskosten voor je hypotheek.

Advies- en bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar

Een deel van de advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek kun je terugkrijgen. Dit heeft ermee te maken dat de kosten (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar zijn. Bij het doen van de belastingaangifte mag je deze gemaakte kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt in de belasting die je moet afdragen.

Hypotheekadvies aanvragen?

Sta jij op het punt een hypotheek af te sluiten? Of heb je om andere redenen behoefte aan hypotheekadvies? Plan een eerste afspraak in met een Hypotheekexpert. Gratis en vrijblijvend!

Onze Hypotheekexperts helpen je graag op weg met deskundig en 100% onafhankelijk hypotheekadvies. Dat kost misschien iets, maar levert je vooral heel veel op: een passende hypotheek én scherpe maandlasten.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8