Hypotheek aanvragen: Alles wat je daarover moet weten!


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
35x gelezen
4 min.

Jij en je hypotheekadviseur zijn het erover eens: déze hypotheek is voor jou voordelig. Dan is het tijd voor de volgende stap: je hypotheek aanvragen. Ook dat is een stap waar het nodige bij komt kijken. Documenten aanleveren, een taxatie regelen en natuurlijk wachten, wachten en nog eens wachten in de hoop dat je aanvraag wordt goedgekeurd. Wij praten je alvast volledig bij: dit is alles wat je moet weten over een hypotheek aanvragen.

Hypotheek aanvragen

Vóór de hypotheekaanvraag

Laten we beginnen bij het begin. Wat is er allemaal aan de hypotheekaanvraag voorafgegaan? Als we helemaal teruggaan in de tijd, is dat natuurlijk als allereerst het bepalen van je budget voor een woning. Hiervoor heb je (waarschijnlijk samen met een hypotheekadviseur) bepaald hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt en wat je aan eigen geld kunt inbrengen.

Toen kon de grote zoektocht beginnen en belandde je in het spannende proces dat een huis kopen heet. Eerst ging je huizen bezichtigen. Daarna ging je bieden op een woning. En toen kwam het magische moment: hét verlossende telefoontje dat jouw bod is geaccepteerd. Good old memories!

Nadat je de champagne had ontkurkt en de acceptatie van je bod goed hebt gevierd, brak de volgende fase aan: met de hypotheekadviseur in gesprek gaan om de aankoop financieel te regelen. Je hebt het voorlopig koopcontract getekend en bent daarna met de hypotheekadviseur gaan kijken naar een passende en voordelige hypotheek. Heb je die eenmaal gevonden? Dan kan het hypotheek aanvragen van start gaan.

Bemiddeling bij hypotheek aanvragen

Omdat een hypotheek aanvragen niet iets is wat je dagelijks doet, is het fijn om er een helpende hand bij te hebben. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl is hierin jouw redder in nood. Die kan tientallen hypotheken voor je vergelijken op rente en voorwaarden, je adviseren over een passende hypotheek en daarna ook de volledige hypotheekaanvraag voor je doen. Veel van het regelwerk komt dus op zijn schouders terecht. Dat is dan weer een last van jouw schouders.

Daarnaast komt er helemaal aan het einde van het proces een notaris om de hoek kijken. Die verzorgt de sleuteloverdracht van de woning en de definitieve aktes.

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Je zult wat geduld moeten hebben als je een hypotheek aanvraagt. De hypotheekaanbieder heeft tijd nodig om je hypotheekaanvraag te beoordelen. Bovendien moet jij documenten aanleveren en gaat ook daar wat tijd overheen. Houd rekening met een wachttijd van een week of zes tot acht voordat je te horen krijgt of je aanvraag is goedgekeurd. Als jij alle documenten vlot aanlevert, versnelt dat het proces. 

Geen zorgen: de Hypotheekexperts van Hypotheek.nl zitten er bovenop. Wij houden alles in de gaten en houden jou via onze online omgeving voortdurend op de hoogte van de stand van zaken. Zo hoef jij zelf nergens achteraan te zitten.

Hoe verloopt een hypotheekaanvraag bij Hypotheek.nl?

Je hypotheek aanvragen is een belangrijk onderdeel van het afsluiten van een hypotheek. Onze Hypotheekexperts zorgen ervoor dat jouw hypotheekaanvraag soepel verloopt en dat je er zo min mogelijk werk aan hebt.

Een kort overzicht van hoe het proces verloopt:

  1. Hypotheek aanvragen. Als eerste vraagt de Hypotheekexpert een renteaanbod voor je aan bij de hypotheekaanbieder. Wil je daarnaast een verzekering zoals een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan regelen we ook de aanvraag daarvan voor je.
  2. Renteaanbod ontvangen. Even later krijg je dit renteaanbod van de hypotheekaanbieder. Je bespreekt dit aanbod met je hypotheekadviseur en zet er als je akkoord bent je handtekening onder.
  3. Taxatie van je woning aanvragen. Die is nodig voor de hypotheekaanbieder om te beoordelen hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. De hypotheeksom mag namelijk nooit méér zijn dan wat je woning waard is.
  4. Documenten aanleveren. Daarna krijg je van ons een checklist waarin precies staat welke documenten de hypotheekaanbieder van je nodig heeft. Dat gaat digitaal via mijn.hypotheek.nl. Zo maken we het je zo gemakkelijk mogelijk om alles aan te leveren.
  5. Definitieve hypotheekakte. Na een check van je documenten sturen we alles door. Dan is het grote wachten begonnen totdat je hypotheek wordt goedgekeurd en je de hypotheekakte mag ondertekenen.
  6. Laatste check hypotheekakte. Nooit iets tekenen voordat je het uitgebreid hebt doorgelezen! Dat laatste doen wij dan ook graag voor je bij je hypotheekakte. We lopen die akte nog eens na om te zien of alles klopt.
  7. Ondertekening bij de notaris. Je handtekening onder de hypotheekakte zetten doe je bij de notaris, tegelijk met het ondertekenen van de eigendomsakte. Daarmee is de hypotheek officieel rond én is het huis van jou.

Welke documenten heb je nodig?

Om jouw hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen, heeft de hypotheekaanbieder een aantal documenten van je nodig. Lees op onze site welke documenten voor een hypotheekaanvraag nodig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werkgeversverklaring, een taxatierapport van je woning en een kopie van de koopakte.

De inkomenstoets voor jouw hypotheek

Voor de hypotheekaanbieder is het onder andere belangrijk om te weten hoeveel jouw inkomen bedraagt. Zo kan zij bepalen of je de maandlasten van je hypotheek wel of niet kunt betalen. Je inkomen en kosten zijn dan ook leidend voor je maximale hypotheek.

Om dit te beoordelen, kijkt de hypotheekaanbieder niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je eventuele schulden. Een hypotheek met BKR aanvragen is bijvoorbeeld in principe wel mogelijk, maar die schulden zorgen vaak voor een lagere maximale hypotheek. Ook een private lease-auto, studieschuld, een creditcard of ouderschapsverlof kunnen je maximale hypotheek verlagen. Een Hypotheekexpert kan je vertellen hoe dit precies zit.

Hulp bij je hypotheek aanvragen?

Dus: ja, een hypotheek aanvragen is wat werk. Maar nee, je hoeft dit niet alleen te doen. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan je bijna alles uit handen nemen.

Dus ga vooral vrijblijvend in gesprek met een van onze Hypotheekexperts tijdens een gratis oriëntatiegesprek. Dan weet jij daarna precies hoe een hypotheek aanvragen in zijn werk gaat én wat je van onze Experts mag verwachten.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8