Wat zijn de vaste lasten bij een koopwoning?
Goed, een eigen koopwoning kost dus geld. Na het betalen van de koopsom en de andere kosten voor het kopen van een huis ben je er nog niet. Je krijgt ook te maken met vaste lasten bij een huis, die elke maand terugkeren. Welke vaste lasten voor een huis dat zoal zijn? Wij zetten hieronder de verschillende kostenposten voor je op een rij.
Vaste lasten overzicht: de maandelijkse kosten voor een huis
Er zijn aardig wat verschillende kostenposten. We zetten ze helder voor je op een rij in een vaste lasten overzicht. Met welke maandelijkse kosten voor een huis moet je rekening houden?
- hypotheeklasten;
- verzekeringen voor je huis;
- onderhoudskosten voor de woning;
- kosten voor elektriciteit, gas en water;
- kosten voor internet en tv;
- belasting.
Daarnaast heb je bij een appartement te maken met servicekosten voor een appartement en bij grond met erfpacht betaal je een erfpachtcanon.
Laten we deze maandelijkse kosten voor een huis eens iets dieper induiken.
Hypotheeklasten
Voor een koophuis sluit je bijna altijd een hypotheek af. Daarvoor betaal je maandelijks een bedrag aan kosten. Die kosten bestaan uit aflossing voor je hypotheek (tenzij je een aflossingsvrije hypotheek hebt) en een bedrag aan hypotheekrente.
Hoeveel dit type vaste lasten voor je huis bedraagt, verschilt per hypotheek. Dit hangt onder meer af van je openstaande hypotheekschuld, de hypotheekvorm die je hebt en het rentepercentage dat op jouw hypotheek van toepassing is.
Heb je voor de aankoop van je woning een Starterslening afgesloten? Dan betaal je daarvoor ook maandelijks een bedrag. Althans, na de eerste drie jaar looptijd.
Verzekeringen voor je huis
Verzekeringen vormen een belangrijk onderdeel van de vaste lasten voor een koopwoning. Als je een eigen woning hebt, zal je een aantal woonverzekeringen nodig hebben. Zo is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht; daarmee ben je verzekerd als jij bij anderen (niet doelbewust) schade aanricht, vaak tot een vrij hoog bedrag.
Daarnaast kun je denken aan de volgende verzekeringen:
- Inboedelverzekering: een verzekering voor schade aan alles wat in je woning staat (meubels, grote apparaten, de keuken, je laptop, etc.).
- Opstalverzekering: een verzekering waarmee je je woning en alle onroerend goed dat bij de woning hoort (een schuur, centrale verwarming, zonnepanelen, etc.) verzekert tegen schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering: een verzekering waarmee je tot 80% van je inkomen verzekert om zo recht te hebben op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.
- Woonlastenverzekering: een verzekering die een bepaalde periode uitkeert als je een inkomensdaling hebt door arbeidsongeschikt of werkloos raken. Deze is (in tegenstelling tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering) gekoppeld aan je hypotheek, niet aan je maandelijkse inkomen. Je kunt er je bruto woonlasten mee verzekeren.
- Rechtsbijstandsverzekering: een verzekering die je recht geeft op juridische hulp zonder bijbetaling bij lastige juridische kwesties (zoals ongeoorloofd ontslag of een conflict met een aannemer).
- Overlijdensrisicoverzekering: een verzekering om het risico af te dekken dat jij je woonlasten niet meer kunt betalen als je partner zou komen te overlijden (of andersom).
- Kapitaalverzekering: een verzekering die je nu niet meer kunt afsluiten, maar die je wel nog kunt hebben lopen als je eerder een spaar- of beleggingshypotheek hebt afgesloten.
Voor elk van die verzekeringen betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Hoeveel die premie bedraagt, loopt sterk uiteen. Het hangt er bijvoorbeeld van af tot welk bedrag je verzekerd wilt zijn, hoeveel jouw maandlasten bedragen (in het geval van een woonlastenverzekering) of wat je inkomen is (bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering).
Ook kun je vaak zelf diverse keuzes maken over je dekking. Voor de meest uitgebreide dekking betaal je meer dan voor een wat kleinere dekking.
Onderhoudskosten voor de woning
Als je een eigen koopwoning hebt, moet je daar vaak eens in de zoveel tijd onderhoud aan verrichten. De één is met eens in het jaar verven (voor een paar tientjes) klaar, de ander moet misschien groter onderhoud laten doen. De kosten hiervoor kunnen dan ook variëren van een paar tientjes tot tienduizenden euro’s.
Hogere kosten voor onderhoud heb je meestal eens in het jaar of eens in de paar jaar. Denk bijvoorbeeld aan een verwarming de kapotgaat, de cv-ketel die vervangen moet worden of nieuwe kozijnen in de ramen.
Kosten voor elektriciteit, gas en water
Elk huishouden ontvangt maandelijks een rekening voor de verbruikte elektriciteit, gas en waterhoeveelheid. Heb je zonnepanelen op het dak liggen of wek je op een andere manier zelf stroom op? Dan liggen die lasten waarschijnlijk een stuk lager dan voor het gemiddelde huishouden. Maar ook met zonnepanelen op het dak, ben je vaak nog wel iets van kosten aan stroom kwijt.
Hoeveel die kosten bedragen, hangt af van je verbruik. Een vierpersoonshuishouden zal bijvoorbeeld meer stroom en water gebruiken dan iemand die in zijn eentje in een kleine studio woont.
Let op: als je een appartement hebt, neem je het water soms af via de Vereniging van Eigenaren. De kosten voor water zijn dan bij de servicekosten inbegrepen; hier betaal je geen los bedrag voor. Informeer bij jouw VvE hoe dit zit voor jou.
Kosten voor internet en tv
Niemand kan zonder. Internet is haast een eerste levensbehoefte geworden. Gelukkig is een internetvoorziening vaak zo geregeld. Wel betaal je maandelijks een bedrag aan de internetleverancier om het wereldwijde web op te kunnen.
Heb je daarnaast een tv-abonnement? Dan betaal je ook daarvoor een vast bedrag. Veel mensen kiezen voor een alles-in-één-abonnement, waarbij ze een vast bedrag voor tv en internet betalen. Soms is ook telefoneren via een vaste lijn bij dat tarief inbegrepen.
Belasting
Leuker kunnen we het niet maken. Als woningeigenaar zal je zo nu en dan een blauwe envelop op de deurmat vinden.
Houd bijvoorbeeld rekening met het eigenwoningforfait voor je woning, onroerendezaakbelasting en diverse gemeentelijke belastingen. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld riool- en afvalstoffenheffing en waterschapslasten. Elke gemeente zal hier een eigen tarief voor hanteren.
Sommige van deze belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting, zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer je aan belasting kwijt zult zijn.
Het goede nieuws? Bij de belastingaangifte mag je bepaalde kosten aftrekken van je inkomen. Dit geldt bijvoorbeeld (onder bepaalde voorwaarden) voor je hypotheekrente. Door die aftrekposten eigen woning daalt je belastbaar inkomen en ben je onderaan de streep minder kwijt.
Eventueel: servicekosten voor een appartement
Als je een appartement hebt, zal je daarnaast servicekosten moeten betalen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daaruit wordt meestal betaald voor de gezamenlijke ruimten, onderhoud aan het complex en soms ook voor gas- of watervoorzieningen. Zo financiert de Vereniging van Eigenaren vaak het onderhoud aan de balkons, de verlichting in de liften en dergelijke.
De Vereniging van Eigenaren stelt zelf de hoogte van de servicekosten vast.
Ook optioneel: erfpachtcanon
Andere optionele kosten zijn die voor erfpacht. Bij sommige woningen ben je wel eigenaar van het huis zelf, maar nog niet van de grond eromheen. De grond is van de gemeente of van een particuliere grondeigenaar. Aan die eigenaar betaal je een vast bedrag om de grond te mogen gebruiken. Een canon.
Een soortgelijke constructie zie je ook bij Duokoop.
Let op: de eigenaar van de grond mag het tarief aan het eind van de erfpachtperiode verhogen. Houd er dus rekening mee dat de tarieven die je nu betaalt, niet tientallen jaren vaststaan.
Het is ook mogelijk om erfpacht af te kopen, bijvoorbeeld door daarvoor een hypotheek af te sluiten. Dit scheelt je een bedrag aan maandelijkse kosten. Ook zorgt het ervoor dat je woning bij verkoop meer opbrengt.
Met hoeveel vaste lasten voor een huis moet je rekening houden?
Een eigen woning hebben kost je meer dan een paar honderd euro per maand. Dat komt door de hypotheek en de overige vaste lasten voor een huis waar je rekening mee moet houden. Daarom is het verstandig om al voordat je een woning koopt, te kijken naar je volledige financiële situatie. En om te onderzoeken hoeveel vaste lasten jij zou kunnen dragen. En welke kosten je wel en niet moet maken.
Omdat de vaste lasten voor een huis erg uiteenlopen en van allerlei zaken afhangen, is het lastig te zeggen met welk bedrag je precies rekening moet houden. Dit hangt onder andere af van hoeveel hypotheek je afsluit, of je via energiebesparende maatregelen je energieverbruik beperkt of niet, en welke verzekeringen jij precies hebt afgesloten.
Besparen op jouw vaste lasten voor een huis?
Soms is het mogelijk om fors te besparen op de vaste lasten voor je huis. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je vaste lasten voor je hypotheek omlaag kunnen door de risico-opslag op je hypotheek te verlagen.
Daarnaast kun je je verdiepen in energiebesparende maatregelen om je energiekosten binnen de perken te houden. Of je kunt een expert laten meekijken naar je verzekeringen. Wie weet kunnen die voordeliger of kan je dekking anders worden ingericht.
Ga in gesprek met een van onze Hypotheekexperts. Die kunnen jou persoonlijk adviseren over een voor jou passende hypotheek en eventuele voordelige verzekeringen daarbij.
Ben je benieuwd naar andere stappen die je moet doorlopen om een huis te kopen? Lees dan ons stappenplan over het kopen van een huis.