Kosten koper 2024: Zelf je kosten koper berekenen


Romy Veul door Romy Veul op 02-01-2024
528x gelezen
6 min.

Als je een woning koopt, betaal je daarvoor – naast de koopsom – een bedrag aan kosten koper. Afgekort wordt dit ook wel ‘k.k.’ genoemd. Dit zijn de extra kosten waar je mee te maken krijgt, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor de inschrijving in het kadaster. Maar hoeveel bedragen de kosten koper in 2024? Hoe kun je de kosten koper berekenen? Lees er hier alles over.

Kosten koper berekenen

Wat is kosten koper?

Onder kosten koper vallen de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Het gaat daarbij om de volgende typen kosten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten

Meestal wordt in de praktijk de term ‘kosten koper’ gebruikt voor alle kosten voor een huis kopen. Daar vallen ook de volgende kosten onder:

Let op: de kosten koper is niet meer mee te financieren in de hypotheek. Hou er dus rekening mee dat je ook eigen geld in moet leggen bij de koop van een huis.

Kosten koper 2024: hoeveel bedragen die?

Nu ben je vast benieuwd met hoeveel kosten koper in 2024 je precies rekening moet houden. Ga daarbij uit van de volgende bedragen voor de twee typen vaste kosten koper: de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom. Als starter heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een startersvrijstelling. Ben je jonger dan 35 jaar en is de woningwaarde niet hoger dan € 510.000, dan kan je die vrijstelling eenmalig gebruiken. Je hoeft dan dus geen overdrachtsbelasting te betalen.

Voor vastgoedbeleggers en tweede woningen of vakantiehuisjes geldt een hoger tarief: de overdrachtsbelasting is voor hen in 2024 10,4%.

Notariskosten

Een notaris zal bij de levering van het huis enkele aktes moeten opstellen, waaronder de eigendomsakte en de koopakte (ook wel transportakte). Dit brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Gemiddeld kan je rekenen op een bedrag van ongeveer € 1.250. Maar let op: elke notaris houdt er zo zijn eigen tarieven op na.

Overige kosten

Houd er wel rekening mee dat je met nog meer kosten voor het kopen van een huis te maken krijgt, namelijk de hierboven genoemde kosten voor onder meer hypotheekadvies en een taxatie. Al die kosten bij elkaar zullen neerkomen op ongeveer 4-6% van de koopsom. Voor starters kan dit bedrag iets lager uitvallen als zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Kosten koper vs. vrij op naam

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is er geen sprake van kosten koper, maar koop je de woning vrij op naam (v.o.n.). Dit houdt in dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen; de woning wordt immers niet van eigenaar op eigenaar overgedragen. Daarnaast maak je geen kosten voor de inschrijving in het Kadaster door de notaris. Dit soort kosten zijn al bij de koopprijs inbegrepen. Dat scheelt je een mooi bedrag ten opzichte van een bestaande woning kopen.

Kosten koper berekenen: een voorbeeld

De bedragen hierboven geven je alvast een indruk van waar je aan kosten rekening mee moet houden. Maar aan de hand van een rekenvoorbeeld kunnen we je een concreter beeld geven van hoe dat werkt, je kosten koper berekenen.

Kosten koper berekenen (overzicht)

Kosten koper en overige kosten  
Overdrachtsbelasting ¹ 2% van de koopsom
Notariskosten ² € 1.250
Taxatiekosten ² € 800
Kosten advies- en bemiddeling  € 2.500 (gemiddeld)
Kosten aankoopmakelaar ² ~1,5% van de koopsom
Kosten NHG 0,6% van de koopsom
Kosten bankgarantie ² € 350
Kosten bouwkundige keuring ² € 375

¹ Ben je jonger dan 35 jaar en is de woningwaarde niet hoger dan € 510.000? Dan kun je gebruikmaken van de startersvrijstelling. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting.

² Deze bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen in de markt. De werkelijke kosten kunnen verschillen.

Stel je voor: jij koopt samen met je partner een woning voor € 300.000. Je bent 32 jaar en je partner is 34 jaar, dus jullie hebben beiden recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Jullie schakelen voor de aankoop een aankoopmakelaar in hebben samen met een hypotheekadviseur gekozen voor een hypotheek mét NHG.

Kosten koper berekenen (ingevuld)

Kosten koper en overige kosten  
Overdrachtsbelasting (vrijstelling) € 0
Notariskosten ² € 1.250
Taxatiekosten ² € 800
Kosten advies- en bemiddeling ² € 2.500
Kosten aankoopmakelaar (1,5%) ² € 4.500
Kosten NHG (0,6%) € 1.800
Kosten bouwkundige keuring ² € 375
Totaal kosten / eigen geld nodig € 11.225

² Dit zijn richtprijzen gebaseerd op gemiddelde prijzen in de markt. De werkelijke kosten kunnen verschillen.

Het goede nieuws: diverse kosten koper fiscaal aftrekbaar

Het gaat dus vaak om best een aardig bedrag. Gelukkig staat daar wel een fijne meevaller tegenover: de meeste bijkomende kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt niet voor de overdrachtsbelasting, maar wel voor veel andere kosten. Op de website van de Belastingdienst kun je precies terugzien welke kosten aftrekbaar zijn.

Dit geldt onder meer voor de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling, de notariskosten voor de hypotheek, de kosten voor NHG en de taxatiekosten.

Kun je de kosten koper meefinancieren?

Tot 2018 was het mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen. Nu is dat alleen nog, in sommige situaties, mogelijk als je een deel van je hypotheek voor energiebesparende maatregelen gebruikt. Daardoor is de kosten koper meefinancieren niet meer mogelijk. In plaats van de kosten koper meefinancieren, moet je deze betalen met je eigen geld, met een schenking of met de overwaarde op je huidige huis.

Veelgestelde vragen

Wat is kosten koper?

De kosten koper zijn bijkomende kosten die je maakt voor de aankoop van je woning. Het gaat dan onder meer om de kosten voor de notaris om de eigendomsakte te ondertekenen en de overdrachtsbelasting.

Hoeveel is kosten koper?

Dit hangt af van de koopsom van je woning. De overdrachtsbelasting bedraagt standaard 2% van de koopsom, tenzij je jonger dan 35 jaar bent en een woning koopt van maximaal € 440.000. Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, mits je de woning voor eigen langdurige bewoning gaat gebruiken en nog niet eerder een vrijstelling hebt gehad.

Als het gaat om een vastgoedinvestering of een tweede woning of vakantiehuisje, dan moet je rekenen op 10,4% overdrachtsbelasting.

De notariskosten zijn daarnaast gemiddeld zo’n € 1.250.

Hoeveel procent is de kosten koper?

Gemiddeld wordt uitgegaan van zo’n 6% van de koopsom voor de woning. Wel hangt het ervan af wat je als kosten koper ziet. In de volksmond gebruikt men ‘kosten koper’ vaak om het te hebben over alle kosten voor het kopen van een huis. Dat terwijl in principe alleen de kosten voor de overdracht zelf (dus de notariskosten en de overdrachtsbelasting) onder deze noemer vallen.

Het percentage van 6% geldt voor alle kosten bij elkaar. Maar dit percentage kan een stuk lager uitvallen wanneer je als starter recht hebt op vrijstelling van overdrachtsbelasting. De kosten kunnen juist hoger zijn wanneer je een tweede woning koopt en daardoor een verhoogd tarief aan overdrachtsbelasting betaalt.

Welke kosten koper zijn fiscaal aftrekbaar?

Diverse kosten die je maakt bij de aankoop van een huis zijn aftrekbaar van de belasting. Dit geldt onder meer voor de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten, de notariskosten die je maakt voor de hypotheekakte en de kosten voor borgtochtprovisie als je een NHG-hypotheek afsluit.

Wat is jouw budget voor een woning?

Nu ben je aardig goed bijgepraat over kosten koper in 2023. Ben je nieuwsgierig hoeveel jij al met al kunt besteden aan een woning? Bereken dan alvast je maximale hypotheek. Onze rekentool geeft je binnen een paar minuten een eerste indicatie. Zo kun jij goed voorbereid je geluk op Funda gaan beproeven.

En wil je écht goed voorbereid zijn? Schakel dan een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl in. Die rekent in een eerste gratis en vrijblijvende kennismaking exact je hypotheekmogelijkheden uit. Maak online je eerste afspraak.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8