Aftrekposten eigen woning voor huiseigenaren


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2023
553x gelezen
3 min.

Als eigenaar van een koopwoning betaal je diverse vaste lasten en gemeentelijke belastingen. Máár je profiteert aan de andere kant ook van aftrekposten eigen woning. Zowel wanneer je net een huis hebt gekocht als wanneer je al een tijdje in deze woning woont. Dat levert je een mooi voordeel op bij je belastingaangifte. Deze kosten kun je aftrekken bij je aangifte volgend jaar.

Aftrekposten eigen woning

Eenmalige aftrekposten voor kopen van een huis

Heb je afgelopen jaar een woning gekocht? Dan mag je bij de belastingaangifte over dit jaar (die je begin volgend jaar doet) diverse kosten koper aftrekken. Dat scheelt vaak wel een paar duizend euro aan belasting. Deze kosten brengt de Belastingdienst voor jou in mindering op je belastbaar inkomen. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Of je krijgt misschien zelfs een bedrag terug.

Aftrekbare kosten eigen huis kopen

Het gaat daarbij om een aantal kosten voor het kopen van een huis. Daarvan zijn de volgende kosten fiscaal aftrekbaar:

  • de kosten voor hypotheekadvies (voor advies en bemiddeling);
  • de notariskosten voor de hypotheekakte;
  • de taxatiekosten voor je woning (mits die taxatie nodig was voor je geldlening);
  • de kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie;
  • de borgtochtprovisie voor het afsluiten van een NHG-hypotheek;
  • de bereidstellingsprovisie (om je hypotheekofferte te verlengen);
  • de bouwrente (enkel de bouwrente ná het tekenen van de voorlopige koop-aanneemovereenkomst);
  • de kosten voor een verbouwingsdepot, verbouwingslening of nieuwbouwdepot.

Elk van die kosten mag je eenmalig aftrekken bij je belastingaangifte in het jaar nadat je je woning hebt gekocht en daarvoor deze kosten hebt gemaakt.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Helaas, het is niet altijd feest. Sommige kosten voor de aankoop van je huis zijn niet aftrekbaar. Dat geldt voor de volgende kosten:

  • de kosten voor de aankoopmakelaar;
  • de overdrachtsbelasting;
  • de notariskosten voor de koopakte (alleen de notariskosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar, de kosten voor de leveringsakte niet);
  • de kosten voor onderhoud aan je woning;
  • de bouwrente die je hebt betaald vóór het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst;
  • de kosten voor een eventuele bankgarantie (voor de betaling van de waarborgsom);
  • de afkoopsom voor erfpacht.

Andere aftrekposten eigen woning

Ook als je al wat langer in je huidige woning woont, profiteer je van diverse aftrekposten.

Hypotheekrenteaftrek

Over het betaalde bedrag aan rente ontvang je hypotheekrenteaftrek. Tenminste, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en bijvoorbeeld je hypotheek in dertig jaar aflost.

Hoe dit zit, kun je teruglezen op de website van de Belastingdienst. Overigens is ook de rente van een apart afgesloten hypotheek voor je verbouwing aftrekbaar.

Erfpachtcanon

Een andere mogelijke aftrekpost is die voor erfpacht. Als de grond waarop je woning staat, niet van jou is maar van een erfpachter, dan betaal je die persoon of instantie maandelijks een bedrag. Dat is het erfpachtcanon. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar.

Let op: als je erfpacht afkoopt, zijn de kosten voor die afkoop niet aftrekbaar.

Hoe zit het precies met de aftrekposten eigen woning?

De aftrekposten eigen woning kun je niet één op één aftrekken van het totaalbedrag dat je aan belasting moet betalen. Een aftrekpost van € 5.000 levert je dus niet meteen € 5.000 aan belastingvoordeel op.

Hoe het wel zit? De aftrekposten eigen woning mag je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Daar staat tegenover dat je ook een bijtelpost hebt: het eigenwoningforfait. Hoeveel besparing het saldo van de aftrek- en bijtelposten je oplevert, hangt af van het belastingtarief dat jij in box 1 moet betalen. Dit tarief is weer afhankelijk van je leeftijd, je inkomen en jouw belastingschijf. Hoe meer je verdient, hoe meer je profiteert van de aftrekposten.  

Heb je het huis samen met een partner gekocht? En zijn jullie ook fiscaal partners? Dan mag je van de Belastingdienst de aftrekposten verdelen over jezelf en je partner. En dat mag op de manier die voor jullie het gunstigst is. Zo kun je ervoor kiezen de kosten af te trekken voor de persoon met het hoogste inkomen.

Hoe trek je deze kosten af?

De aftrekposten eigen woning geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting (in Mijn Belastingdienst). Dit doe je in de categorie ‘Hypotheken en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’. Als je de gemaakte kosten invult, worden deze automatisch afgetrokken van het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Je moet trouwens zelf nagaan hoeveel je aan onder meer notaris- en taxatiekosten kwijt bent geweest als je een huis hebt gekocht. De aftrekposten eigen woning staan niet vooraf ingevuld. Hoeveel kosten je hebt gemaakt, kun je waarschijnlijk terugvinden op de rekening van je notaris en hypotheekadviseur.

Overigens kan het ook zijn dat je de kosten al eerder hebt opgegeven bij een aanvraag of wijziging van de voorlopige aanslag. In dat geval moet je de kosten alsnog opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting voor afgelopen jaar. Je hebt dan alleen waarschijnlijk al eerder het bedrag teruggekregen. Helaas pindakaas.

Vraag eventueel een voorlopige aanslag aan

Heb je dit jaar een woning gekocht? Of heb je grootse plannen om later dit jaar jouw droomwoning aan te schaffen? Dan profiteer je ook van deze eenmalige aftrekposten bij de aanschaf van een woning. Maar dan natuurlijk pas bij je belastingaangifte over het afgelopen jaar (in maart van het komende jaar).

Wil je de kosten al eerder terug ontvangen, bijvoorbeeld om je verbouwing te financieren? Vraag dan een voorlopige aanslag aan.

Hypotheekadvies nodig?

Heb je behoefte aan persoonlijk hypotheekadvies? Bijvoorbeeld omdat je benieuwd bent of je op je hypotheek kunt besparen? Of omdat je verhuis- of verbouwplannen hebt?

Onze Hypotheekexperts helpen je graag met deskundig én persoonlijke advies. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7