Wat is een kapitaalverzekering eigen woning?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2023
562x gelezen
2 min.

Een Kapitaalverzekering eigen woning kun je op dit moment niet meer afsluiten. Wel kan het zijn dat je er één hebt lopen voor je bestaande bankspaarhypotheek of beleggingshypotheek. Wat is een kapitaalverzekering precies? En hoe werkt het als je er één hebt lopen? We vertellen je er alles over.

Kapitaalverzekering eigen woning

Wat is een kapitaalverzekering?

Vanaf 2013 kun je voor nieuwe hypotheken alleen nog maar kiezen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek of voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Heb je vóór 2013 een hypotheek afgesloten? Dan heb je misschien nog een ander type hypotheek. Een bankspaarhypotheek of beleggingshypotheek bijvoorbeeld. Die typen hypotheken zaten net iets anders in elkaar. Je lost niet maandelijks af op je hypotheek, maar legt maandelijks een bedrag aan premie in de kapitaalverzekering in.

Een Kapitaalverzekering eigen woning is een verzekering waarin je via maandelijkse premie elke maand een bedrag inlegt. Dit bedrag komt op een gekoppelde spaarrekening te staan (bij de spaarhypotheek) of wordt voor je belegd (bij een beleggingshypotheek). Deze verzekering is direct gekoppeld aan je hypotheek. Het bedrag dat je via de kapitaalverzekering bij elkaar spaart, wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de totale hypotheek in één keer af te lossen.

Hoe werkt een Kapitaalverzekering eigen woning?

Veel mensen hebben een gemengde verzekering. Dit houdt in dat je naast dat je kapitaal opbouwt via de verzekering ook het verzekerde bedrag uitgekeerd zult krijgen als je tijdens de looptijd van de hypotheek komt te overlijden.

In dat geval betaal je naast een spaar- of beleggingsdeel ook een overlijdensrisicodeel. Dit kun je zien als een overlijdensrisicoverzekering die in de kapitaalverzekering is inbegrepen. Als jij vóór een bepaalde leeftijd komt te overlijden, zullen je nabestaanden (je partner, kinderen of andere nabestaanden) een bedrag uitgekeerd krijgen. Daarmee kunnen ze de maandlasten voor de woning blijven betalen.

Tot het einde van de looptijd kun je geen geld uit de opgebouwde verzekering opnemen. Het geld staat vast totdat je hypotheek afloopt.

Kapitaalverzekering afsluiten

Een kapitaalverzekering afsluiten is niet meer mogelijk, omdat een spaarhypotheek sinds 2013 niet meer wordt aangeboden als jij een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Wel kun je je eerdere kapitaalverzekering aanhouden.

Als je al eerder een kapitaalverzekering hebt afgesloten, kun je die onder bepaalde voorwaarden meenemen als je een nieuw huis koopt. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Informeer bij je hypotheekadviseur naar jouw mogelijkheden daarvoor.

Hoe zit het met de belasting?

Een spaar- of beleggingshypotheek is vaak fiscaal aantrekkelijk. Dit komt doordat je zolang je kapitaal opbouwt in de verzekering geen belasting hoeft te betalen over dat bedrag. De Kapitaalverzekering Eigen woning valt namelijk onder box 1; hierover hoef je geen vermogensbelasting in box 3 af te dragen.

Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over de verschillende belastingvoordelen en de voorwaarden daarvoor bij een kapitaalverzekering.

Welke opties heb je met jouw kapitaalverzekering?

Wil je bij een verhuizing weten wat je met jouw bestaande Kapitaalverzekering Eigen Woning kunt doen? En ben je benieuwd of het slim is om je bestaande hypotheek aan te houden of deze over te sluiten? Dat zoeken onze Hypotheekexperts graag voor je uit.

Bereken alvast je maximale hypotheek of ontdek in een gratis kennismaking wat jouw opties zijn om een nieuwe woning te financieren.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8