Bod geaccepteerd en nu?! Alles wat jij moet weten!


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2022
2513x gelezen
6 min.

Wauw, het is gelukt! Jouw bod op je droomwoning is geaccepteerd. De champagne is ontkurkt, je Pinterest-bord staat klaar om gevuld te worden met interieurinspiratie en je staat te popelen om je hele familie de Funda-foto’s te laten zien. Maar je weet ook: nu gaat er een hoop op je afkomen. Bod geaccepteerd en nu?! Lees hier waar je allemaal aan moet denken zodra je een akkoord op je bod hebt gekregen.

Bod geaccepteerd en nu

Bod geaccepteerd en nu?

Je had het wel gehoopt, maar misschien niet eens meer verwacht. Maar je tactiek voor bieden heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Of je had gewoon de gunfactor, een goed bod en niet te veel ontbindende voorwaarden. Hoe dan ook, de verkoper heeft besloten jou het huis te gunnen en jullie zijn het eens over de koopsom. Gefeliciteerd!

Wat komt er daarna allemaal op je af? Daarover lees je in dit artikel alles.

Wat als je bod is geaccepteerd?

Naast nog eens extra genieten van je overheerlijke glas champagne, ga je nadat je bod is geaccepteerd een aantal stappen zetten. Gebruik de 5 stappen hieronder als jouw ‘Bod geaccepteerd en nu?’-stappenplan.

1. Overleggen over roerende zaken overnemen

Voordat je je handtekening onder het voorlopig koopcontract zet, is het slim om met de verkoper te overleggen wat wel en niet bij de woning hoort. Heb je tijdens de bezichtiging bijvoorbeeld je oog laten vallen op de mooie op maat gemaakte gordijnen die in het huis hangen? Misschien is de verkoper bereid die ook aan je over te dragen voor een klein bedrag. Dat scheelt jou weer zelf gordijnkosten maken.

Samen met de verkoper kun je op papier zetten welke roerende zaken je wilt overnemen. Dat kan gaan van gordijnen tot zonwering en van een mooie kast tot het handdoekrekje dat al in de badkamermuur geschroefd is. Als het goed is, heeft de verkoper samen met de makelaar een lijst ter overname opgesteld. Daarin staat wat bij het huis hoort en wat je eventueel kunt overkopen. Schroom ook niet te informeren of je spullen die niet op de lijst staan alsnog mag overnemen. Wie weet is de verkoper bereid ook die weg te doen.

Is zo’n lijst er nog niet? Zorg er dan samen met de verkoper voor dat zwart op wit staat wat jij precies wilt overnemen en wat de verkoper dus voor je achterlaat. Maak ook duidelijk wat al bij de koopsom inbegrepen is en wat je extra betaalt voor bepaalde spullen.

2. Het voorlopig koopcontract ondertekenen

Trek je mooiste kleding maar aan, want het is tijd voor een heuglijk moment. Je gaat bij de notaris (of bij de verkoopmakelaar) je handtekening onder het voorlopig koopcontract zetten. Check daarbij natuurlijk goed wáár je voor tekent. Staan alle gegevens correct vermeld? Inclusief eventuele ontbindende voorwaarden? Na die ondertekening is het huis bijna definitief van jou.

Waarom ‘bijna’? Nou, de verkoper zit na het ondertekenen van dit contract al aan de verkoop vast, maar jij hebt nog drie dagen bedenktijd. In die drie dagen kun je zonder je te beroepen op ontbindende voorwaarden nog onder de koop uit komen.

Na die bedenktijd zit je aan de koop vast, tenzij niet aan een ontbindende voorwaarde is voldaan. Bij een voorbehoud van financiering mag je de koop bijvoorbeeld nog ontbinden zonder een boete te betalen als je hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Maar verder is een voorlopig koopcontract dus wat definitiever dan de term “voorlopig” doet vermoeden.

3. Eventuele bouwkundige keuring

Heb je een voorbehoud van bouwkundige keuring opgegeven als ontbindende voorwaarde? Of wil je los daarvan weten hoeveel je aan onderhoudsbudget moet reserveren? Dan laat je een bouwkundige keuring uitvoeren door een expert. Die checkt onder meer de fundering, de kozijnen en nog veel meer aspecten van de woning.

Zo kan hij helder voor je in kaart brengen hoeveel je waarschijnlijk aan direct noodzakelijk onderhoud kwijt zult zijn. Komen die kosten uit boven het bedrag dat jij hebt opgegeven? Dan mag je de koop nog ontbinden of kun je met de verkopers in gesprek gaan over een mogelijke oplossing.

4. De financiering regelen

Dat je bod is geaccepteerd, betekent ook dat je de financiering voor de woning moet gaan aanvragen. Hiervoor schakel je waarschijnlijk, net als het overgrotere merendeel van de Nederlanders, een Hypotheekexpert in. Die gaat voor jou de verschillende hypotheekaanbieders vergelijken (op rente én voorwaarden), adviseert je over slimme keuzes rondom je hypotheek en denkt ook mee over passende verzekeringen.

In de tussentijd zal een taxateur langsgaan bij je nieuwe woning voor een taxatie. Dat is een vereiste vanuit de hypotheekaanbieder. Door de taxatie weet zij zeker dat je hypotheek niet hoger is dan de woningwaarde.

Zijn jij en de Hypotheekexpert het eens over een hypotheek die goed bij jou past en die je lage maandlasten oplevert? Dan zal de Hypotheekexpert de hypotheek voor je aanvragen. Je ontvangt eerst een voorlopig rente-aanbod. Is dat akkoord? Dan krijg je een definitieve hypotheekakte, die je uiteindelijk bij de sleuteloverdracht zult ondertekenen.

5. De sleuteloverdracht

Is de financiering definitief rond? Dan kun je vooral de dagen gaan aftellen tot dé grote dag: de sleuteloverdracht. Die overdracht bestaat uit twee onderdelen.

Eerst loop je samen met de verkoper en zijn makelaar een rondje door de woning. Check daarbij goed of alles inderdaad naar wens is opgeleverd. Kijk bijvoorbeeld of de inbouwapparatuur nog steeds goed werkt en schrijf de meterstanden op.

Daarna gaan jullie samen naar de notaris. Daar ondertekenen jullie allebei de eigendomsakte en zet jij daarnaast je handtekening onder de hypotheekakte. Nu ben je een hypotheek én een huis rijker. Tijd om te klussen!

Bod geaccepteerd, verkoper trekt zich terug?

Het scenario hierboven is natuurlijk het ideale scenario. Maar wat nu als er een kink in de kabel komt? Je bod is geaccepteerd, maar de verkoper trekt zich terug. Mag dat zomaar?

Het antwoord is: meestal niet. Zolang jullie nog niet allebei je handtekening onder het voorlopig koopcontract hebben gezet, is de verkoper vrij om zich terug te trekken. Heeft de verkoper het koopcontract al ondertekend? Dan kan hij niet meer zomaar onder de koop uit. Een uitzondering daarop is als de verkoper ontbindende voorwaarden in het koopcontract heeft opgenomen. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, mag de verkoper zonder betaling van de boete de verkoop afzeggen.

Heeft de verkoper geen ontbindende voorwaarden om zich op te beroepen? Dan sta jij als koper in je recht. Eerst zal je in zo’n geval de verkoper vragen om jou de woning alsnog te leveren. Als de verkoper dat dan nog niet kan of wil, dan kun je dankzij de afspraken in het koopcontract een boete van 10% van de koopsom eisen van de verkoper. Ook kun je naar de rechter stappen om de verkoop of de betaling van de boete af te dwingen.

Zorg er om dit alles te voorkomen voor dat je een kopie van de ondertekende koopovereenkomst ontvangt. Enkel en alleen een schriftelijke koopovereenkomst verplicht de verkoper om de woning aan jou te verkopen. Een mondelinge bevestiging is daarvoor niet voldoende.

Bod geaccepteerd, koper trekt zich terug?

Als koper heb je iets meer rechten dan als verkoper. Maar is dit een mogelijk scenario: bod geaccepteerd, koper trekt zich terug? Zeker, in sommige situaties wel.

Er zijn drie opties:

  1. Je besluit vóór het ondertekenen van de koopovereenkomst toch van de koop af te zien, ook al is je bod geaccepteerd. Hiervoor hoef je geen reden op te geven; je kunt nog heel simpel en boetevrij van de koop af. Er staat immers niets op papier.
  2. Je gebruikt de drie dagen bedenktijd om nog eens over de koop na te denken. In die tijd besluit je om de koop toch niet te laten doorgaan. Je hoeft geen reden op te geven en hoeft hiervoor ook geen boete te betalen.
  3. Na de drie dagen bedenktijd blijkt dat niet aan een ontbindende voorwaarde is voldaan. Je krijgt bijvoorbeeld de financiering niet rond en had een voorbehoud van financiering opgenomen bij je bod. Dan kun je, als je dat zwart op wit op tijd kenbaar maakt aan de verkoper, nog onder de koop uit. Zonder boete. Hetzelfde geldt bij onder meer een voorbehoud verkoop eigen woning.

Geaccepteerd bod op een huis intrekken na de bedenktijd?

Kun je je niet beroepen op ontbindende voorwaarden, staat je handtekening al onder het koopcontract en zijn de drie dagen bedenktijd verstreken? Dan kun je alleen nog een geaccepteerd bod op een huis intrekken door de verkoper een boete te behalen. De hoogte van die boete is niet mis. Meestal komt dat neer op 10% van de koopsom. Dat is vaak een paar tienduizenden euro’s dus.

Bod geaccepteerd en nu? Op naar de hypotheekadviseur!

Je hoeft niet in je eentje je hoofd te breken over de vraag ‘Bod geaccepteerd en nu?’.

Schakel de hulp in van een van onze Hypotheekexperts. Zij adviseren je niet alleen over een passende hypotheek voor je woning, maar kunnen die ook voor je aanvragen én je begeleiden door het hele proces nu je bod is geaccepteerd. Inclusief het inschakelen van de notaris en de taxateur.

Benieuwd hoe zo’n traject eruitziet? Lees hoe wij werken. Of vraag direct een gratis eerste kennismaking met een Hypotheekexpert aan.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7