Huis bezichtigen, waar moet je op letten tijdens de bezichtiging?


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2022
1563x gelezen
8 min.

Heb je op Funda je oog laten vallen op een prachtig huis? Dan sta je vast te popelen om het huis in het echt te bewonderen. Zou de woning in het echt overeenkomen met de perfecte plaatjes op internet? Als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt met de makelaar, is het moment daar: je gaat het huis bezichtigen. Maar waar moet je op letten bij de bezichtiging? Wij helpen je om goed voorbereid naar je mogelijke droomwoning te gaan.

Huis bezichtigen samen met de makelaar

Tip 1

Huis bezichtigen? Bereid je goed voor!

Een bezichtiging waarin jij antwoord krijgt op al je vragen, valt of staat bij een goede voorbereiding. Waarschijnlijk zijn je bij de foto’s of beschrijving op Funda al wat dingen opgevallen waar je in het bijzonder benieuwd naar bent. Is de cv-ketel bijvoorbeeld inderdaad aan vervanging toe? Klopt het dat er asbest in de woning kan zitten? En hoe zit het met de drukke weg aan de raamkant? Ga al van tevoren zitten voor punten waar jij benieuwd naar bent en schrijf die op.

Noteer ook waar jouw ideale woning aan moet voldoen, zodat je daar specifiek naar kunt kijken. Als je bijvoorbeeld per se drie kamers wilt hebben en deze woning heeft twee kamers, kijk dan goed of er mogelijkheden zijn om er een kamer bij te bouwen.

Verder kan de checklist huis bezichtigen je helpen om niets over het hoofd te zien.

Tip 2

Let op je eerste indruk bij woning bezichtigen

Een huis bezichtigen is eigenlijk net als een date met je potentiële prins(es) op het witte paard: de eerste indruk zegt veel. Let daarom goed op hoe je je voelt als je de woning binnenkomt. Voelt het huis fijn aan? Voelt de omgeving goed? Heb je hier voor je gevoel genoeg ruimte om te leven of voelt het allemaal wat krap? En het allerbelangrijkst: zie jij jezelf hier al helemaal wonen? Probeer daarbij door verkooptrucs van de verkopende partij heen te kijken.

Besef dat de verse-appeltaartgeur die er hangt of het bosje bloemen op tafel er niet altijd zullen zijn, maar juist bedoeld zijn om jouw thuisgevoel aan te wakkeren.

Tip 3

Neem het heft in eigen hand

Waarschijnlijk neemt de verkoopmakelaar je bij binnenkomst meteen bij de hand om je een rondleiding te geven. Heel fijn natuurlijk! Maar vergeet niet om ook zelf rond te lopen door de woning. De verkoopmakelaar zal je waarschijnlijk specifiek wijzen op goede aspecten van de woning, maar besef dat jij ook een onderzoeksplicht hebt en dus de woning goed moet inspecteren.

Loopt de makelaar bijvoorbeeld voorbij aan het toilet? Vraag of je er alsnog een kijkje mag nemen. Vergeet ook niet de deur van de inbouwkast open te doen om deze kast van binnen te bekijken en werp ook een blik op de vaatwasser die de vorige bewoners achterlaten.

Tip 4

Stel vragen tijdens de bezichtiging

Laat je niet stilzwijgend meenemen tijdens de rondleiding, maar stel vooral vragen aan de makelaar. Ja, ook al vóór het “Zijn er nog vragen?”-moment. Juist doen! Een huis is een grote aankoop, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten voordat dit mogelijk jouw nieuwe woonplek wordt. Vraag bijvoorbeeld hoe oud de cv-ketel is, of de gordijnen ook bij de woning worden opgeleverd, wat voor glas de woning heeft en welke muren wel of niet door te breken zijn.

Vraag je je af wat je zoal kunt vragen aan de makelaar? Deze vragen voor het bezichtigen van een huis helpen je op weg.

Tip 5

Zie de details niet over het hoofd

Scheuren en vochtvlekken kunnen wijzen op een verborgen gebrek. Daar ben je mooi klaar mee als je het over het hoofd ziet. Niets is zo vervelend als je direct na de aankoop van je huis moeten bezighouden met lekkage, scheuren of vloeren of muren die compleet vervangen moeten worden. Let daarom goed op de details. Loop er desnoods nog een extra rondje voor door de woning.

Als je de makelaar hiernaar vraagt, is hij verplicht je te informeren of er achter bijvoorbeeld een vochtvlek iets groters schuilgaat.

Als je een aankoopmakelaar meeneemt naar de bezichtiging, zal diegene je vaak wel op dit soort details wijzen vanuit zijn expertise. Ook kun je een aparte bouwkundige keuring laten doen van de woning voordat je een bod uit brengt (of kun je die keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden). Dan weet je zeker dat je niet ongemerkt een bouwval koopt.

Tip 6

Bekijk ook de buitenkant van de woning

Tijdens de bezichtiging zal de makelaar je waarschijnlijk vooral de binnenkant van de woning laten zien. Maar vergeet niet ook de buitenkant goed te bekijken. Ziet het schilderwerk er nog netjes uit? En wat is de staat van de kozijnen? Realiseer je dat bijvoorbeeld kapotte kozijnen een flinke kostenpost kunnen zijn.

Tip 7

Vergeet de omgeving niet

Je koopt niet alleen een woning, maar ook een plek in een nieuwe omgeving. Wel zo fijn als die omgeving bij je past en als je er niet te veel hinder van ondervindt! Ook dit is belangrijk om al tijdens het bezichtigen van de woning op te letten. Een kerktoren aan de overkant betekent bijvoorbeeld dat je mogelijk regelmatig de klokken hoort luiden. Met een basisschool om de hoek moet je rekening houden met spelende en gillende kinderen. En een weg voor de deur is ook iets waar je maar net tegen moet kunnen.

Check dus goed hoe het zit met mogelijke oorzaken van geluidsoverlast, zeker als je graag op een rustige plek woont.

En dan nog iets: de buren. Ook die krijg je cadeau als je een woning koopt. De kans is klein dat de makelaar precies weet wie er naast je wonen, maar werp gerust een blik op het huis, de tuin of het balkon vanaf de buitenkant. Een overwoekerde tuin met een hele stapel bierkratten doet bijvoorbeeld vermoeden dat je buren wel van een feestje houden. Hoor je drumgeluiden tijdens de bezichtiging? Dan is dat misschien ook een reden om elders te gaan kijken. Tenzij je zelf ook een drumfanaat bent natuurlijk.

Tip 8

Check de parkeermogelijkheden

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een huis gaat bezichtigen. Toch is het te belangrijk om niet bij stil te staan. Hoe zit het precies met de parkeeropties voor de deur of in de buurt? Dat is niet alleen belangrijk voor je eventuele eigen auto, maar ook voor als je bezoek verwacht.

Als je familie bijvoorbeeld verder weg woont en je vaak meer dan één auto bezoek verwacht, is het wel fijn als zij ergens in de buurt hun auto kwijt kunnen. Ga ook na of betalen gratis is of geld kost. En hoe het in het laatste geval zit met een parkeervergunning als bewoner. Zo kun je jezelf onverwachte frustraties achteraf besparen.

Bonustips

Extra tips voor bezichtiging huis

Staat je bezichtiging gepland en weet je door de punten hierboven precies waar op te letten bij een huis bezichtigen? Dan hebben we ten slotte nog een paar tips voor de bezichtiging van een huis.

  • Het is slim om niet in je eentje naar de bezichtiging te gaan, ook niet als je van plan bent om in je eentje een huis te kopen. Vraag iemand anders mee. Dit kan een aankoopmakelaar zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend meevragen. Twee paar ogen zien meer dan één.
  • Plan je bezichtiging altijd overdag, zodat je kunt zien hoe de woning er bij daglicht uitziet. Ook springen bij daglicht onder andere scheuren of vochtvlekken eerder in het oog.
  • Heb helder hoeveel jouw budget voor een koopwoning bedraagt. Het is zonde om een woning te bezichtigen als je er het geld niet voor hebt. Een van onze hypotheekadviseurs kan nauwkeurig je maximale hypotheek voor je berekenen.
  • Informeer ook naar het energielabel van het huis. Dit zegt veel over hoe hoog je energierekening uitvalt als je hier komt te wonen.
  • Maak eventueel foto’s tijdens de bezichtiging, vooral als je ergens over twijfelt of als je het er nog eens met iemand anders over wilt hebben.
  • Kijk door de meubels in de woning heen. Laat je niet te veel afleiden door een inrichting die niet jouw stijl is. De meubels, lampen en dergelijke kun je natuurlijk geheel naar jouw smaak kiezen. Kijk meer naar de grootte van de ruimte en de elementen die achterblijven (zoals de keuken en badkamer).
  • Denk alvast na over wat je zou willen verbouwen. Vind je bijvoorbeeld de badkamer zó niet jouw smaak dat je deze absoluut wilt vervangen? Houd daar dan ook rekening mee in je bod op het huis. Een verbouwing brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.
  • Koop je een appartement dat onder een Vereniging van Eigenaren valt? Laat je dan ook informeren over de hoeveelheid geld die de VvE in kas heeft en vraag hoe actief deze vereniging is. Het zou zonde zijn als je maandelijks geld betaalt voor de VvE en als daar vervolgens niets mee wordt gedaan. Of als de vereniging opeens voor grote kosten komt te staan en jij daarom plotseling een flink bedrag moet ophoesten.
  • Bij een appartement let je weer op andere punten dan bij een woning met meerdere etages. Houd daarom voor je bezichtiging van een appartement specifiek in gedachten waar op te letten bij een appartement kopen.
  • Lees onze volledige gids over het kopen van een huis en bereid je zo voor op alle stappen in het proces.

Neem een checklist huis bezichtigen mee

Wil je niets over het hoofd zien tijdens de bezichtiging? Laat je dan niet meeslepen door het moment, maar ga goed voorbereid met een checklist bij de hand naar de woning toe. Met onze handige checklist huis bezichtigen weet je zeker dat je niets bent vergeten te vragen of checken als je na het huis bezichtigen – vele indrukken rijker – thuis komt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een bezichtiging?

Hoe lang een woning bezichtigen duurt, hangt onder andere af van de grootte van het huis en van de rondleidende makelaar. In een kleine studio heb je vanzelfsprekend eerder alles gezien dan in een groot landhuis. Over het algemeen zal een bezichtiging zo’n 20-30 minuten duren. Een enkele keer wellicht wat langer als het om een groot huis gaat.

Wat te vragen bij de bezichtiging van een huis?

Het is altijd slim om vragen te stellen bij de bezichtiging en je niet alleen vast te houden aan het verkooppraatje van de makelaar. Zo kun je vragen naar de reden dat de verkopers gaan verhuizen (een burenruzie is bijvoorbeeld geen goed teken!), naar de staat van de kozijnen of fundering, of naar wat wel en geen draagmuren zijn.

In ons artikel over vragen bij een bezichtiging geven we je een paar ideeën voor bezichtigingsvragen.

Wanneer een bod uitbrengen na de bezichtiging?

Voor veel woningen geldt dat je moet bieden op inschrijving binnen een biedingstermijn. Je moet dan voor een bepaalde uiterste datum je bod op de woning hebben uitgebracht. De verkoopmakelaar kan je hier meer over vertellen. Als jij jezelf hier ziet wonen en ervan overtuigd bent dat dit huis aan al jouw wensen voldoet, is dat reden genoeg om een bod uit te brengen.

Lees meer over bieden op een huis om een passend bod te kunnen uitbrengen.

Hoe plan ik een bezichtiging in?

Hiervoor maak je een afspraak bij de verkopend makelaar. Bel of mail deze persoon om een bezichtiging in te plannen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7