Een hypotheek afsluiten is een serieuze zaak. Daarom is het belangrijk dat de afspraken die je met de hypotheekaanbieder hebt gemaakt officieel zijn vastgelegd in een document. Dat gebeurt in de hypotheekakte. Maar wat is de hypotheekakte precies? Deze akte stelt de notaris op in opdracht van de geldverstrekker. Zodra de hypotheekakte in het Kadaster staat ingeschreven, is je hypotheek officieel rond.
Wat een hypotheekakte is? Dit is een akte waarin alle gegevens en voorwaarden staan voor je hypotheek. Over die voorwaarden heb je eerder afspraken gemaakt met de hypotheekaanbieder; in de hypotheekofferte stonden ze al eerder voor je opgesomd.
De hypotheekakte is nog een stap definitiever dan de hypotheekofferte. Door deze akte te ondertekenen, stem je ermee in dat jouw woning het onderpand wordt voor de hypotheek waarmee je je woning financiert. De notaris schrijft deze akte voor je in bij het Kadaster om je hypotheek definitief te maken.
In de akte staan jouw persoonlijke gegevens, een aantal gegevens van het huis waarvoor de hypotheek bedoeld is en er staat informatie in over de hypotheek.
Zo zal je in de akte in elk geval de volgende gegevens terugzien:
Een kanttekening bij dat laatste punt: je ziet vaak dat een hypotheek voor een hoger bedrag wordt ingeschreven dan de eigenlijke hoofdsom (het bedrag dat je nu aan hypotheek opneemt). De reden daarvoor is dat je je hypotheek dan onderhands kunt verhogen tot dit bedrag zonder dat je daarvoor opnieuw langs de notaris hoeft. Dat scheelt notariskosten als je bijvoorbeeld later een extra verbouwingshypotheek wilt afsluiten.
Bij het kopen van een huis krijg je te maken met diverse kosten voor een huis kopen. De notariskosten zijn één van die kostenposten. Je zult de notaris onder meer kosten voor de hypotheekakte betalen. De exacte kosten daarvoor verschillen sterk per notariskantoor. Een goed gemiddelde is zo’n € 500 tot € 1.000. Die kosten omvatten de inschrijving in het Kadaster, een honorarium voor de notaris en btw.
Deze kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar, dus je krijgt een deel ervan terug bij de belastingaangifte over het jaar waarin je die kosten hebt gemaakt.
Voor het ondertekenen van de hypotheekakte ga je naar de notaris. Die zal ook de inschrijving in het Kadaster verzorgen. In principe moet de akte getekend worden door jou als huiseigenaar en door de bank, maar meestal is er geen vertegenwoordiger van de bank bij aanwezig. Een notarismedewerker tekent dan in naam van de bank. Koop je het huis samen met je partner? Dan tekenen jullie de akte allebei.
Bij de afspraak op het notariskantoor neem je de hypotheekakte nog eens door en kun je hier eventuele vragen over stellen. Heb je hypotheekadvies ingeschakeld voor de aanvraag van je hypotheek? Dan zal je hypotheekadviseur de akte voor je controleren. Is alles in orde? Dan teken je de akte om hem definitief te maken.
Teken je de hypotheekakte omdat je een huis koopt? Dan zal je tegelijkertijd de leveringsakte ondertekenen, waarmee de woning jouw eigendom wordt. Zo ben je na de afspraak een woning en een hypotheek rijker.
Het proces naar de hypotheekakte toe werkt als volgt. Eerst vraagt je hypotheekadviseur een renteaanbod voor je aan voor het hypotheekproduct dat voor jou als gunstig uit de bus komt. Is dat aanbod akkoord? Dan vragen jullie een hypotheekofferte aan en lever je daarvoor alle benodigde documenten aan.
In de hypotheekofferte staat ook een datum genoemd waarop de hypotheek uiterlijk gepasseerd moet worden. Dit betekent dat de ondertekening bij de notaris niet later dan die datum mag plaatsvinden. Is dat wel het geval? Dan kun je soms verlenging van de hypotheekofferte aanvragen door een bereidstellingsprovisie te betalen.
Als je een huis hebt gekocht, zal je de hypotheekakte en leveringsakte tekenen bij de sleuteloverdracht voor de woning. Teken je de akte niet omdat je een huis hebt gekocht, maar omdat je bijvoorbeeld je hypotheek hebt verhoogd of hebt besloten tot oversluiten? Dan is er geen sprake van een sleuteloverdracht. Je prikt dan samen met de notaris een moment voor de ondertekening.
Een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen is niet zomaar iets. Wil je goed begeleid worden bij die stap en zeker zijn van de juiste keuzes rondom je hypotheek? Dan helpen onze Hypotheekexperts je graag. Zij kennen het hypotheekproces van voor tot achter, vergelijken vele aanbieders voor je en helpen je om niets over het hoofd te zien.
Kennismaken? Plan een afspraak met een van onze Hypotheekexperts. Dat kan gewoon online, op het moment dat het jou uitkomt.