De hypotheekofferte, waar moet je op letten?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
62x gelezen
4 min.

Heb je een hypotheek aangevraagd? Dan krijg je van de geldverstrekker voor je hypotheek een offerte toegestuurd. Daarin staan alle informatie over je aangevraagde hypotheek, de afspraken daarvoor en persoonlijke informatie over jou nog eens op een rij. Waar moet je op letten in de hypotheekofferte? En hoe zit het met de geldigheid van de hypotheekofferte? Lees hier alle details.

Hypotheekofferte

Wanneer een hypotheekofferte?

Ben je er samen met de hypotheekadviseur uitgekomen welke hypotheek goed bij jou past qua rente en voorwaarden? Dan doe je een hypotheekaanvraag. Hierna ontvang je eerst een renteaanbod, waarin staat welke rente de hypotheekaanbieder jou kan bieden als je de hypotheek afsluit.

Ga je akkoord met dit renteaanbod? Dan ga je samen met je hypotheekadviseur alles in gang zetten. Je levert de gevraagde documenten, zoals de koopovereenkomst voor je woning en je werkgeversverklaring, aan. Even later ontvang je de hypotheekofferte, die je vervolgens ondertekend naar de hypotheekaanbieder moet terugsturen.

Wat staat er in de hypotheekofferte?

De hypotheekofferte is een vrij complex document waarin veel informatie staat opgesomd. In de offerte voor je hypotheek staan alle afspraken die je met de hypotheekaanbieder maakt nog eens opgesomd. Dat zijn onder andere de volgende gegevens:

  • de hypotheeksom
  • de hypotheekvorm
  • het rentepercentage
  • de looptijd
  • de offerte- en passeerdatum
  • wel of geen NHG
  • de rentevaste periode
  • andere voorwaarden
  • je persoonlijke gegevens

De hypotheeksom

Het totale bedrag dat je aan hypotheek afsluit wordt de hoofdsom genoemd. Dit bedrag staat altijd vermeld op de offerte voor je hypotheek.

De hypotheekvorm

Daarnaast lees je in de offerte terug voor welke hypotheekvorm je hebt gekozen. Als je een nieuwe hypotheek afsluit zal dit vaak een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Een deels aflossingsvrije hypotheek is ook mogelijk.

Daarnaast kan het zijn dat je een eerder afgesloten hypotheek meeneemt naar een nieuwe woning. In zo’n geval kun je ook oude hypotheekvormen aanhouden die niet meer worden verstrekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek.

Het rentepercentage

De hypotheekaanbieder heeft je in het renteaanbod een bepaald rentepercentage aangeboden, passend bij de actuele rentestanden. Hoeveel de rente bedraagt, lees je ook terug in de hypotheekofferte.

De looptijd

In principe heeft je hypotheek een looptijd van 30 jaar, maar heel af en toe zien we ook hypotheken met een kortere of (nog minder vaak) met een langere looptijd dan dat.

Offertedatum en passeerdatum

Verder vind je in de offerte de offertedatum en de uiterste passeerdatum.

De offertedatum geeft aan wanneer het aanbod verloopt. Uiterlijk vóór die datum moet je de offerte ondertekend hebben teruggestuurd naar de geldverstrekker.

De passeerdatum is de datum waarvoor je bij de notaris moet zijn geweest om de hypotheekakte te tekenen. Die datum ligt vaak twee tot zeven maanden na de offertedatum. Lukt het niet om voor die datum naar de notaris te gaan? Dan komt de offerte te vervallen en moet je (na annulering van deze offerte) een nieuwe aanvragen of de huidige offerte verlengen.

Wel of geen NHG?

In sommige situaties is het mogelijk om bij je hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie te kiezen. Deze regeling biedt je meer zekerheid over de terugbetaling van je hypotheek en heeft als extra voordeel dat je een lager percentage aan rente betaalt. Heb je een hypotheek met NHG genomen? Dan lees je dat ook terug in de offerte.

De rentevaste periode

Bij het aangaan van een hypotheek kies je voor een variabele rente of een vaste rente. Meestal is dat laatste het geval. De rente staat dan gedurende een bepaalde periode vast. Dit kan bijvoorbeeld 10, 15, 20 of 30 jaar zijn, maar ook kortere rentevaste periodes komen voor.

Andere voorwaarden

Daarnaast kan in de hypotheekofferte diverse andere informatie staan. Je zult in de offerte bijvoorbeeld ook boeteclausules vinden. De meest voorkomende is een boete als je tussentijds meer aflost dan een bepaald bedrag.

Vaak mag je wel vervroegd aflossen op je hypotheek, maar niet meer dan – meestal – 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag per jaar. Ga je daarboven zitten? Dan krijg je te maken met een boete.

Persoonlijke gegevens

Verder zul je in de hypotheekofferte je persoonlijke gegevens terugvinden, zoals je naam, het adres van de woning en de taxatiewaarde. Check altijd voor de zekerheid of die gegevens allemaal kloppen.

Geldigheid hypotheekofferte

Zoals gezegd is de geldigheid van een getekende hypotheekofferte meestal twee tot zeven maanden. Binnen die tijd moet je de hypotheekakte bij de notaris hebben getekend. Houd er daarnaast rekening mee dat je de offerte binnen een bepaalde termijn getekend moet terugsturen naar de hypotheekaanbieder, al ver vóór de passeerdatum. De offertedatum ligt vaak een paar weken na de datum dat je deze hebt ontvangen.

Tip: bereidstellingsprovisie

Het kan voorkomen dat je sleuteloverdracht langer op zich laat wachten dan de passeerdatum die in de offerte vermeld staat. In dat geval heb je twee opties: een nieuwe hypotheekofferte opvragen (met het risico dat de rente inmiddels hoger ligt) of de aanbieder verzoeken om je offerte te verlengen.

Voor het verlengen betaal je wel een bedrag aan bereidstellingsprovisie, vaak zo’n 0,20% tot 0,25% van de totale hypotheeksom voor elke maand verlenging. De bereidstellingsprovisie is fiscaal aftrekbaar.

Hypotheekofferte annuleren, hoe zit dat?

Heb je voor je hypotheek de offerte al getekend, maar wil je er toch van afzien? Bij het annuleren van een getekende offerte krijg je soms te maken met een boete. De kosten hiervoor liggen vaak hoger dan die voor het verlengen van je offerte. Houd rekening met zo’n 0,5% tot 1% van de hoofdsom of met een vast boetebedrag van bijvoorbeeld € 500 of € 750. Bij sommige geldverstrekkers hoef je geen boete te betalen voor annulering.

Wat zijn jouw hypotheekopties?

Nu je precies weet wat er in een hypotheekofferte staat, is het waarschijnlijk tijd voor een volgende stap. Want hoeveel kun jij eigenlijk krijgen aan hypotheek? En welke voorwaarden zijn voor jou wel en niet gunstig? Bereken alvast je maximale hypotheek via onze site.

Wil je zeker weten dat je de juiste stappen zet en niets over het hoofd ziet? Ga dan met een Hypotheekexpert in gesprek. Die kan je wijzen op alles waar je op moet letten en helpt je een stap verder richting een passende hypotheek voor jouw droomhuis, verbouwing of andere plannen.

Veelgestelde vragen

Waarop letten bij hypotheekofferte?

Het is vooral belangrijk om na te kijken of alle informatie correct vermeld staat in de offerte. Kloppen het hypotheekbedrag, de genoemde rentevaste periode en het rentepercentage? En zijn al je persoonlijke gegevens correct? Bekijk dat goed voordat je je handtekening onder de offerte zet.

Hoe lang blijft de hypotheekofferte geldig?

Dit staat vermeld op de hypotheekofferte. Je zult hier twee data vinden: de offertedatum en de passeerdatum.

Vóór de offertedatum moet je de hypotheekakte ondertekend hebben teruggestuurd.

Vóór de passeerdatum moet je bij de notaris zijn geweest om de definitieve hypotheekakte te ondertekenen en daarmee je hypotheek rond te maken.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8