Hoofdsom hypotheek


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
71x gelezen
1 min.

De hoofdsom is het bedrag waarvoor je oorspronkelijk een hypotheek afsluit. Het totale hypotheekbedrag dus. Gedurende de looptijd daalt je hypotheek vaak doordat je erop aflost. Dat betekent dat je hypotheekschuld na een tijdje waarschijnlijk lager is dan de hoofdsom.

Hoofdsom hypotheek

Hoofdsom vs. hypotheek

Maar er zijn situaties waarin de hypotheek de hele looptijd gelijk blijft aan de hoofdsom. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aflossingsvrije hypotheek, waarop je niet aflost gedurende de looptijd. Ook bij een spaarhypotheek, bankspaarhypotheek of beleggingshypotheek is het openstaande hypotheekbedrag steeds gelijk aan de hoofdsom. Dit is alleen niet het geval als je zelf besluit om tussentijds af te lossen.

Hoeveel je hoofdsom bedraagt, vind je vaak terug in de online omgeving van je hypotheek. Ook staat dit in de hypotheekakte vermeld.

Aflossing als percentage van de hoofdsom

Met de hoofdsom krijg je onder meer te maken als je tussentijds wilt aflossen. Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen, is meestal een percentage van de hoofdsom. Vaak zo rond de 10% per jaar. Als je meer dan dat bedrag aflost, krijg je met een boete te maken vanwege de rente-inkomsten die de bank door jouw aflossing misloopt.

Voorbeeldberekening

Laten we een voorbeeld geven om het begrip hoofdsom toe te lichten. Stel je voor dat jij een hypotheek hebt afgesloten van € 250.000 toen je je woning kocht. Je hebt inmiddels € 50.000 op je hypotheek afgelost. Je huidige hypotheekschuld bedraagt dus nog € 200.000.

Elk jaar mag je maximaal 10% van je hoofdsom aflossen zonder dat je een boete opgelegd krijgt. Dit betekent dat een jaarlijkse aflossing van maximaal € 250.000 x 10% = € 25.000 boetevrij is toegestaan.

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8