Leveringsakte: Alles wat je daarover moet weten


Romy Veul door Romy Veul op 21-12-2022
663x gelezen
3 min.

Wie een woning koopt, kijkt reikhalzend uit naar dit moment: de overdracht van de sleutels. Natuurlijk krijg je niet zomaar de sleutel van de vorige eigenaar in handen gedrukt. Hier is eerst een handtekening voor nodig. Onder de leveringsakte om precies te zijn. Zodra je bij de notaris je handtekening onder de leveringsakte hebt gezet, staat de woning officieel op jouw naam. Wat moet je zoal weten over de akte van levering?

Akte van levering

Wat is de leveringsakte?

Zodra je bod is geaccepteerd, zal je eerst een aantal dagen later de koopovereenkomst ondertekenen. Daarin staan ook onder meer de ontbindende voorwaarden voor de aankoop van je huis. Is de termijn voor de ontbindende voorwaarden verlopen en is het moment voor de sleuteloverdracht aangebroken? Dan is het tijd om een andere akte te tekenen: de leveringsakte.

Dat wordt ook wel akte van levering, overdrachtsakte of transportakte genoemd. Allemaal vakjargon voor een document waarin de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst nog eens staan opgesomd. Met jouw handtekening onder de akte van levering is het huis officieel jouw eigendom.

De leveringsakte wordt altijd opgesteld door een notaris. Onder deze akte moeten zowel jij als de verkoper als de notaris een handtekening zetten.

Akte van levering, hoe werkt dat?

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst ga je de hypotheek regelen. Is de hypotheekofferte akkoord? Dan krijg je een hypotheekakte toegestuurd, die je bij de notaris moet ondertekenen op het moment van sleuteloverdracht. Tegelijkertijd met het ondertekenen van dat document om je hypotheek definitief te maken, moet je ook een ander document ondertekenen: de leveringsakte. Die is bedoeld om het huis op jouw naam te laten zetten.

Voordat je de akte van levering onder je neus geschoven krijgt, zal de notaris een aantal controles doen. Zo kan hij voorkomen dat jij bijvoorbeeld een woning koopt die niet verkocht mag worden.

De notaris controleert onder meer:

  • of in de akte de juiste beschrijving van de woning staat;
  • of de verkoper echt de eigenaar van de woning is;
  • of is voldaan aan alle wettelijke voorwaarden;
  • of er geen sprake is van een beslag op de woning;
  • of alle afspraken overeenkomen met die uit het koopcontract.

Is dat allemaal in orde? Dan loop jij de akte van levering nog een keer na. Eventueel kijkt je aankoopmakelaar hierbij ook mee. Na het ondertekenen krijg je de sleutel voor je nieuwe woning in handen.

De notaris zal dan de officiële afhandeling van de overdracht doen door een afschrift van de akte van levering in te schrijven bij het Kadaster en bij de openbare registers. In het Kadaster zijn alle onroerende zaken en het eigendom daarvan vastgelegd. Daarmee is de woning van jou.

Leveringsakte kosten

De notaris werkt uiteraard niet voor niets. Daarom betaal je voor het opmaken, controleren en inschrijven van de leveringsakte kosten aan de notaris. Hoeveel die kosten zijn, is bij elk kantoor weer anders. Maar gemiddeld ben je voor de hypotheekakte en de leveringsakte samen zo rond de € 1.100 kwijt. Dit zijn de leveringsakte-kosten inclusief btw en inclusief de kosten voor inschrijving in het Kadaster.

Kosten akte van levering aftrekbaar

Veel van de kosten voor een huis kopen die je maakt als nieuwe woningeigenaar zijn fiscaal aftrekbaar. Zo zijn ook de kosten voor de akte van levering aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Dit regel je bij de aangifte over het jaar waarin je het huis hebt gekocht. Die fiscale aftrekbaarheid levert je bij de belastingaangifte een mooie meevaller op.

Goed voorbereid een huis kopen?

Een huis kopen en daarvoor een hypotheek afsluiten is niet niks. Bij Hypotheek.nl weten we er alles van en helpen we je daar graag bij op weg. Aangezien je dit artikel vast leest omdat je de akte van levering gaat ondertekenen, ben je de stap van hypotheekadvies vast al voorbij. Mocht dat nu niet zo zijn, trek onze Hypotheekexperts gerust aan hun digitale jasje voor persoonlijk hypotheekadvies.

Gratis oriëntatiegesprek

We informeren je graag hoe een huis kopen in zijn werk gaat. Je leest er in onze gids huis kopen alles over. Van de oriëntatiefase tot dé handtekening.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7