Je huis isoleren: kosten, subsidies & financieringsmogelijkheden


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
50x gelezen
3 min.

Met goede isolatie van je huis kun je op jaarbasis veel gas- en energiekosten besparen. Er ontsnapt minder warmte naar buiten en de koelte blijft beter in huis hangen. Dat betekent: comfortabeler wonen en geld overhouden voor leukere dingen dan je energierekening. Wat zijn precies de kosten voor je huis isoleren? Van welke subsidies kun je profiteren? En wat zijn de andere financieringsmogelijkheden voor het isoleren van je woning? Je leest het hier allemaal.

huis isoleren

Waarom zou je je huis isoleren?

Je huis isoleren is een slimme manier om je woning te verduurzamen. Dankzij goed isolatiemateriaal gaat er minder warmte verloren via bijvoorbeeld de muren of het dak. Daardoor hoef je niet te stoken voor de mussen en gaat je gas- en energierekening omlaag. En dat nog los van het feit dat een goed geïsoleerd huis ook fijner wonen is. Niets zo vervelend als tocht door randen en kieren, toch?! 

Het werkt trouwens ook de andere kant op. In de zomer houdt isolatiemateriaal de warmte beter buiten. Zo blijft het langer koel in je woning. Ook dat scheelt op de stroomrekening. 

Door de besparing op elektriciteit en gas verdien je de investering in nieuwe isolatie vaak al snel terug. Dat maakt het een interessante energiebesparende maatregel.

Wat kun je isoleren aan je huis? 

Als je je huis wilt isoleren, zijn er verschillende opties. Het hangt af van je woning waar jij goed aan doet. Als je spouwmuurisolatie dramatisch verouderd is, kun je die bijvoorbeeld het beste als eerst vervangen. Heb je nog enkel glas? Dan ligt daar waarschijnlijk een prioriteit. 

Je kunt qua vormen van isolatie denken aan:

 • Dakisolatie: isolatiemateriaal in het dak om te voorkomen dat via het dak warmte of koelte ontsnapt.
 • Spouwmuurisolatie: isolatiemateriaal in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur om te voorkomen dat er warmte ontsnapt.
 • Vloerisolatie: een isolerende laag onder de woonkamervloer, die ervoor zorgt dat de warmte niet via de vloer verloren gaat.
 • HR++ glas: dubbel glas waarbij tussen de twee glazen platen een isolerend gas is gespoten, waardoor het glas beter isoleert dan normaal dubbel (of enkel) glas.

Laat vooral een isolatie-expert meekijken om te bepalen met welk isolatiemateriaal jij de grootste energiebesparing kunt realiseren.

Hoeveel besparing levert het concreet op?

Om er concrete cijfers op te plakken, het isoleren van delen van je woning levert gemiddeld de volgende besparing op. Deze cijfers gelden voor een gemiddelde Nederlandse hoekwoning. Natuurlijk hangt de exacte besparing af van hoe goed (of slecht) je woning op dit moment geïsoleerd is.

  Type isolatie  Gasbesparing per jaar  Kostenbesparing per jaar
 Dakisolatie  800 m3 per jaar  € 800
 Spouwmuur  800 m3 per jaar  € 800
 Vloerisolatie  260 m3 per jaar  € 260
 HR++ glas  200 m3 gas (als je eerst dubbel glas had)  € 200 (bij dubbel glas)
 HR++ glas  500 m3 gas (als je eerst enkel glas had)
 € 500 (bij enkel glas)

 
Deze cijfers zijn ontleend aan Milieu Centraal en dateren van juni 2022. Voor mensen die op dit moment een veel hogere gasprijs dan € 1,- per m3 gas betalen, geldt een nog veel hogere kostenbesparing.

Omdat het isolatiemateriaal heel wat jaren meegaat, haal je de investering er vaak al binnen een paar jaar uit. 

Wat zijn de kosten voor je huis isoleren? 

Qua kosten voor je huis isoleren kun je bij de gemiddelde hoekwoning rekenen op de volgende prijskaartjes. Ook die zijn gebaseerd op gegevens van Milieu Centraal. Hierbij gaan we ervan uit dat je het isolatiemateriaal laat plaatsen. Uiteraard kun je ook zelf je huis isoleren; dit brengt minder kosten met zich mee, maar kost je wel een aantal vrije weekenden.

 Type isolatie  Kosten  Mogelijke subsidie
 Dakisolatie

 € 4.500 bij schuin dak

 € 3.200 bij plat dak

 € 2.500 bij schuin dak

 € 1.900 bij plat dak

 Spouwmuur  € 2.400  € 800
 Vloerisolatie  € 1.500  € 500
 HR++ glas  € 3.800  € 1.300


Hoe kun je isolatie financieren?

Er zijn verschillende manieren om nieuwe isolatie voor je woning te financieren. Omdat de overheid mensen wil stimuleren om hun huis te verduurzamen, zijn er meerdere interessante opties om verduurzaming te financieren. De belangrijkste opties zetten we hieronder.

Je huis isoleren met subsidie

Voor je huis isoleren is subsidie beschikbaar. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), wat eigenlijk een algemene verduurzamingssubsidie is. Voor deze subsidie kom je bij elk van de genoemde isolatievormen in aanmerking. Deze subsidie kun je alleen ontvangen als je twee of meer verduurzamende maatregelen doorvoert (bijvoorbeeld én spouwmuurisolatie én HR++ glas) of als je één grote aanpassing laat doen (zoals een warmtepomp installeren).  

Huis isoleren met een lening

Ook heeft de overheid een aantal speciale leningen met lagere rente in het leven geroepen voor wie zijn huis wil verduurzaming. De bekendste is de Energiebespaarlening. Dit is een lening met een relatief lage rente. Het bedrag dat je kunt lenen, ligt tussen de € 2.500 en € 65.000. Voor deze lening gelden een aantal voorwaarden, waarover je in het artikel over de Energiebespaarlening alles kunt teruglezen. Over de lening betaal je maandelijks een vast bedrag, dat bestaat uit aflossing en rente.

Daarnaast is er de Duurzaamheidslening. Die is nagenoeg gelijk aan de Energiebespaarlening. Het enige verschil is dat de Energiebespaarlening landelijk wordt aangeboden; voor de duurzaamheidslening worden de voorwaarden per gemeente of provincie vastgesteld.

Bij beide leningen ben je verplicht om het volledige bedrag te besteden aan de verduurzaming van je huis. Je kunt het geld ook gebruiken voor andere dingen dan je huis isoleren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak of een warmtepomp.

Je hypotheek verhogen

Als je je hypotheekverhoging gebruikt voor verduurzamende maatregelen, dan mag je tot 106% van je woningwaarde lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Bovendien verhoogt nieuw isolatiemateriaal vaak de waarde van je woning. Ook dat is gunstig bij de bepaling van je maximale hypotheek. 

De hogere hypotheeklasten smeer je uit over de volledige looptijd van de hypotheek. Je betaalt over het algemeen maandelijks een bedrag aan aflossing (tenzij je een aflossingsvrije hypotheek hebt) en het actuele rentepercentage. Je hypotheek verhogen voor verduurzaming kan een interessante manier zijn om je overwaarde op te nemen.

Voor het verhogen van je hypotheek zijn twee opties:

 1. Een onderhandse verhoging, waarbij je binnen de bestaande leenruimte je hypotheek verhoogt zonder dat je daarvoor opnieuw langs de notaris hoeft. Dit is mogelijk als je je hypotheek bij het afsluiten voor een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven.
 2. Een tweede hypotheek: een hypotheek bovenop de hypotheek die je al hebt lopen. Je betaalt hierbij wel bijkomende kosten voor onder andere de notaris en de taxatie van je woning. 

Profiteer van duurzaamheidskorting 

Ga je de isolatie van je huis financieren? Dan profiteer je mogelijk van duurzaamheidskorting. Dit is een korting op de hypotheekrente die je bij een aantal banken kunt krijgen als je huis energiezuinig is. Op dit moment kom je bij de volgende banken voor die korting in aanmerking:

 • ASR
 • ABN AMRO
 • ASN
 • Attens Hypotheken
 • Florius
 • Lot Hypotheken
 • Obvion
 • Rabobank
 • Triodos
 • Van Lanschot
 • Vista Hypotheken
 • Woonnu

Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over jouw kortingsopties.

Je woning verduurzamen vanuit je hypotheek?

Heb jij plannen om je huis te isoleren of andere verduurzamingsmaatregelen te treffen? Onze Hypotheekexperts vertellen je graag hoe jij de kosten voor je huis isoleren kunt financieren. Plan een gratis online afspraak in.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8