Wat is een Energiebespaarlening?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
118x gelezen
3 min.

Je woning energiezuiniger maken is in veel opzichten voordelig. Energiebesparende maatregelen verlagen je energierekening en maken je huis bovendien meer waard. Het financieren van verduurzaming hoeft bovendien niet duur te zijn. Met een Energiebespaarlening kun je maatregelen zoals zonnepanelen of nieuw isolatiemateriaal tegen een extra gunstige rente financieren. Hoe zit dat? En wat is een Energiebespaarlening precies? 

Energiebespaarlening wasmachine

Wat is een Energiebespaarlening?

De Energiebespaarlening is een annuïteitenlening met lage rente om energiebesparende maatregelen mee te bekostigen. Deze wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds. Het geld voor de lening wordt beschikbaar gesteld door de overheid en Nederlandse banken, om te stimuleren dat mensen duurzamer gaan wonen. De lening is niet voor andere doeleinden dan verduurzamende maatregelen te gebruiken.

Bij energiebesparende maatregelen kun je bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van zonnepanelen, het isoleren van je huis of de aanschaf van een waterpomp of HR-glas. Zie ook het volledige overzicht van verduurzamingsvormen die je ermee kunt financieren.

De Energiebespaarlening maakt het aantrekkelijker om je huis te verduurzamen, omdat je de kosten voor deze maatregelen over een langere periode kunt uitsmeren. Bovendien profiteer je van een aantrekkelijke rente, die een stuk lager ligt dan de rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Hoe werkt de Energiebespaarlening precies?

De Energiebespaarlening bedraagt minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000. Daarnaast is er het Zeer energiezuinig pakket/Nul op de Meter, waarbij je een lening kunt afsluiten voor een bedrag tot € 71.000. 

Je maakt bij het aangaan van de lening afspraken over de looptijd en het bedrag dat je leent. Je looptijd en het geleende bedrag bepalen samen hoeveel rente je betaalt. De mogelijke looptijden zijn 7, 10, 15 en 20 jaar. 

Houd er rekening mee dat bij bedragen tot € 14.999 alleen de looptijden 7, 10 en 15 jaar mogelijk zijn. Bij bedragen boven € 15.000 kun je alle mogelijke looptijden kiezen.

Als je een Energiebespaarlening afsluit, betaal je gedurende de looptijd van de lening elke maand precies hetzelfde bruto bedrag: de annuïteit (net als bij een annuïteitenhypotheek). Dit bedrag bestaat deels uit aflossing en deels uit rente.

Energiebespaarlening rente

Op de website van het Warmtefonds kun je de rentetarieven teruglezen die op dit moment gelden. Zoals gezegd is het rentepercentage afhankelijk van het geleende bedrag en de looptijd van de lening. Ook variëren de rentes uiteraard op basis van de actuele marktrente.

In januari 2024 gelden de volgende percentages effectieve jaarrente:

  • Bij looptijd van 7 jaar: 4,20%
  • Bij looptijd van 10 jaar: 4,20%
  • Bij looptijd van 15 jaar: 4,50%
  • Bij looptijd van 20 jaar: 4,55%

Bekijk de website van het Warmtefonds voor de actuele rentepercentages. In sommige gemeenten en provincies kun je de lening tegen een lagere rente afsluiten.

Is de rente voor de Energiebespaarlening aftrekbaar?

De rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je een deel van de rente mag aftrekken van je inkomen bij het doen van de belastingaangifte.

Ook is vervroegd aflossen mogelijk zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen. 

Voorwaarden voor de lening

Na goedkeuring van de lening heb je 12 maanden de tijd (eventueel met uitstel van nog een keer 12 maanden) om de energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren. Ook maatregelen die je uiterlijk twee maanden voor de aanvraag van de lening hebt gedaan, mag je meenemen.

Let verder op deze voorwaarden:

  • Je mag maximaal 75% van de lening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen (inclusief een eventuele thuisaccu voor de installatie). De andere 25% van de lening moet je in andere verduurzamingsmaatregelen investeren die op de lijst voor de Energiebespaarlening staan.
  • Je moet de verduurzamende maatregelen laten uitvoeren door een aannemer of installateur. 
  • Maatregelen die je al hebt uitgevoerd, mag je niet alsnog meenemen in deze lening (tenzij je ze in de twee maanden voor de aanvraag hebt laten doen).
  • Je aanvraag voor de lening is drie maanden geldig.

Alle voorwaarden en looptijden zijn te vinden op de pagina met voorwaarden op Warmtefonds.nl.

Energiebespaarlening en belastingaangifte, hoe zit dat?

Ga je belastingaangifte doen? Vergeet dan niet om de aftrekbare rente voor deze lening op te voeren, zodat je deze kunt aftrekken. 

Het aanvragen van de Energiebespaarlening kost geen geld; daar kun je dus geen kosten voor aftrekken bij de belastingaangifte. 

Is je hypotheek verhogen ook een optie?

Een andere optie om energiebesparende maatregelen te bekostigen, is je hypotheek verhogen. Door een hogere hypotheek te nemen, houd je financiële ruimte over om deze maatregelen te betalen. Let wel op dat je voldoende moet verdienen om voor de hypotheekverhoging in aanmerking te komen.

Lees hier alles over in het stappenplan hypotheek verhogen.

Wil je weten wat gunstig is voor jou?

Ben je benieuwd wat voor jou een voordelige hypotheek is? Of overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Neem contact op met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak


Energiebespaarlening: veelgestelde vragen

Waar vraag je de Energiebespaarlening aan? 

Dat kun je doen via het Warmtefonds, de aanbieder van de Energiebespaarlening. Tot 1 juli 2021 viel de Energiebespaarlening onder het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting; vanaf 1 juli heeft het Nationaal Warmtefonds dit overgenomen en verstrekt dit fonds de lening.

Hoe lang duurt de aanvraag van een Energiebespaarlening?

Vaak krijg je binnen een aantal dagen bericht of voor de lening in aanmerking komt. Zodra je aanvraag volledig is getoetst, krijg je al dan niet definitieve goedkeuring. Vaak duurt dat laatste nog een aantal weken.

Is de Energiebespaarlening aftrekbaar?

Ja, de rente over de Energiebespaarlening is aftrekbaar voor de meeste woningeigenaren. Je mag dan de betaalde rente (deels) aftrekken van je belastbaar inkomen.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8