Zonnepanelen financieren, wat zijn je opties?


Romy Veul door Romy Veul op 02-12-2023
61x gelezen
3 min.

Eén blik op de daken zegt genoeg: zonnepanelen zijn erg geliefd. Steeds meer Nederlanders laten zonnepanelen op hun dak leggen. Daarmee wekken ze hun eigen stroom op via de zon. Een mooie duurzame stap! Oh ja, het scheelt ook een flink bedrag op je energierekening. Maar hoe kun je zonnepanelen financieren? We zetten de opties voor je op een rij.

zonnepanelen financieren

Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Voordat je verder leest hoe je zonnepanelen kunt financieren, wil je vast weten wat ze kosten en opbrengen. Het goede nieuws: de kosten voor zonnepanelen verdien je gemiddeld binnen 7-10 jaar terug. 

De precieze kosten voor een zonnepaneleninstallatie hangen af van onder andere het merk, de opbrengst en het aantal panelen dat je neemt. De opbrengst is onder meer afhankelijk van de ligging van je dak. Met een dak op het zuiden wek je meer stroom op met hetzelfde aantal panelen dan met een dak op het noorden.

Ga voor zonnepanelen voor 2 personen uit van ongeveer € 5.000. Voor 4 personen kun je rekenen op ongeveer € 6.500. Met een huishouden van twee personen bespaar je elk jaar ongeveer € 900 als je zonnepanelen hebt. Met de 4-persoonsinstallatie bespaar je zo’n € 1.300 per jaar. Daarmee heb je de panelen binnen ongeveer 5-6 jaar terugverdiend.

Optie 1: zonnepanelen financieren via je hypotheek

Misschien is je hypotheek verhogen een optie. Als je inkomen en woningwaarde het toelaten, kun je wellicht een extra hypotheek krijgen. In de vorm van een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek. Wat die twee precies inhouden, lees je in ons stappenplan hypotheek verhogen.

Een fijn voordeel aan zonnepanelen financieren met je hypotheek is dat de hypotheekrente lager ligt dan de rente bij een consumptief krediet. Ook heb je 30 jaar de tijd om je hypotheek af te lossen. Daardoor is je aankoop van de zonnepanelen over een aantal jaar uitgesmeerd. Houd wel rekening met bijkomende kosten voor onder andere de notaris en de taxatie van je woning.

Wil je zonnepanelen met je hypotheek financieren? Schakel dan altijd een hypotheekadviseur in voor persoonlijk advies. Dan weet je zeker dat je voordelige en verantwoorde keuzes maakt. Voor nu en later.

Extra lenen voor verduurzaming

Normaal gesproken geldt dat je 100% van je woningwaarde kunt lenen aan hypotheek. Maar als je je hypotheek (deels) gebruikt voor verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen, kun je meer lenen. Voor een huis met energielabel E, F of G kun je € 20.000 extra lenen voor verduurzaming; bij energielabel C of D € 15.000 extra en bij energielabel A, B, A+, A++ of A+++ kun je € 10.000 extra lenen.

Daar komt nog bij dat je huis met zonnepanelen op het dak meer waard wordt. Je krijgt er namelijk een beter energielabel door en bespaart flink op je energierekening. Dat betekent een hogere woningwaarde. Ook daardoor kun je mogelijk iets meer lenen.

Wat valt nog meer onder energiebesparende maatregelen?

Je hypotheek verhogen kun je ook doen voor andere verduurzamende maatregelen dan zonnepanelen. Denk daarbij aan het isoleren van je huis, een warmtepomp nemen of betere beglazing nemen. 

Optie 2: een speciale lening voor zonnepanelen

Je kunt ook denken aan een lening voor zonnepanelen. De Energiebespaarlening bijvoorbeeld. De overheid stimuleert Nederlanders graag om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarom is landelijk de Energiebespaarlening in het leven geroepen om dit soort maatregelen mee te financieren. Die lening kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. Je kunt zelf de looptijd van de lening bepalen.

Let wel op dat je maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen mag uitgeven. Het resterende bedrag van de lening moet je in andere energiebesparende maatregelen steken. Denk aan nieuw isolatiemateriaal, een groen dak of een warmtepomp.

Optie 3: een Duurzaamheidslening

Deze lening voor zonnepanelen is niet landelijk beschikbaar, maar wel in een groot aantal gemeenten. Misschien ook in de jouwe. Dit is een speciale lening voor verduurzamende maatregelen. Het voordeel: de extra lage rente – lager dan voor een persoonlijke lening. 

Natuurlijk is zo’n lening wel aan bepaalde voorwaarden verbonden, die in elke gemeente kunnen verschillen. Goed dus om te checken hoe dit in jouw gemeente zit!

Optie 4: subsidie voor zonnepanelen financieren

Verder gelden in sommige gemeenten aparte subsidies voor zonnepanelen. In de Energiesubsidiewijzer kun je per gemeente zien welke regelingen er zijn. De subsidie dekt waarschijnlijk niet de volledige kosten van de zonnepanelen, maar wel een deel ervan.

Optie 5: zonnepanelen huren of afbetaling op kopen

Vind je zonnepanelen te duur in aanschaf? Of wil je ze eerst een tijdje proberen? Dan is het misschien een optie om zonnepanelen te huren of op afbetaling te kopen. De kosten zijn dan uitgesmeerd over een langere periode.

Bij kopen of afbetaling betaal je maandelijks een bedrag voor de zonnepanelen totdat je ze volledig hebt afbetaald. Wel bestaan je kosten naast aflossing uit rente. Daardoor ben je over de hele looptijd genomen vaak een stuk meer kwijt dan als je de zonnepanelen in één keer betaalt.

Bij zonnepanelen huren betaal je ook een maandelijks bedrag. Het is afhankelijk van de afgesproken voorwaarden met de verhuurder of je na een bepaalde periode zelf eigenaar wordt van de panelen of niet. Een voordeel van huren is dat je niet in één keer een flinke smak geld kwijt bent. Een nadeel is dat je niet heel voordelig uit bent en dat de panelen niet meteen jouw eigendom zijn.

Wat dat betreft is zonnepanelen financieren met je hypotheek of een lening een stuk voordeliger. Zeker op de lange termijn.

Mooie meevaller: geen btw voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, profiteer je daarbij van een fijn financieel voordeel. Dat maakt je zonnepanelen financieren iets voordeliger. Je betaalt namelijk geen btw voor de zonnepanelen en de installatie ervan. Doordat je je eigen stroom gaat opwekken, ziet de Belastingdienst jou als een “ondernemer”. Daarom ben je vrijgesteld van btw. Dat scheelt al snel een mooi bedrag.

Persoonlijk advies over zonnepanelen financieren?

Denk jij eraan om zonnepanelen te nemen? En ben je benieuwd of jij zonnepanelen kunt financieren vanuit je hypotheek, met een lening of op andere manieren? Onze hypotheekadviseurs geven je er graag onafhankelijk advies over. Plan een eerste gesprek op een moment dat jou uitkomt. Dan helpen wij je verder.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8