Bankgarantie hypotheek: Dit houdt het in!


Romy Veul door Romy Veul op 08-12-2021
78x gelezen
3 min.

De verkoper van een woning heeft graag zekerheid dat jij het huis echt gaat kopen. Daarom vraagt de verkopende partij je vaak om een waarborgsom te storten op een notarisrekening. Daarvoor hoef je niet per se zelf je spaarvarken ondersteboven te keren. Je kunt ook de bank vragen om een bankgarantie voor je hypotheek. De bank staat dan in jouw plaats garant voor de waarborgsom.

Bankgarantie

Snel antwoord

Wat is een bankgarantie?

Bij een bankgarantie voor de waarborgsom stort de bank voor jou de gevraagde waarborgsom op de rekening bij de notaris. Jij hoeft hiervoor dus niet zelf geld van je spaarrekening te gebruiken.

Wat kost een bankgarantie?

Voor een bankgarantie betaal je meestal 1% van het bedrag van de waarborgsom aan de bank. Het precieze percentage kan per bank verschillen.

Wat is een bankgarantie voor je hypotheek?

De waarborgsom is een aanbetaling van – meestal – 10% van de koopsom. Dit bedrag laat je storten op een aparte rekening bij de notaris zodra je de koopovereenkomst hebt ondertekend. Pas na het ondertekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte hoef je het resterende deel van de koopsom te betalen. De waarborgsom geeft de verkopende partij meer zekerheid dat de koop doorgaat. En dat, mocht het toch niet doorgaan, jij de boete daarvoor (die vaak ook 10% bedraagt) aan de verkoper kunt betalen.

Maar nu is 10% van de koopsom nogal een aardig bedrag. Dit bedrag heb je niet altijd zelf in je spaarvarken zitten, of misschien vind je het prettig om je eigen geld er niet voor te hoeven inzetten. In zo’n geval kun je de bank vragen om jou dit bedrag voor te schieten. Dat heet een bankgarantie voor de hypotheek. De bank verklaart dan garant te staan ter hoogte van de waarborgsom als jij je verplichtingen niet nakomt door bijvoorbeeld alsnog de koop te ontbinden.

Bankgarantie en waarborgsom, zo werkt dat!

Die waarborgsom is er niet voor niets. Ook al heb je geen beroep gedaan op de ontbindende voorwaarden, het kan in uitzonderlijke gevallen zo zijn dat je van de koop moet afzien. Bijvoorbeeld omdat je geen financieringsvoorbehoud had afgesproken, maar helaas toch de financiering niet rond krijgt. Of omdat je door omstandigheden niet meer kunt verhuizen.

In die gevallen moet je na de bedenktijd van drie dagen 10% van de koopsom als boete aan de verkoper betalen. Tenminste, als je je niet binnen de afgesproken periode op de ontbindende voorwaarden kon beroepen. Om de verkoper ervan te verzekeren dat jij die boete kunt betalen, is er de waarborgsom en dus eventueel een bankgarantie voor de waarborgsom.

Gaat de koop niet door? Dan heeft de verkoper recht op de garantie die jouw bank heeft gesteld. Jij hebt daarmee een schuld bij de bank, ter hoogte van de waarborgsom.

Kosten bankgarantie

De bank loopt een risico door jou een bankgarantie voor je waarborgsom te bieden. Daarom rekent de bank kosten voor een bankgarantie. Vaak is dit 1% van de totale waarborgsom. Hierover maak je afspraken met de bank die jou ook een hypotheek heeft verstrekt.

Rekenvoorbeeld kosten bankgarantie

Dus stel je voor: jij koopt een woning voor € 325.000. De verkoper zal je dan vragen om 10% van € 325.000 = € 32.500 als waarborgsom te betalen. Jij haalt dit geld liever niet van je spaarrekening in verband met andere kosten en vraagt daarom een bankgarantie aan. Hiervoor zal je 1% van € 32.500 = € 325 moeten betalen aan de bank.

Andere kosten voor huis kopen

Naast de kosten voor een bankgarantie krijg je als huizenkoper met nog meer kosten voor een huis kopen te maken. Denk aan de notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten.

Advies over je hypotheek?

Bankgarantie en waarborgsom zijn nog maar twee van de lastige begrippen die je om de oren vliegen als je een huis gaat kopen. Er komt dan ook nogal wat op je af rondom een hypotheek afsluiten en een nieuwe woning kopen.

Wil je goed begeleid worden door iemand die het klappen van de zweep kent? Schakel een Hypotheekexpert in, die jou precies kan vertellen waar jij rekening mee moet houden en welke keuzes voor jou verstandig zijn.

Vraag een gesprek aan

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8