Waarborgsom huis: wat houdt dat in?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2023
615x gelezen
2 min.

Na het accepteren van je bod, laat de sleuteloverdracht vaak nog even op zich wachten. Door een waarborgsom te betalen, heeft de verkoper in die periode meer zekerheid dat de koop echt doorgaat. De waarborgsom voor het huis betaal je bij het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst. Dit doe je met je eigen geld of je vraagt hiervoor een bankgarantie aan.

Waarborgsom huis

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom is een deel van de koopsom die je aan de notaris overmaakt zodra je het voorlopig koopcontract gaat tekenen. Meestal komt het neer op 10% van de totale koopsom. Dit bedrag stort je op een speciale rekening bij de notaris.

Dit bedrag is bedoeld voor als jij toch de koop zou annuleren na de bedenktijd zonder dat je je op ontbindende voorwaarden kunt beroepen. Je moet in die situatie een boete betalen aan de verkoper van meestal 10% van de koopsom. De waarborgsom is dus hetzelfde bedrag als de hoogte van die eventuele boete. Je kunt het zien als een aanbetaling.

Goed om te weten:

De waarborgsom is niet een bedrag dat je betaalt bovenop de koopsom. De waarborgsom voor het huis wordt in mindering gebracht op het totale bedrag voor de woning. Alleen als de koop toch niet doorgaat en je geen ontbindende voorwaarden hebt om je daarbij op te beroepen, moet je het waarborgsombedrag aan de verkoper betalen.

Waarborgsom huis betalen of bankgarantie?

Je kunt de waarborgsom voor het huis zelf betalen van je spaargeld. Maar omdat het om een flink bedrag gaat, heeft niet iedereen dit bedrag zomaar op zijn rekening staan. Als je zelf onvoldoende financiële middelen hebt, kun je ook aan de bank vragen om garant te staan. Een bankgarantie heet dit. De bank staat er dan voor garant om het bedrag aan de verkoper te betalen als de koop toch niet doorgaat. Hierover kun je bij het afsluiten van je hypotheek afspraken maken.

Voor een bankgarantie betaal je wel een bedrag aan servicekosten. Dit is een van de soorten kosten voor het kopen van een huis waarmee je rekening moet houden.

Kun je niet aan je verplichtingen voldoen? Dan betaalt de bank de waarborgsom aan de verkoper. Dit betekent wel dat jij daarna een schuld hebt bij de bank.

Meer weten over een huis kopen?

Spannend, een eigen huis kopen! Of het nu je eerste of je tiende of twintigste huis is, het blijft veel geregel en uitzoekwerk. Daarom zetten wij graag voor je op een rij waar je allemaal aan moet denken. Lees onze gids huis kopen om helemaal op de hoogte te zijn.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8