Speciale clausules
Let wel op dat je soms bij de aankoop van een huis te maken krijgt met speciale clausules. Door die clausules kun je de verkoper niet in elke situatie aansprakelijk stellen.
Ouderdomsclausule
Bij oudere woningen neemt de verkoper soms een ouderdomsclausule op. De verkoper geeft daarmee aan dat de woning wat ouder is en dat de koper daarom andere verwachtingen moet hebben van de woning dan bij een nieuwere woning.
Bij deze clausule moet je de kleine lettertjes goed lezen voordat je van een verborgen gebrek spreekt. Gebreken die zijn toe te schrijven aan de leeftijd van de woning, zijn vaak voor rekening van de koper. Daardoor sta je minder sterk bij een eventuele discussie over wie aansprakelijk is.
Het is dan ook verstandig om bij een woning met zo’n clausule een bouwkundige keuring te laten doen voordat je je handtekening onder het koopcontract zet.
Niet-zelfbewoningsclausule
Ook een niet-zelfbewoningsclausule komt regelmatig voor. Zeker bij woningen die eerder werden verhuurd of die door erfgenamen worden verkocht. De verkoper laat met zo’n clausule blijken dat hij niet zelf in de woning heeft gewoond en daarom niet alles van de woning kan weten wat een bewoner zou weten.
Met deze clausule zijn de verkopers beperkt aansprakelijk voor eventuele gebreken aan de woning. Welke rechten je in zo’n geval hebt als koper, hangt af van hoe de clausule precies zijn geformuleerd. Ook in dit geval is een bouwkundige keuring vaak verstandig.