Wat is een beleggingshypotheek? Deze hypotheekvorm uitgelegd!


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
133x gelezen
3 min.

Een beleggingshypotheek afsluiten kan vanaf 2013 niet meer. Wel kun je dit type hypotheek al eerder hebben afgesloten en meenemen of oversluiten als je gaat verhuizen. Maar wat is een beleggingshypotheek precies? En wat zijn de voor- en nadelen die deze hypotheekvorm met zich meebrengt?

Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Wat een beleggingshypotheek is? De naam verraadt het al enigszins: je spaart voor de aflossing van je hypotheek via beleggingen. Elke maand betaal je een bedrag aan rente en je betaalt daarnaast een bedrag aan premie. Dat doe je via een eenmalige of periodieke inleg. Die premie wordt op een aparte beleggingsrekening gestort, die aan je hypotheek gekoppeld is. Vanaf die rekening wordt dit geld voor je geïnvesteerd in verschillende beleggingsfondsen.

Je bent niet verplicht tot aflossen tijdens de looptijd, alhoewel dit eventueel wel (onder bepaalde voorwaarden en vaak tot een bepaald bedrag) is toegestaan.

Zodra de looptijd van je hypotheek om is, komt het volledige opgebouwde bedrag vrij. Dit gebruik je om de hypotheekschuld af te lossen. Als je beleggingen een mooi rendement hebben opgeleverd, houd je daar mogelijk zelf nog iets aan over. Maar het kan ook zijn dat je rendement tegenvalt en dat je dus met een restschuld blijft zitten, die je zelf moet afbetalen.

Beleggingshypotheek vs. bankspaarhypotheek

Een beleggingshypotheek heeft veel weg van een bankspaarhypotheek, waarbij je de aflossing bij elkaar spaart op een aparte gekoppelde spaarrekening. Het verschil is dat je bij een bankspaarhypotheek zeker weet dat je spaarsaldo voldoende is om je hypotheek af te lossen. Bij een beleggingshypotheek heb je die zekerheid niet.

Hoe zit het met de rente voor de beleggingshypotheek?

Over elke hypotheekvorm betaal je maandelijks een bedrag aan hypotheekrente. Zo ook voor een beleggingshypotheek. De rente betaal je steeds over de hoofdsom van de hypotheek, tenzij je tussentijds aflost en daarmee je hypotheekschuld verlaagt.

Sinds 2013 heb je bij een nieuw af te sluiten hypotheek alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afsluit. Als je vóór 2013 een beleggingshypotheek hebt afgesloten, kun je onder bepaalde voorwaarden van renteaftrek blijven profiteren. Soms ook als je de hypotheek meeneemt naar een volgend koophuis.

Naast de rente betaal je dus een bedrag aan inleg en beleggingskosten. Verder kun je eventueel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je je partner of andere nabestaanden niet met een restschuld wilt achterlaten bij overlijden. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag aan premie.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Geld beleggen heeft altijd voor- en nadelen. Je ingelegde bedrag kan meer waard worden, waardoor je na de aflossing zelf nog een mooi bedrag zou overhouden. Maar het kan ook juist zijn dat je beleggingen onvoldoende opleveren om je hele hypotheek af te lossen. Dan moet je er zelf geld op toeleggen.

Een ander voordeel is dat je maandlasten gelijk blijven zolang de rente ongewijzigd blijft. Ook kun je bij bepaalde varianten van de beleggingshypotheek profiteren van belastingvrije vermogensopbouw.

Een nadeel is vooral de onzekerheid die deze hypotheek met zich meebrengt. Ook is bij een bepaald type beleggingshypotheek (de beleggingsverzekering) een overlijdensrisicodekking verplicht. De kosten daarvoor kunnen hoog zijn.

Wat te doen met je beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek nieuw afsluiten is dus niet mogelijk. Heb je nog een beleggingshypotheek lopen? Dan kun je die meenemen naar een volgende woning of je kunt je beleggingshypotheek oversluiten.

Benieuwd wat voordelig is in jouw geval? Onze Hypotheekexperts kunnen de verschillende opties voor je vergelijken. Zo weet je precies waar jij goed aan met je hypotheek.

Over dat alles kan jouw Hypotheekexpert je in een gratis kennismaking volledig bijpraten. Maak gerust een afspraak.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8