Huis bezichtigen: 11 vragen die je móet stellen


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
3051x gelezen
8 min.

Met de uitgebreide rondleiding door verkoopmakelaar ben je er nog niet bij een bezichtiging. Een huis kopen is een grote en dure beslissing. Belangrijk dus dat je precies weet wat voor vlees je in de kuip hebt! Alles wat je over het huis te weten komt, kan je helpen bij je beslissing én bij de onderhandelingen. Wees gerust: je hoeft niet zelf een hele lijst aan vragen te verzamelen. Wij helpen je op weg met deze 11 belangrijke vragen bij de bezichtiging van een huis.

Vragen bij huis bezichtigen

Hoe pak je dat aan, een huis bezichtigen?

Het is niet alleen een kwestie van gewillig de makelaar volgen van kamer naar kamer. De makelaar heeft er immers belang bij dat jij een zo positief beeld krijgt van het huis. Dat terwijl jij als koper ook een onderzoeksplicht hebt. Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid een huis gaat bezichtigen én dat je doorvraagt. Liever te veel dan te weinig

Zoiets als lekkage, een verrotte inbouwkast of krakkemikkige kozijnen kun je bijvoorbeeld beter niet over het hoofd zien. Daarvoor is vragen stellen en ook op eigen houtje door de woning lopen, van groot belang.

Waar moet je aan denken vóór de bezichtiging?

Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Zet op papier wat voor jou essentieel is voor je nieuwe woning, zodat je niet vergeet juist op die punten te letten. Houd ook de Funda-advertentie er nog eens naast als je je voorbereidt. Dan kun je belangrijke punten noteren die je opvallen in de beschrijving of op foto’s, en waar je gericht naar wilt vragen. Het lage energielabel bijvoorbeeld of de berging die niet op de foto’s te zien.

Met onze checklist huis bezichtigen weet je zeker dat je niets van dat alles zult missen tijdens de bezichtiging en goed beslagen ten ijs komt als jij je potentiële droomwoning binnenstapt.

Voordat je überhaupt een bezichtiging inplant, is het belangrijk dat je helder hebt wat je maximale budget is voor een huis. Het zou zonde zijn als je je hart verliest aan een prachtige woning, maar in de verste verte niet genoeg geld ervoor kunt lenen. Je kunt zelf alvast een eerste berekening maken van je maximale hypotheek. Een hypotheekadviseur kan in meer detail voor je berekenen hoeveel jij maximaal op een nieuwe woning kunt bieden.

Wat te vragen bij bezichtiging huis?

Daarnaast bestaat een goede voorbereiding dus uit bedenken welke vragen je bij de bezichtiging van een huis wilt stellen. Er is namelijk meer om op te letten dan alleen dat waar de makelaar je op wijst. Hoe zit het bijvoorbeeld met de omgeving van het huis? Zijn de kozijnen nog in goede staat of hebben ze hun beste tijd gehad? En is er misschien extra informatie over het huis waar je iets mee kunt voor je onderhandelstrategie?

Maar… hoe weet je wat te vragen bij de bezichtiging van een huis? Wij helpen je graag op weg. Dit zijn 11 handige vragen bij de bezichtiging van een huis die je sowieso moet stellen.

1. Waarom gaan de verkopers verhuizen?

Nee hoor, dat is geen gekke of té persoonlijke vraag. De reden van verhuizen kan jou belangrijke informatie geven over de woning. Het is wat anders als een stel uit een woning verhuist vanwege gezinsuitbreiding dan als een burenruzie of gehorigheid de oorzaak is.

Soms kan de reden van verhuizen je ook meer informatie geven over hoe graag de verkoper van de woning af wil. Zo zullen verkopers die in scheiding liggen vaak het liefst zo snel mogelijk de woning verkopen, waardoor ze mogelijk ook met een lager bod akkoord gaan.

Houd er wel rekening mee dat de makelaar niet altijd de ware reden voor verhuizen zal prijsgeven. Zo zal hij niet snel zeggen “De verkopers hebben ruzie met de rumoerige buren”, want dat is niet gunstig voor de verkoop. Daarom kun je er ook een beetje omheen praten door bijvoorbeeld te vragen hoe lang de verkopers in de woning hebben gewoond. Als dat slechts één jaar was en ze niet in scheiding liggen of een andere duidelijke vertrekreden hebben, is er vast meer aan de hand.

2. Sinds wanneer staat het huis te koop?

Als de woning al een tijdje te koop staat, hoef je waarschijnlijk niet de hoofdprijs te bieden om het winnende bod te hebben. Handig dus om te weten of de woning al een tijdje op de markt is of niet!

Houd ook in je achterhoofd dat er vaak een reden is dat een woning al een tijdje in de verkoop staat. Tast juist in zo’n geval goed af of er iets mis is wat je zelf nog niet door hebt. 

3. Hoe is de omgeving van het huis?

Met de aankoop van een nieuwe woning krijg je ook de omgeving erbij. Je eerste indruk daarvan geeft je al een beetje een beeld van hoe het is om hier te wonen. Maar vraag ook zeker aan de makelaar hoe de omgeving is. Vaak komt de makelaar ook uit de buurt en kan diegene je dus uit eigen ervaring meer vertellen.

Plus- en minpunten van de wijk

Informeer gericht naar plus- en minpunten van de wijk. Je kunt natuurlijk ook gericht naar bepaalde aspecten vragen, bijvoorbeeld:

  • Is er voldoende parkeergelegenheid voor de deur?
  • Hoe is het openbaar vervoer hier geregeld?
  • Geeft de weg aan de voor- of achterkant overlast?
  • Wat voor mensen wonen er nog meer in de omgeving?
  • Zijn er winkels/scholen/sportclubs in de buurt?
  • Is het een kindvriendelijke buurt?

Maak na de bezichtiging een wandeling door de buurt! Zo krijg je een goed beeld van de omgeving.

4. Hoe zit het met de kosten voor gas en elektra?

De verkopende partij is verplicht om voor de verkoop van het huis een energielabel op te vragen. Dit label geeft je inzicht in hoe het zit met het energieverbruik in de woning. Is het huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd of gaat er veel warmte via kieren en tochtgaten verloren? Bij de bezichtiging kun je gericht naar het energielabel vragen, maar je kunt ook informeren hoe hoog de energiekosten zijn voor de huidige bewoners. Dat geeft je een goed beeld van wat jij straks voor bedrag op je energierekening kunt verwachten.

5. Welke spullen zijn ter overname?

In principe koop je een woning zonder de roerende zaken, dus zonder alles wat los in de woning ligt of staat. Dat betekent dat je ook de vloer in de woning er niet zonder meer bij geleverd krijgt. Maar het kan goed zijn dat de verkoper wel bereid is bepaalde producten achter te laten. De vloer bijvoorbeeld. Of de op maat gemaakte gordijnen of de wasmachine die precies in de inbouwkeuken past.

Vraag hiernaar bij de makelaar. Informeer ook welke roerende zaken al bij de verkoopprijs van de woning zijn inbegrepen en over welke zaken je aparte afspraken met de verkopers moet maken.

Als je besluit om bepaalde meubels, gordijnen, etc. over te nemen, is het wel belangrijk daar schriftelijke afspraken over te maken. Met alles zwart-op-wit kun je vervelende misverstanden voorkomen.

6. Heeft het appartement een actieve VvE?

Dit is specifiek een van de vragen bij de bezichtiging van een appartement. De meeste appartementen vallen onder een Vereniging van Eigenaren (VvE) die bijvoorbeeld vaak de buitenkant en de gezamenlijke ruimten in een appartementencomplex onderhoudt. Voor de VvE betaal je maandelijkse kosten.

Het is dan wel belangrijk dat de VvE niet alleen geld int, maar er ook echt iets mee doet en daadwerkelijk in onderhoud investeert. Check daarom hoe actief de VvE is. Ook is het slim om te vragen hoeveel geld de VvE in kas heeft. Een te kleine kas kan problemen opleveren als er plotseling onderhoud nodig is. Het kan dan zijn dat je voor extra VvE-kosten komt te staan waar je geen rekening mee had gehouden.

7. Hoe oud is de cv-ketel?

De cv-ketel is vast niet het eerste waar je naar kijkt als je door je mogelijke toekomstige woning loopt. Wel is het iets belangrijks om een blik op te werpen. En eigenlijk vooral om naar te vragen. Een cv-ketel vervangen is een duur grapje, dus een oude cv-ketel kan je een aardig bedrag aan extra kosten opleveren. Ga ervan uit dat een gemiddelde cv-ketel zo’n twintig jaar meegaat. Komt de cv-ketel in deze woning bijna aan die leeftijd? Dan is dat iets om mee te nemen in je bod op het huis.

vragen huis bezichtigen cv ketel

8. Welke oorzaak zit er achter bepaalde gebreken?

De details in een woning kunnen veel zeggen over de staat van het huis en over eventuele verborgen gebreken. Zo wijst een vochtvlek mogelijk op lekkage. Ook schimmel of scheuren zijn geen best teken. Kijk dus zeker niet alleen naar het grotere geheel, maar heb ook de details in de smiezen. En is er iets wat je opvalt? Vraag er dan meteen naar bij de makelaar.

De verkoopmakelaar heeft een mededelingsplicht en moet jou dus eerlijk vertellen wat er achter zoiets schuilgaat. Vanwege je onderzoeksplicht is het belangrijk om bij zulke details goed door te vragen. Zo voorkom je dat je straks met verborgen gebreken te maken hebt die je onverwachts uit eigen zak moet betalen omdat je bij de makelaar niet goed had doorgevraagd.

9. Wat zijn de plannen voor de buurt?

Ben je razend enthousiast over het huis zoals je het nu ziet? Het kan nooit kwaad om ook naar de toekomstplannen voor de buurt te informeren. Niemand zit erop te wachten als na drie maanden het leuke groene parkje voor de deur waar je zo verliefd op bent geworden, verandert in een nieuwbouwwijk. Vraag dus altijd wat de plannen zijn voor de buurt. Wat wordt er bij gebouwd? Zijn er gebouwen of voorzieningen die juist gesloopt worden?

10.  Hoe zit het met het onderhoud van de woning?

In het ideale geval hebben de verkopers het huis altijd goed onderhouden. Dan hoef jij nog maar weinig aan achterstallig onderhoud te doen. Als dat niet het geval is, zal je rekening moeten houden met extra onderhoudskosten. Informeer daarom bij de makelaar naar het onderhoud en neem ook zeker zelf een kijkje. Hoe zit het bijvoorbeeld met het buitenschilderwerk? Is dat regelmatig bijgehouden? Zijn de kozijnen vrij nieuw of hebben die hun beste tijd al wel gehad?

Check ook of er geen gebreken zijn weggemoffeld onder het vloerkleed of achter schilderijen. Je zult niet de eerste zijn die de makelaar daarop betrapt.

11. Hoeveel interesse is er in de woning?

De verkopend makelaar mag je niets verklappen over de hoogte van uitgebrachte biedingen. Wel mag hij iets vertellen over het aantal geplande bezichtigingen of het aantal biedingen van andere geïnteresseerden. Dit geeft je een goed beeld van hoeveel vraag er is naar de woning. Vraag ook zeker of er al een bod is uitgebracht. Die informatie helpt jou bij het bieden op een huis. Hoe meer geïnteresseerden er zijn voor de woning, hoe scherper je bod waarschijnlijk moet zijn.

Overtuigd na al deze vragen tijdens de bezichtiging van het huis, en dan?

Weet je na het stellen van al deze vragen bij de bezichtiging van het huis heel zeker dat jij jezelf hier ziet wonen? Dan kun je een bod uitbrengen op het huis. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen, maar je kunt ook op eigen houtje een bod doen volgens een tactiek voor het bieden. Vergeet vooral niet om iets te zeggen over eventuele ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld als een positieve bouwkundige keuring voor jou een voorwaarde is voor de koop van het huis.

Daarna is het een kwestie van de duimen in turbostand zetten. Laten we hopen dat jij de gelukkige eigenaar wordt.

Hypotheekadvies voor jouw nieuwe woning nodig?

Heb je goed nieuws en heb jij inderdaad het winnende bod op het huis uitgebracht? Gefeliciteerd! Dan is het tijd om met een hypotheekadviseur om tafel te zitten, die met jou samen de financiering rond kan maken voor je woning.

Zo kun je voor je woning een hypotheek afsluiten die qua rente én voorwaarden gunstig voor je uitpakt. En door dat alles over te laten aan een hypotheekadviseur, kun jij je hoofd ondertussen breken over andere (leukere) zaken. De inrichting bijvoorbeeld.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7