Slimme tactiek bieden huis: 9 tips voor een succesvol bod


Romy Veul door Romy Veul op 07-01-2023
7712x gelezen
6 min.

Je bent verkocht. Althans, figuurlijk dan. Deze woning voldoet aan al je eisen en je ziet jezelf hier al helemaal oud worden. Daarna breekt misschien wel het spannendste gedeelte van de huizenklopjacht aan: bieden op een huis. Hoe pak je dat op de juiste manier aan? En hoe vergroot je je kansen dat deze droomwoning niet aan je neus voorbijgaat? Met deze 9 tips heb jij een slimme tactiek voor bieden op een huis. Kun jij tactisch de strijd met andere geïnteresseerden aangaan.

Tactiek bieden huis stel kijkt naar huis

De voorbereiding voor onderhandelen over een huis

Voordat je überhaupt op een huis gaat bieden, is het handig als je precies weet hoeveel jij te besteden hebt aan een woning. Met andere kapers op de kust die overbieden, laat je je misschien snel verleiden om forse bedragen te bieden. Zorg er dan wel voor dat je dat bedrag ook echt te besteden hebt.

Bereken daarom eerst je maximale hypotheek. Of beter nog: ga gratis het gesprek aan met een van onze Hypotheekexperts. Die kunnen precies voor je berekenen hoeveel jouw budget voor een woning is.

Wist je dat je soms ook een bewijs kunt opvragen bij je hypotheekadviseur waarin staat dat jij hoogstwaarschijnlijk de financiering weet rond te krijgen. Ook dat vergroot je kansen om de woning te krijgen.

En dan: een goede tactiek voor bieden op een huis

Weet je hoeveel je kunt besteden voor je woning? Dan is het tijd om te bepalen hoeveel je gaat bieden en welke ontbindende voorwaarden je opneemt. En om dat alles in het juiste jasje op de mail te zetten naar de verkoopmakelaar. Deze 9 tips geven jou een slimme tactiek voor bieden op een huis.

Tip 1. Bepaal de werkelijke woningwaarde

Voordat je je laat verleiden om flink te overbieden, zoek eerst uit hoeveel de woning waard is. Check hiervoor op WOZ-loket wat de WOZ-waarde van de woning is. Let wel op: de WOZ-waarde stamt van 1 januari in het voorgaande jaar. Dit bedrag zal lager zijn dan de marktwaarde van het huis op dit moment. Of gebruik de gratis waardecheck van Funda door daar de postcode en het huisnummer van de betreffende woning in te vullen.

Het kan zinvol zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kan je adviseren over de waarde van de woning en zoekt bijvoorbeeld voor je uit voor welk bedrag vergelijkbare woningen zijn verkocht. Ook is hij ervaren in het uitbrengen van een goed bod.

Tip 2. Wees bij de bezichtiging niet té enthousiast

Je mag best heel blij worden van de woning, maar laat je enorme enthousiasme niet meteen aan de verkoopmakelaar blijken tijdens de bezichtiging. Tuurlijk, iedereen ziet graag blije mensen. Maar een verkoopmakelaar al helemaal. En het zou best kunnen dat hij jouw enthousiasme gebruikt om een schepje bovenop de prijs te doen. Jij wilt het huis immers zó graag dat je daartoe vast bereid bent.

Beter nog even je enthousiasme voor je houden dus. Dat gaat je helpen bij het onderhandelen over het huis.

Tip 3. Verzamel informatie over de situatie van de verkopers

Hebben de huidige bewoners grote haast om weg te gaan uit de woning door bijvoorbeeld een scheiding of door de naderende sleuteloverdracht voor hun nieuwe woning? Zijn eerdere onderhandelingen met andere kopers stukgelopen? Zijn er nauwelijks andere geïnteresseerden? Verzamel zoveel mogelijk informatie over de huidige bewoners en de woning. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze handige vragen voor de bezichtiging

Als de bewoners bijvoorbeeld snel weg willen, kun je aangeven dat je de sleuteloverdracht snel wilt plannen. Zijn er geen andere geïnteresseerden? Dan hoef je misschien niet zo veel te overbieden. Gebruik al die informatie bij jouw tactiek voor bieden op het huis.

Tip 4. Vergroot je gunfactor

Naast dat de verkoper zal afgaan op een goed bod, speelt de gunfactor ook een rol. Enthousiasme mag je dus zeker laten blijken als je je bod uitbrengt. Als de verkoper vele biedingen ontvangt die heel dicht bij elkaar zitten, gaat hij misschien eerder met jou in onderhandeling als jouw verhaal hem aanspreekt.

Vertel daarom bij voorkeur iets over jouw situatie of enthousiasme over de woning bij het uitbrengen van een bod. Zeg het bijvoorbeeld als deze omgeving voor jou bijzonder is omdat je er als kind bent opgegroeid. Vertel wat je situatie is (alleenstaande moeder die pas gescheiden is, starter die voor het eerst een eigen huis koopt, etc.). Het kan zomaar zijn dat de verkoper jou het huis dan meer gunt.

Tip 5. Vergeet ook andere factoren dan de prijs niet

Bij het onderhandelen over een huis speelt niet alleen de koopsom voor de woning een rol. Je kunt bijvoorbeeld ook onderhandelen over de roerende goederen die je wilt overnemen. Of onderhandel over de datum van de sleuteloverdracht.

Door ook daarover in gesprek te gaan, kun je enerzijds de koop voor jou aantrekkelijker maken en anderzijds jezelf als koper aantrekkelijker maken voor de huidige eigenaren. Stel dat zij bijvoorbeeld het liefst snel uit de woning weggaan, dan is het vast aantrekkelijk als jij bereid bent er snel in te trekken.

Tip 6. Wees tactisch in je openingsbod

Tegenwoordig is er steeds vaker sprake van bieden op inschrijving. Dit betekent dat je maar één bod op het huis mag uitbrengen voor een bepaalde deadline. Maar soms is er nog sprake van een openingsbod. Je doet dan een eerste bod waarmee je de onderhandelingen over het huis als het ware opent. Daarna kan de verkoper een tegenbod doet.

Mag je een openingsbod doen? Zorg er dan voor dat dit bod minder is dan wat je maximaal aan het huis kunt besteden. Zo blijft er ruimte over voor onderhandeling. Als er geen onderhandelruimte is, moet je bij je openingsbod aangeven dat het ook meteen je eindbod is. Vermeld sowieso bij het openingsbod of er onderhandelingsruimte is.

Trouwens, ook als er geen sprake is van bieden op inschrijving kan een eindbod slim zijn. Zeker als je weet dat de verkopers graag snel van de woning af willen. Door van je openingsbod ook meteen je eindbod te maken, laat je blijken dat het voor de verkopers nu of nooit is om jouw bod te accepteren.

Tip 7. Betaal niet meer dan je bereid bent te betalen

Nu veel geïnteresseerden op een klein aantal woningen zitten te azen, is het verleidelijk om een flinke schep bovenop de vraagprijs te doen. Daarmee mag je dan jouw kansen op de woning vergroten, maar vraag je wel af of je echt bereid bent die prijs voor het huis te betalen. Ook afgaande op de huidige staat van de woning.

Blijf realistisch. Bedenk dat je echt niet koste wat kost dit huis hoeft te kopen. Als dit huis het niet wordt, komt er vast een andere woning voorbij.

Tip 8. Kijk kritisch naar je ontbindende voorwaarden

Bij het bieden op een huis maak je ook je eventuele ontbindende voorwaarden kenbaar. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Dit betekent dat je bod alleen blijft staan als je bijvoorbeeld de financiering rond krijgt of als de kosten die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

Over het algemeen geldt dat hoe minder ontbindende voorwaarden je opneemt, hoe eerder verkopers jouw bod zullen accepteren. Zij hebben dan meer zekerheid dat de koop doorgaat. Nu is bieden zonder voorbehoud van financiering wel tricky.

Maar wil je sterker staan in je onderhandelingen? Kijk dan kritisch of alle ontbindende voorwaarden wel écht nodig zijn. Schrap een enkele voorwaarde waar je eventueel van af kunt stappen, zoals het voorbehoud van verkoop eigen huis als je ervanuit gaat dat dat wel lukt.

Tip 9. Bod geaccepteerd? Hap meteen toe.

Waarschijnlijk zal je dat sowieso doen. De kans is groot dat je een vreugdesprongetje maakt als je hét nieuws te horen krijgt. Maar nog eens ten overvloede: reageer snel en onderneem direct actie als je hoort dat jij het bent geworden. Nu is het tijd om de financiering te regelen, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur, misschien een bouwkundige keuring te laten doen en alles op orde te maken zodat dit huis straks echt van jou. 

En mocht je nu denken ‘Bod geaccepteerd, wat nu?’. Daar hebben we ook een artikel met een stappenplan voor gemaakt.

Onderhandelen over een huis, zo doe je dat tactisch!

Een bod uitbrengen is voor veel mensen een grote en spannende stap. De bovenstaande 9 tips helpen je om een goede tactiek voor bieden op een huis te gebruiken én om strategisch te onderhandelen over een huis dat je écht wilt.

Nog een laatste tip: laat de moed je niet in de schoenen zakken. Met een slimme tactiek voor bieden op een huis sla je misschien eerder hét huis aan de haak dan je denkt.

En is het eenmaal zover? Dan staan onze Hypotheekexperts natuurlijk graag voor je klaar om alles rondom de hypotheek te regelen. Plan alvast een vrijblijvende afspraak in.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8