Hoeveel eigen geld nodig voor huis kopen?


Romy Veul door Romy Veul op 30-12-2023
214x gelezen
4 min.

Wie een woning koopt, zal daarvoor een hypotheek afsluiten. Maar met alleen een hypotheek kom je er niet. Omdat je maar tot 100% van je woningwaarde mag lenen aan hypotheek, zal je ook eigen geld moeten inleggen. Daarmee financier je bijvoorbeeld de bijkomende kosten. Bovendien is je maximale hypotheek soms niet toereikend om een huis te kopen. Ook dan is eigen geld voor een huis kopen nodig.

Eigen geld huis kopen

Waarom eigen geld voor huis kopen?

Ga je een woning kopen? Dan zal je ook altijd iets van eigen geld moeten inbrengen. Dit heeft te maken met de bijkomende kosten voor een huis kopen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de taxatiekosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Verder laat je wellicht een bouwkundige keuring doen, waarvoor je ook een bedrag moet betalen. En zo betaal je ook kosten voor hypotheekadvies, voor het afsluiten van een hypotheek met NHG en voor diverse andere zaken.

Elk van die kosten zal je uit eigen zak moeten betalen, omdat je nooit meer dan de waarde van je huis kunt lenen (behalve als je een deel van je hypotheek gebruikt voor energiebesparende maatregelen). De kosten koper meefinancieren met je hypotheek is dus niet meer mogelijk.

Daarnaast is je hypotheekbedrag altijd aan een maximum gebonden. Je kunt nooit meer lenen dan je inkomen toelaat. Niet altijd is je maximale hypotheek voldoende om het huis dat je voor ogen hebt te financieren. Ook dan is eigen geld voor een huis kopen belangrijk. Je legt het geld dan in om je benodigde hypotheek te verlagen. Er zit overigens een groot voordeel aan eigen geld inleggen: hoe meer geld je inlegt, hoe kleiner de kans dat je huis onder water komt te staan. En hoe lager je maandlasten ook zullen zijn.

Hoeveel eigen geld naast je hypotheek?

Goed, nu weet je dat je op z’n minst iets van spaargeld zult moeten hebben om een huis te kopen. Maar hoeveel eigen geld naast je hypotheek heb je nodig? Gemiddeld kun je denken aan een bedrag van ongeveer 4-6% van de koopsom voor het financieren van de kosten koper en andere kosten. Dit bedrag zal je minstens aan eigen geld naast je hypotheek moeten inleggen.

Wat valt er onder eigen geld naast je hypotheek?

Bij eigen geld voor een huis kopen zal je al snel denken aan het bedrag op je spaarrekening. Maar dat is niet de enige vorm van eigen geld voor een huis kopen. Onder eigen geld valt al het geld dat je naast je hypotheek beschikbaar hebt om in je nieuwe woning te steken.

Het gaat dan bijvoorbeeld ook om de eventuele overwaarde op je vorige woning. Verder valt ook een schenking of erfenis hieronder. Het is bijvoorbeeld mogelijk voor ouders om eenmalig een bedrag van iets meer dan € 30.000 (in 2024) te belastingvrij te schenken aan kinderen. Ook dat bedrag kun je inzetten als eigen geld.

Kun je ook een huis kopen zonder eigen geld?

Sinds begin 2018 is dat geen optie meer. Omdat je nog maar maximaal 100% van je woningwaarde mag financieren met hypotheek, zal je altijd zelf de bijkomende kosten moeten betalen. Een huis kopen zonder eigen geld kan dus niet meer. Wel kun je een eventuele schenking of erfenis gebruiken om die kosten mee te financieren.

Huis kopen met eigen geld: Rekenvoorbeeld

Stel je voor: jij hebt een woning gezien waarvoor je € 275.000 wilt bieden. Je hebt al een woning en verwacht die met overwaarde te kunnen verkopen.

Houd dan voor de aankoop van je nieuwe woning rekening met deze bijkomende kosten:

Kostenpost Bedrag
Overdrachtsbelasting (2% koopsom) ¹ € 5.500
Notariskosten ² € 1.100
Taxatiekosten ² € 500
Kosten advies en bemiddeling ³ € 2.500
Kosten aankoopmakelaar ² € 3.000
Kosten bouwkundige keuring ² € 350
Totaal € 12.950

¹ Ben je jonger dan 35 jaar en is de woningwaarde niet hoger dan € 510.000, dan kun je gebruikmaken van de startersvrijstelling. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting. Voor beleggers geldt een hoger percentage overdrachtsbelasting: 10,4% (in 2024).

² Deze bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen in de markt. De werkelijke kosten kunnen verschillen.

³ Bij Hypotheek.nl hanteren we een scherp tarief voor doorstromers: € 2.495.

Kun je een huis kopen met alleen eigen geld?

Heb jij voldoende eigen geld op je rekening staan om de hele koopsom te betalen? Dan is het mogelijk om een huis te kopen met eigen geld alleen. Bepaal in dat geval wel goed voor jezelf hoeveel je na het kopen van het huis nog aan financiële buffer hebt. Het is belangrijk dat je nog wel genoeg eigen geld hebt liggen om onverwachtse kosten te betalen.

Bovendien zal je waarschijnlijk kosten maken voor het verbouwen en inrichten voor de woning. Ook hiervoor is het verstandig om een bedrag aan spaargeld apart te houden en niet alles wat je hebt liggen te gebruiken om je hypotheek te verlagen. Zeker niet als dat niet per se nodig is.

Wat is jouw budget voor een huis?

Nu heb je een goed beeld van hoeveel eigen geld voor een huis kopen je ongeveer nodig hebt. Maar die eerste indicatie zegt nog niet veel over jouw situatie. Omdat ieders financiële situatie anders is, is het verstandig om er samen met een Hypotheekexpert naar te kijken. Die berekent graag hoeveel eigen geld en hypotheek jij kunt steken in een nieuwe woning en dus hoeveel je budget voor een huis bedraagt.

De eerste afspraak met een Hypotheekexpert levert je dus veel inzicht op en is ook nog gratis en vrijblijvend.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8