Crowdfunding-hypotheek, wat is dat precies?


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2022
56x gelezen
3 min.

Het is een vrij nieuwe hypotheekvorm: de crowdfunding-hypotheek. Hierbij wordt een deel van je hypotheek verstrekt door een hypotheekaanbieder en een deel door crowdfunding. Iedereen kan in deze crowdfunding investeren en daarmee zelf een mooi rendement behalen én een huizenkoper helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Reuze-interessant, die hypotheekvorm. Maar hoe werkt het exact?

Crowdfunding hypotheek

Wat is een hypotheek via crowdfunding?

Bij een standaard hypotheek sluit je een geldlening af via de bank. Bij een hypotheek via crowdfunding werkt dit net even anders. Deze hypotheekvorm wordt verstrekt door Jungo. Zij bieden als eerste in Nederland de mogelijkheid tot een hypotheek die enerzijds gefinancierd wordt door de bank en anderzijds door particuliere investeerders.

Die investeerders kunnen bekenden zijn die specifiek in jouw hypotheek willen investeren, maar het kunnen ook voor jou onbekende mensen zijn.

Kun je daardoor meer lenen?

Misschien denk je nu dat je met een crowdfunding-hypotheek meer kunt lenen dan wanneer je een hypotheek afsluit bij alleen de bank. Dat is alleen niet het geval. Ook bij een crowdfunding-hypotheek wordt je inkomen getoetst en mag je niet meer lenen dan jouw maximaal toegestane hypotheek. Helaas. De hypotheek wordt alleen anders gefinancierd dan wanneer je een hypotheek bij een bank afsluit.

Een huis kopen met crowdfunding, zo werkt dat!

Maximaal 20% van de totale hoofdsom mag gefinancierd worden via crowdfunding. Ook moet je het gecrowdfunde bedrag binnen 8 jaar aflossen. Voor het resterende bedrag sluit je een gewone hypotheek af bij de bank. Dat zal een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en/of een (deels) aflossingsvrije hypotheek zijn. Alleen bij die eerste twee heb je overigens recht op renteaftrek.

Zo’n crowdfunding-hypotheek is ook interessant voor investeerders om geld in te steken. Zij behalen een mooi rendement (rente) door geld te verstrekken aan een huizenkoper. Het levert je meer rente op dan als je het geld op je spaarrekening laat staan. Binnen 8 jaar krijg je het totale verstrekte bedrag plus de rente als investeerder teruggestort.

De voor- en nadelen van een crowdfunding-hypotheek

De voordelen van een crowdfunding-hypotheek zijn als volgt:

  • Doordat je minder leent bij de bank, betaal je een lagere rente over de totale hypotheek. De bank loopt hierdoor minder risico en beloont dat met een lager rentepercentage.
  • Voor investeerders is het gunstig dat zij rendement behalen op hun spaargeld.
  • Het is een interessante manier om niet volledig van de bank afhankelijk te zijn.
  • Je kunt vrienden of familie als investeerders laten profiteren van rendement op jouw hypotheek.

Maar er zijn ook nadelen:

  • Het gaat om een vrij nieuwe hypotheeksoort, waar nog niet veel over bekend is.
  • Je kunt bij een hypotheek via crowdfunding niet kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie.
  • Je kunt over het crowdfundingsdeel niet kiezen voor variabele rente.
  • Voor de 80% die je via de bank investeert, kun je niet bij alle banken terecht. Jungo werkt maar met één of enkele banken samen. Informeer bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Ook een hypotheek afsluiten?

Wil jij voor je nieuwe woning een hypotheek afsluiten? Dan heb je nogal wat hypotheekvormen waartussen je kunt kiezen. En hoe zit het met de rentevaste periode, de tientallen geldverstrekkers en andere keuzes die je moet maken? Bij Hypotheek.nl helpen we je graag verder.

Bekijk onze uitgebreide gids hypotheek afsluiten of vraag een gratis kennismaking aan met een Hypotheekexpert. Die gaat graag specifiek in op jouw mogelijkheden.

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8