Bieden onder voorbehoud NHG


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2023
1096x gelezen
3 min.

Als koper van een woning wil je geen onnodig risico lopen. Wat nu als je bijvoorbeeld geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie rond krijgt voor je nieuwe woning? Kun je dan nog onder de koop van de woning uit? Wel als je kiest voor een bod onder voorbehoud van NHG.

Bieden onder voorbehoud NHG

Waarom een bod onder voorbehoud NHG?

Om in die vraag te duiken, zullen we eerst kort toelichten wat NHG precies is. Het staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is in feite een extra vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek. Bij een hypotheek met NHG heb je extra zekerheid mocht je je nieuwe woning onverwachts moeten verkopen tegen een restschuld.

Je kunt alleen een NHG-hypotheek afsluiten voor woningen met een koopsom van maximaal een bepaald bedrag (€ 435.000 in 2024 of € 461.100 als je de hypotheek deels gebruikt voor het financieren van energiebesparende maatregelen). Als je woning onverhoopt verkocht zou moeten worden doordat je je hypotheek niet kunt terugbetalen, dan springt NHG voor je in de bres en kunnen zij zelfs onder bepaalde voorwaarden de restschuld voor je kwijtschelden. Een fijne extra zekerheid dus! Doordat NHG ook het risico voor de hypotheekaanbieder verkleint, profiteer je bij een NHG-hypotheek bovendien van een lagere rente.

Hecht jij veel waarde aan de Nationale Hypotheek Garantie bij je hypotheek? Dan kun je bij het bieden op een huis een bod onder voorbehoud NHG uitbrengen. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als je inderdaad een hypotheek met NHG kunt krijgen. Als dat niet zo is, kun je zonder gedoe en zonder kosten onder de koop uit. Normaal gesproken, als je biedt zonder voorbehoud van financiering, zou je alleen boetevrij het koopcontract kunnen ontbinden binnen de drie dagen bedenktijd na ondertekening van het voorlopige koopcontract. Daarna zit je aan de koop vast.

Bod onder voorbehoud NHG vs. bod onder voorbehoud financiering

Een bod onder voorbehoud NHG is wat anders dan bieden onder voorbehoud van financiering. Bij een bod met financieringsvoorbehoud mag je de koop enkel ontbinden als je de financiering voor je huis helemaal niet rond krijgt. Dus stel: jij kunt wel voldoende hypotheek krijgen, maar geen hypotheek met NHG, dan gaat de koop alsnog door. Tenzij je de boete betaalt, maar die is vaak vrij prijzig (meestal zo’n 10% van de koopsom).

Bij een bod onder voorbehoud NHG kun je onder de koop uit als je geen hypotheek met NHG voor elkaar kunt krijgen. Dus ook als een hypotheek zonder NHG wel een optie zou zijn.

Wat houdt dit voorbehoud in?

Bij het uitbrengen van een bod op je potentiële nieuwe droomwoning geef je ook je eventuele ontbindende voorwaarden op. Vaak wordt hierbij gekozen voor een voorbehoud van financiering, maar ook een voorbehoud van bouwkundige keuring, voorbehoud verkoop eigen woning of een voorbehoud NHG komen soms voor. Voor die ontbindende voorwaarden geldt ook een bepaalde termijn. Als je binnen die termijn geen financiering met een hypotheek met NHG weet rond te krijgen, mag je de koop ontbinden.

Voor het ontbinden van de verkoop moet je je proactief op de voorwaarden beroepen. Dit betekent dat je zelf aan de verkopende partij (via hun makelaar) en aan de notaris kenbaar moet maken dat niet aan de voorwaarde is voldaan en dat daarom de koop niet doorgaat. Vaak ben je ook verplicht hierbij een bewijs aan te leveren dat je aanvraag van een hypotheek met NHG daadwerkelijk is afgewezen.

Let op: de keerzijde van ontbindende voorwaarden

Let wel op dat ontbindende voorwaarden jouw bod voor de verkopende partij mogelijk minder aantrekkelijk maken. Zeker als er meer kapers op de kust zijn en anderen mogelijk bereid zijn om zelfs zonder voorbehoud van financiering te bieden, bestaat de kans dat de woning aan je neus voorbij gaat. Dat laatste is in deze tijd van overbieden op huizen en de grote vraag naar woningen niet ondenkbaar. Helaas.

Daarom is het altijd slim om kritisch te kijken of je ontbindende voorwaarden opneemt en welke van die voorwaarden absoluut nodig zijn. Een aankoopmakelaar kan je eventueel helpen om een slimme tactiek voor bieden te bepalen, zodat jouw kans om de woning te bemachtigen een stukje groter is.

Kun jij een hypotheek met NHG afsluiten?

In plaats van een voorbehoud NHG op te nemen bij je bod op een huis, kun je het beste al bij voorbaat uitzoeken wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek met NHG. Dat verkleint je kans op teleurstellingen achteraf.

Gebruik onze rekentool om je maximale hypotheek te bepalen. Die geeft je alvast een eerste indicatie.

Wil je precies weten hoeveel jij kunt lenen en of een hypotheek met NHG voor jou een optie is? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze Hypotheekexperts. Die zoeken dit graag voor je uit.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7