Minder voorkomende hypotheekvormen
Daarnaast zijn er een paar minder voorkomende hypotheekvormen. Misschien heb je weleens gehoord van bijvoorbeeld een krediethypotheek of opeethypotheek. Dat zijn allemaal geen hypotheekvormen waarvoor je zomaar kunt kiezen, zoals een annuïtaire hypotheek. Het zijn producten die je als tweede hypotheek of als extra hypotheekproduct kunt afsluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor het opnemen van je overwaarde.
Hieronder zoomen we in op een paar van die hypotheekvormen.
Krediethypotheek
Een krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet, maar dan met je woning als onderpand (en dus met een lagere rente dan bij een gewoon doorlopend krediet). Dit kan een slimme manier zijn om de overwaarde op te nemen die in je woning zit.
Opeethypotheek
Een opeethypotheek wordt vaak afgesloten door gepensioneerden met een bescheiden pensioeninkomen en veel overwaarde. Via een opeethypotheek kunnen zij hun overwaarde alsnog opnemen, ondanks dat hun inkomen geen heel hoge maximale hypotheek toelaat. Er kleven wel wat haken en ogen aan deze hypotheekvorm. Dus laat je er goed over informeren.
Verhuurhypotheek
Koop je een woning om te verhuren? Dan sluit je daarvoor een verhuurhypotheek af. Hiervoor gelden iets andere voorwaarden, zoals dat je vaak minder dan 100% van de woningwaarde aan hypotheek kunt afsluiten. Dit heeft te maken met de mogelijke risico’s die verhuur met zich meebrengt.
Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek sluit je af om je overwaarde alvast mee te nemen voor de financiering van je volgende woning. Dan kun je dit geld al voordat je huidige woning officieel is overgedragen in je nieuwe woning steken. Je betaalt alleen rente over deze hypotheek en lost het gehele bedrag af met de overwaarde op je vorige huis zodra dit is verkocht. Dan stopt de overbruggingshypotheek automatisch.
Generatiehypotheek of familiehypotheek
Daarnaast kun je denken aan een generatiehypotheek of familiehypotheek, waarbij je een hypotheek afsluit samen met je (groot)ouders. Zij verstrekken je dan de hypotheek in plaats van een hypotheekaanbieder. Wel moet je hierover gewoon rente betalen en moet je er diverse voorwaarden voor afspreken, het liefst bij een notaris. Deze soorten hypotheek kunnen voor starters handig zijn als zij zelf onvoldoende middelen hebben om een eigen woning te financieren.
Crowdfundinghypotheek
Ten slotte is een crowdfundinghypotheek een redelijk nieuwe hypotheekvorm. Dit betekent dat een deel van je hypotheek is gefinancierd met crowdfunding. Particuliere investeerders investeren dan mee in je hypotheek. Er zitten wel nadelen aan zo’n hypotheekvorm.