Wat is een hybride hypotheek?


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
32x gelezen
2 min.

Een hybride hypotheek is een type hypotheek dat je tot 2013 kon afsluiten. Andere benamingen die mensen voor dit type hypotheek gebruiken, zijn spaarhypotheek en beleggingshypotheek. Het is in feite een levenhypotheek die de zekerheid biedt van een spaarhypotheek, maar net zo flexibel is als een levenhypotheek. Dat klinkt allicht wat cryptisch. Dus wat is een hybride hypotheek nu precies?

Hybride hypotheek

De definitie: wat is een hybride hypotheek?

Een hybride hypotheek zit dus tussen twee andere hypotheekvormen in: de spaar- en levenhypotheek. Het is, net als bij die twee hypotheekvormen, niet verplicht om tussentijds af te lossen. Je maandlasten bestaan uit een rentebetaling en een bedrag aan premie. Die premie stort je in een kapitaalverzekering. Het geld in die verzekering wordt voor je belegd, waarbij je zelf de keuze mag maken hoe dit wordt gedaan.

Met het bedrag dat je via het belegde premiebedrag opbouwt, los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af. Of een volledige aflossing mogelijk is, hangt af van hoeveel rendement je geïnvesteerde premie al dan niet heeft opgeleverd. Het kan ook zijn dat het gespaarde bedrag enkel voldoende is om een deel van je hypotheek af te lossen.

Je kunt bij de hybride hypotheek zelf kiezen hoeveel zekerheid je wilt hebben. Wil je dat je opbrengst aan het eind van de looptijd gegarandeerd is? Of vind je een beetje risico niet erg en vind je het prima om gedeeltelijke of zelfs helemaal geen garantie op de opbrengst te hebben? De keuzes die je hierin maakt, hebben effect op het bedrag dat je bij elkaar spaart en op het mogelijk te behalen rendement.

Kun je een hybride hypotheek nog afsluiten?

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om bij het afsluiten van een hypotheek voor een hybride hypotheek te kiezen. Op dit moment zijn een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek de opties waartussen je een keuze maakt. Alleen bij een lineaire en annuïteitenhypotheek profiteer je van hypotheekrenteaftrek.

Wat als je een hybride hypotheek hebt lopen?

Wel kan het zijn dat je een hybride hypotheek hebt lopen, die je eerder hebt afgesloten. Als je gaat verhuizen naar een andere woning, kun je die hypotheek eventueel meenemen. Een van onze Hypotheekexperts kan je laten weten of dit in jouw geval gunstig is of dat oversluiten een aantrekkelijkere optie is.

Meer weten over jouw hypotheekopties met een hybride hypotheek? Vraag een gratis eerste adviesgesprek aan met een van onze Experts.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8