Overgangsrecht hypotheek, wat is het precies?


Romy Veul door Romy Veul op 13-04-2022
362x gelezen
3 min.

Heb je vóór 31 december 2012 een hypotheek afgesloten? Dan valt die hypotheek nog onder de oude hypotheekregels. Dat betekent dat je ook recht hebt op behoud van hypotheekrenteaftrek als je hypotheek niet annuïtair of lineair is. Dankzij het overgangsrecht kun je die oude hypotheek inclusief je recht op hypotheekrenteaftrek in sommige gevallen meenemen als je je hypotheek oversluit of gaat verhuizen. Een gunstige regeling! Hoe werkt het precies?

Overgangsrecht hypotheek

Wat is overgangsrecht?

Op 1 januari 2013 zijn nieuwe hypotheekregels ingegaan. Die zorgen ervoor dat je sinds 2013 alleen nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt en die hypotheek binnen 30 jaar aflost. Maar heb je al vóór de ingang van die nieuwe regels een hypotheek afgesloten? Dan behoud je je recht op hypotheekrenteaftrek. Zelfs als je je hypotheek oversluit of gaat verhuizen. Dit recht wordt het overgangsrecht genoemd.

Je kunt dankzij het overgangsrecht bijvoorbeeld je huidige aflossingsvrije hypotheek meenemen en daarover blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Wanneer geldt het overgangsrecht voor je hypotheek?

Je valt onder het overgangsrecht voor je hypotheek als…

  • je de hypotheek voor je huis uiterlijk op 31 december 2012 hebt afgesloten.
  • je de woning waar je hypotheek voor bedoeld is gebruikt als hoofdverblijf.
  • je je bestaande hypotheek gaat oversluiten of deze meeneemt bij een verhuizing.

Hierbij wordt gerekend met het bedrag van de hypotheekschuld op 31 december 2012. Heb je sinds dat moment afgelost op je hypotheek? Dan geldt het bedrag op die datum min je aflossingen. Voor het hogere bedrag dat je aan hypotheek neemt, gelden wel de nieuwe hypotheekregels.

Het overgangsrecht loopt nog tot 2043. Vanaf 2044 is alleen nog hypotheekrenteaftrek mogelijk als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt.

Hoe werkt het overgangsrecht bij verhuizen?

Als je verhuist naar een andere woning, heb je de keuze tussen je bestaande hypotheek meenemen of deze oversluiten. Kies je ervoor om je bestaande hypotheek (afgesloten vóór 2013) aan te houden? Dan kun je gebruikmaken van het overgangsrecht voor je hypotheek. Het is dan wel zaak om binnen het kalenderjaar of uiterlijk het jaar daarna een nieuwe hypotheek af te sluiten. Daarna vervalt je overgangsrecht.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht wordt vooral gebruikt door mensen die een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebben lopen. Bij dit type hypotheek heb je relatief lage maandlasten doordat je niet elke maand hoeft af te lossen. Dat kan aantrekkelijk zijn. Dankzij het overgangsrecht voor je aflossingsvrije hypotheek behoud je bij die hypotheekvorm je recht op rentaftrek. Zelfs al geldt dat fiscale voordeel niet voor een nieuw af te sluiten aflossingsvrije hypotheek.

Bij oversluiten mag je je bestaande aflossingsvrije hypotheek aanhouden inclusief hypotheekrenteaftrek. Een eventuele verhoging van je hypotheek moet je met een andere hypotheekvorm financieren.

Ga je verhuizen? Houd er dan rekening mee dat je maximaal 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning met een aflossingsvrije hypotheek mag financieren. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek wel meenemen met behoud van de renteaftrek, maar moet een andere hypotheek afsluiten voor het bedrag dat boven 50% van de marktwaarde uitkomt.

Meer weten?

Wil je weten of oversluiten voor jou voordelig is? Bereken zelf je bespaarvoordeel met oversluiten. Of ga in gesprek met een van onze Hypotheekexperts. Die kunnen je precies vertellen hoe voordelig (of niet) oversluiten is voor jou.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7