Kosten hypotheek oversluiten: een compleet overzicht


Romy Veul door Romy Veul op 28-12-2023
167x gelezen
4 min.

Overweeg jij om je hypotheek over te sluiten? Goed idee om je daarin te verdiepen! Een besparing op je hypotheek is nooit weg natuurlijk. Maar voordat je de knoop doorhakt, is nog wel één ding belangrijk: de kosten voor hypotheek oversluiten. In het ideale geval zijn die kosten lager dan het voordeel dat oversluiten je oplevert. Hoe zit dat? Wij praten je volledig bij over de vraag ‘Wat kost oversluiten hypotheek?’.

Kosten hypotheek oversluiten

Dus, wat kost oversluiten hypotheek?

Je hypotheek oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit in plaats van je bestaande hypotheek. Oversluiten is natuurlijk niet zomaar gepiept. Er komen een paar professionals bij om de hoek kijken en dus ook diverse kosten voor het oversluiten van je hypotheek. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten die je betaalt voor de notaris, de kosten voor hypotheekadvies en de boeterente die je in veel gevallen aan je huidige hypotheekaanbieder verschuldigd bent.

Handig om die kosten op een rij te hebben voordat je besluit of je wel of niet je hypotheek gaat oversluiten. Ons advies is om te kijken hoe snel je alle oversluitkosten terugverdient met de besparing die oversluiten je oplevert. Hoe korter de terugverdientijd, hoe aantrekkelijker oversluiten is!

Overzicht kosten voor hypotheek oversluiten

Welke kosten kun je bij hypotheek oversluiten verwachten? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Boeterente

Misschien ben je die term al eens tegengekomen: boeterente. Je huidige hypotheekaanbieder ziet je natuurlijk liever niet gaan. Zodra jij je hypotheek oversluit, lopen zij rente-inkomsten mis. Om die gemiste inkomsten te compenseren, vraagt de bank je om een boeterente te betalen.

Het bedrag van de boeterente kan enorm variëren. De boeterente hangt onder meer af van het rentepercentage dat je op dit moment betaalt, de actuele hypotheekrente, de openstaande hypotheekschuld en hoe lang je rentevaste periode nog duurt.

Gelukkig hoef je de boeterente niet altijd in één keer te betalen. Je kunt deze soms meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat er overwaarde rust op je woning en dat je inkomen toereikend moet zijn voor de hogere hypotheek.

Wil je liever geen boeterente betalen? Dan kun je overwegen om voor rentemiddeling te kiezen in plaats van oversluiten. Ook kun je aan het einde van je rentevaste periode je hypotheek zonder boete oversluiten. Als je rentevaste periode bijna afloopt, kan het dus verstandig zijn om dat af te wachten.

Kosten notaris hypotheek oversluiten

Verder zal je opnieuw langs de notaris moeten om je hypotheek over te sluiten. De notaris zal je oude hypotheek royeren, een nieuwe hypotheekakte opstellen en je nieuwe hypotheek in het Kadaster registreren. Voor die acties rekent hij een vergoeding.

De precieze kosten voor de notaris voor je hypotheek oversluiten verschillen per notariskantoor. Maar houd rekening met gemiddeld zo’n € 700.

Taxatiekosten

Voordat je nieuwe hypotheekaanbieder je hypotheekaanvraag goedkeurt, is er een taxatie van je woning nodig. De hypotheekaanbieder wil weten wat je huis waard is, omdat je maximale hypotheek gebaseerd is op de waarde van je huis. Je kunt nooit meer dan 100% van je woningwaarde lenen (tenzij je energiebesparende maatregelen vanuit je hypotheek financiert; dan kun je soms meer lenen). Ook is de waarde van je huis bepalend voor de risicoklasse waarin je hypotheek valt.

Voor het taxeren van je huis betaal je kosten aan een taxateur. De gemiddelde kosten bedragen € 500, maar zijn onder meer afhankelijk van de taxateur die je inschakelt en het woonoppervlak van je huis.

Kosten voor hypotheekadvies

Verder doe je er verstandig aan om hypotheekadvies in te schakelen. Bij oversluiten krijg je te maken met veel kleine lettertjes (de hypotheekvoorwaarden dus). Belangrijk om daar weloverwogen keuzes over te maken! Hoeveel bedraagt de rente bij elke aanbieder? Waarin verschillen de aanbieders nog meer? Om zeker te zijn van de juiste keuzes én om jezelf veel regelwerk te besparen, kun je een hypotheekadviseur inschakelen.

De Hypotheekexperts van Hypotheek.nl staan voor je klaar. Doordat wij digitaal (maar toch persoonlijk) contact met je hebben en efficiënt werken zonder talloze kantoorpanden, betaal je bij ons een lager tarief dan gemiddeld. 

Kosten oversluiten hypotheek aftrekbaar

Het goede nieuws: veel van de kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar. Je mag deze bij je belastingaangifte aftrekken van het inkomen waarover je belasting betaalt. Daardoor krijg je over het jaar waarin je je hypotheek oversluit een mooi bedrag terug. Zelfs de boeterente is fiscaal aftrekbaar.

Om de kosten voor hypotheek oversluiten te mogen aftrekken, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet de hypotheek bedoeld zijn voor een huis dat jouw hoofdverblijf is.

Kosten oversluiten meefinancieren?

Oversluiten kost geld dus. Misschien heb je dat bedrag niet zomaar op je spaarrekening staan. En al heb je dat wel, dan nog kan het fijn zijn om de kosten voor hypotheek oversluiten te spreiden. Daarvoor bestaat een handige oplossing: je kunt soms je oversluitkosten meefinancieren met je hypotheek. Je hypotheek wordt dan iets hoger en je lost elke maand iets af op de gemaakte oversluitkosten. Daardoor merk je die uitgave minder in je portemonnee.

Voorwaarde voor het meefinancieren is wel dat je de hogere hypotheek kunt dragen op basis van je inkomen én dat je hogere hypotheek niet boven je woningwaarde uitkomt.

Hoe verstandig is oversluiten voor jou?

Nu heb je een helder beeld bij de kosten voor hypotheek oversluiten. Dan rest nog maar één vraag: hoe voordelig is oversluiten voor jou? Bereken zelf je oversluitvoordeel via onze handige tool. Of maak een gratis eerste afspraak met een Hypotheekexpert. Die duikt er graag voor je in.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7