Aflossingsvrije hypotheek meenemen: wel of niet doen?


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2022
82x gelezen
2 min.

Heb je eerder een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en ga je verhuizen? Dan kun je je aflossingsvrije hypotheek meenemen. Soms is meenemen een voordelige optie; soms is oversluiten gunstiger. Wat houdt het in om je aflossingsvrije hypotheek mee te nemen? Met welke voorwaarden moet je daarbij rekening houden?

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Kun je je aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Ja. Als je een ander huis koopt, dan mag je je aflossingsvrije hypotheek meenemen. Voorwaarde daarbij is wel dat je aflossingsvrije hypotheek niet meer dan 50% van de waarde van je nieuwe woning mag bedragen. Als je huidige aflossingsvrije hypotheek boven dat bedrag uitkomt, zal je het resterende deel moeten financieren met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Daarnaast kun je besluiten om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Je gaat dan een nieuwe hypotheek afsluiten en mag daarbij ook kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm en andere voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het prettig vindt om maandelijks op je hypotheek af te lossen, zodat je zeker weet dat je hypotheek aan het eind van de looptijd is afgelost. Je hypotheek oversluiten kan je bovendien een mooie rentebesparing opleveren.

Hoe werkt hypotheek aflossingsvrij meenemen?

Het is sinds 2013 niet meer mogelijk om 100% van je woningwaarde te financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Wel mag je nog steeds voor een deel van je woningwaarde (vaak 50% of minder, afhankelijk van de hypotheekaanbieder) een aflossingsvrije hypotheek hebben lopen. En heb je al eerder een aflossingsvrije hypotheek genomen? Dan kun je die onder bepaalde omstandigheden meenemen naar je nieuwe woning, zolang je maar niet boven die 50% uitkomt.

Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, ontvangt daarover geen hypotheekrenteaftrek. Neem je je bestaande aflossingsvrije hypotheek mee, dan behoud je onder omstandigheden het recht op renteaftrek.

Rekenvoorbeeld

Voor je huidige woning heb je een hypotheek afgesloten die aflossingsvrij is. Je woning is op dit moment € 325.000 waard. De openstaande hypotheekschuld (aflossingsvrije hypotheek) is € 275.000. Je overwaarde bedraagt dus € 50.000.

Je gaat verhuizen naar een woning die je tegen een koopsom van € 400.000 koopt. Hierbij breng je je overwaarde van € 50.000 in (eventueel via een overbruggingskrediet). De overige € 350.000 moet je vanuit een hypotheek financieren.

Je mag maximaal 50% x € 400.000 aflossingsvrij financieren. Dat is dus € 200.000. Voor de overige € 400.000 - € 50.000 overwaarde - € 200.000 aflossingsvrije hypotheek = € 150.000 kun je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen of oversluiten?

Je aflossingsvrije hypotheek meenemen kan een aantrekkelijke optie zijn, onder andere omdat je niet maandelijks hoeft af te lossen op dit type hypotheek. Maar je hypotheek meenemen is niet de enige optie. Bij een verhuizing kun je boetevrij je hypotheek oversluiten. Daarbij heb je vrije keuze in hypotheekvorm, voorwaarden en hypotheekaanbieder. Wellicht kun je een voordeligere hypotheek afsluiten. Of misschien kun je bij een andere aanbieder een gunstigere aflossingsvrije hypotheek krijgen.

Kortom: reden genoeg om met een Hypotheekexpert naar jouw hypotheek te kijken voordat je knopen doorhakt. Een van onze Experts helpt je graag bij het maken van de juiste keuzes. Het eerste gesprek met een Hypotheekexpert kost je niets. Dus maak gerust een afspraak!

Vraag een gesprek aan

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8