Een aantal jaar geleden was het een van de populairste hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek. Het klinkt ook wel heel aantrekkelijk: jarenlang geen maandelijkse aflossing hoeven te betalen. Dat betekent: minder maandlasten en dus meer financiële ruimte. Máár er is een addertje onder het gras: aan het einde van de looptijd zal je de hele hypotheek alsnog in één keer moeten aflossen. Voor veel mensen een groot risico. Is je aflossingsvrije hypotheek oversluiten daarom verstandig?
Op het moment dat je een aflossingsvrije hypotheek afsluit, klinkt het haast te mooi om waar te zijn. Doordat je niet meteen hoeft af te lossen, houd je meer geld over voor andere zaken. Scheelt je zo elke maand een paar honderd euro aan vaste lasten!
Tot 2013 kon je een volledig aflossingsvrije hypotheek afsluiten; sinds 1 januari 2013 mag nog maar 50% van je hypotheek aflossingsvrij zijn. Ook krijg je over een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen hypotheekrenteaftrek meer. Toch is dit type hypotheek bij veel starters erg in trek. Vooral vanwege de lage maandelijkse lasten.
Maar het komt helaas regelmatig voor dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek juist door het niet verplichte aflossen in de problemen komen. Aan het eind van de looptijd om precies te zijn. Dan moet je de hypotheek namelijk in één keer aflossen. Op een lineaire of annuïteitenhypotheek los je maandelijks af, maar bij gebrek aan zo’n tussentijdse aflossing moet je bij een aflossingsvrije hypotheek in één keer een flinke som geld ophoesten. Tenzij je alsnog tussentijds hebt afgelost natuurlijk, want dat is wel mogelijk.
Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het altijd verstandig om al vóór afloop van de rentevaste periode een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Die kan meedenken of het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek naar een andere aanbieder of naar een ander hypotheektype mogelijk is, of dat je je hypotheek kunt verlengen. Zo voorkom je dat je in één klap een bedrag van vaak wel een paar ton moet ophoesten en anders je woning noodgedwongen moet verkopen.
Je aflossingsvrije hypotheek omzetten betekent dat je deze oversluit naar een andere hypotheekvorm. Vaak geldt hierbij dat mensen een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Op die hypotheekvormen los je wél maandelijks af.
Een andere mogelijkheid is dat je je aflossingsvrije hypotheek oversluit en daarbij vasthoudt aan deze hypotheekvorm. Let wel op dat je dan aan een aantal eisen moet voldoen. Zo mag je bij veel banken maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij financieren; voor het resterende bedrag zal je een andere hypotheekvorm moeten nemen.
Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan je een aantal mooie voordelen opleveren. De belangrijkste op een rij:
Als je kiest voor je aflossingsvrije hypotheek omzetten of oversluiten, moet je wel rekening houden met een aantal kosten. Bij oversluiten zal je een boeterente moeten betalen voor het openbreken van je hypotheekcontract. Daarnaast betaal je kosten voor hypotheekadvies, voor de notaris en voor de taxatie van je woning.
Geen zorgen: onze hypotheekadviseurs kunnen nauwkeurig voor jou uitrekenen of oversluiten ook na aftrek van die kosten voor jou financieel aantrekkelijk is. Lees ook ons stappenplan oversluiten voor meer informatie.
Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten heeft dus de nodige voordelen. Maar er kleven ook een aantal mogelijke nadelen aan.
Naast je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm of deze oversluiten naar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, heb je nog een aantal opties.
Rentemiddeling is bijvoorbeeld ook een mogelijkheid. Je blijft dan bij je huidige hypotheekaanbieder, maar spreekt met die aanbieder een nieuw rentetarief af. Dat tarief is het gemiddelde van je huidige rentepercentage en de actuele marktrente voor een aflossingsvrije hypotheek bij deze aanbieder. Je kunt dan de voorwaarden niet aanpassen en betaalt alsnog een boete. Wel wordt de boete uitgesmeerd over de hele looptijd van de hypotheek; je hoeft die dus niet in één keer te betalen.
Verder kun je bij een aflossingsvrije hypotheek kiezen voor tussentijds aflossen. Aflossen is niet verplicht bij deze hypotheekvorm, maar het mag zeker wel. Door tussentijds af te lossen, voorkom je dat je aan het eind van de looptijd in één keer een fors bedrag moet betalen en bespaar je jezelf een bedrag aan rente. Je rente wordt immers berekend over het bedrag dat nog aan hypotheek openstaat.
Het is altijd een goed idee om al voordat je aflossingsvrije hypotheek afloopt met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Zo voorkom je dat je in één keer een fors bedrag moet betalen dat je mogelijk niet op de plank hebt liggen.
Vaak kun je je aflossingsvrije hypotheek dan nog tijdig oversluiten of omzetten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek (eventueel aangevuld met een aflossingsvrij deel). Dit betekent dat je vanaf dat moment structureel gaat aflossen op je hypotheek en levert je ook lagere rente op nu de rentestanden zo laag staan. Daarnaast kun je de voorwaarden voor je hypotheek aanpassen aan je huidige situatie en mogelijk (een deel van) je overwaarde opnemen.
Houd wel rekening met boeterente en andere oversluitkosten. Houd ook de voorwaarden die gelden voor oversluiten in je achterhoofd. Zo kan het zijn dat je nieuwe hypotheek lager uitvalt en zit de kans er dik in dat je dit keer niet opnieuw voor een volledig aflossingsvrije hypotheek kunt kiezen.
Moraal van het verhaal: ga met een hypotheekadviseur in gesprek. Aflossingsvrije hypotheken zijn complexe materie.
Onze Hypotheekexperts kijken graag met jou mee om te bepalen of oversluiten voor jou gunstig is. Daar een keer vrijblijvend over sparren, kan altijd en kost je niets! Plan gerust een eerste kennismaking in.